• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Policija

Vale

Novi član
Tu od
31 Svi 2011
Poruka
17
Dobro veče svima!

Imam jedno važno pitanje: smije li se voziti traktor sa (samo) B kategorijom?
Prama tablici kategorija ne: "u B kategoriju spadaju:
- motorna vozila, osim vozila AM, A1, A2, A, F i G kategorije......" itd,

vidi npr. http://www.hak.hr/vozacki-ispiti/kategorije-vozila/

Pitam jednom policajca u kontroli, kaže može sa B!

Bolje da ne komentiram, samo imam problem jer neznam na čemu sam.

Nadam se da neko ima konkretnog iskustva. Hvala!

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
Ne.
No, polaganjem B se dobivaju i G (traktori) i H (radni strojevi i mopedi), i one su upisane u dozvoli. Bar meni tak jesu.

Vidim da su sad kategorije drugačije: F (traktori) i G (radni strojevi) AM (motokultivatorii mopedi).

Vale

Novi član
Tu od
31 Svi 2011
Poruka
17
Kako već rekoh, imam samo B jer sam morao mijenjati hrvatsku dozvolu za austrijsku (pošto u A pretežno boravim), pa su mi izbacili F jer se ta kategorija međusobno ne priznaje. Bojim se da sad "visim", ako i napravim F u Austriji, to se
opet u HR ne priznaje (ako to policija uopće zna). Jedino legalno rješenje će biti CE, bojim se.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
Pa kaj nemreš imati dvije dozvole?
C ti ne vrijedi za traktore.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
Nazovi HAK i pitaj kak to riješiti.

Vale

Novi član
Tu od
31 Svi 2011
Poruka
17
Istina, ni C ni C1 ne važe za traktore, tu sam se zeznuo. Dakle ne postoji za mene mogućnost da legalno vozim traktor u HR. Jedino da čekam još 30tak godina da se države dogovore...

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
@Vale.. nemoj svaljivat krivicu na drugoga. U najobičnijem priručniku koji "djeca" dobe u auto-školi, piše-- Vozačke dozvole izdane za kategorije A1, A2, A, B, C1, C, D1, D i H vrijede za vozila kategorije F i G. i nadalje vozilima u RH smije upravljati svaka osoba koja ima vozačku dozvolu izdanu u zemlji članici EU. S time da u nekim članicama (nisam siguran za RH ali bilo je priče u saboru o tome) s B kategorijom možeš upravljat motociklom do 125 ccm. tj. vozilima A1 kategorije.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
...Imam jedno važno pitanje: smije li se voziti traktor sa (samo) B kategorijom?
Prama tablici kategorija ne: "u B kategoriju spadaju:
- motorna vozila, osim vozila AM, A1, A2, A, F i G kategorije......",

vidi npr. http://www.hak.hr/vozacki-ispiti/kategorije-vozila/

Bhorv, govoriš stvari koje ne pišu.
B ne pokriva F i G kategorije, jer onda nebi te kategorije niti postojale, niti bile upisane u voz. dozvoli.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
Pod (generalno) A kategoriju ili mopede, zavisno o zapremnini motora.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Bhorv, govoriš stvari koje ne pišu.
B ne pokriva F i G kategorije, jer onda nebi te kategorije niti postojale, niti bile upisane u voz. dozvoli.
Nemoj sumnjat u moje skromno znanje.
Članak 219 točka 2, stavak d, Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 80/13,92/14,64/15)
a postoje iz razloga, jer se mogu samostalno polagat bez da imaš B, a i dobna granica je niža nego za B.

antondj

Dobro znana faca
Tu od
30 Kol 2015
Poruka
733
Ima cetvetokotaca i sa T3 homologacijom pa je kao traktor registriran. Polaris od 600 kubika, kosta oko 11 tisuca eura.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
Ne sumnjam u tvoje znanje, već samo čitam kaj piše.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
Pa pogledaj poruku #152.

Ak tam piše krivo, onda su i oni krivo prepisali zakon.

Najnoviji postovi

Na vrh