• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Policija

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
Još jača mi je scena kad mi na zamjenu guma dojde mlatimudan sa BMW-om 530D i donese gume koje su odavno trebale završiti kao sekundarna sirovina,i još se hvali kak je to dobil po odličnoj cijeni od nekog xxxxx i onda još na kraju pita "jel da, da su dobre majstore?" ma kak, ne fucking odlične:icon_fU:.
Naravno tu je i neizostavno cjenkanje oko cijene zamjene,najrađe bi ga steral u tri........Koga vraga si kupuješ takav auto a nemaš tri kune u đepu

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,758
Kolega, i to da, a još k tome i uđeš u auto, on na rezervri :D:.. li-la da do benzinske ima :D:
Bolje i 10 godina staru mišelinku sa 3mm profila, neg da piše nova "sava" ili slično nšto na gumi na takvom autu

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ja sam lani kupil Kleber ljetne gume, komplet set 185/55r14, ali dot 2010. godina. Bil sam malo skeptičan zbog starosti iako imaju 6mm profila, ali nije mi žao, nakon voženja cjelog ljeta nemam zamjerki, guma je fina mekana, lijepo prianja i koći, a kaj je najbitnije odlično se ponaša po kiši i mokrom kaj je meni najbitnije.
Predpostavljam da je bila dobro skladištena sve te godine.

Sutra preksutra ih skidam i ide gore drugi set sa felgama, naravno zimski.

Samo da se nadovežem u vezi članka o zimskim uvjetima. Ja bi osobno strogo zabranio bilo kakvu ljetnu gumu da se koristi tokom zime, bez obzira na lance, jer naši šoferi su lijeni za staviti lance pa radije riskiraju na čelavoj gumi, još k tome i ljetnoj, a od toga nema večeg zla.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
I ja sam za to. Samo zimski period treba logično odrediti, a ne imati mjesec dana duži period nego alpske države.
Nisam za, ako to važi samo za određene ceste u istoj regiji. Dakle za vožnju od Krapine do Varaždina (ili do ZG po lokalnim cestama) je, ako nisu zimski uvjeti na cesti, prepušteno na volju vozaču, a do Zagreba autocestom ili magistralom obavezno moraju biti zimske (makar je vani +20°C). Treba važiti za sve ceste na kojima su slični uvjeti u zimskom razdoblju.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
naši šoferi su lijeni za staviti lance pa radije riskiraju na čelavoj gumi, još k tome i ljetnoj, a od toga nema večeg zla.

Pitanje je koliko njih ih uopće zna staviti.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Zimske uvijete na cestama ne treba određivati a niti uvjetovati od (datuma do datuma, ova dionica, ona dionica, lokalna cesta itd...). To je više iz predostrožnosti kako bi se bar donekle utjecalo na svijest sudionika u prometu.

Svatko tko ima imalo iskustva u sudjelovanju u prometu i upravljanju motornim vozilom ili teretnim motornim vozilom, trebao bi ocijeniti kad nastupaju zimski uvjeti na cestama. Bez da mu itko sugerira i određuje kad nastupaju zimski uvjeti na cestama. Ali ipak nije na odmet upozoravanje, jer uvijek ima onih koji voze sa ljetnim gumama u zimskim uvjetima.

Kad bi se uspoređivala, vožnja sa ljetnim gumama u zimskim uvjetima ili vožnja zimskim gumama u ljetnim uvjetima.
Ljetna guma zimi, nikako!
Zimska guma ljeti, ajde, ajde, samo što se odere za jednu sezonu (ili se sa njom može napraviti duplo manje km nego u zimski uvjetima).:(devil):

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Re: Policija-Carina

Ja stavljam zimske krajem 10 ili početkom 11mj.
I skidam oko 4mj i nema brige.
A ljetne po zimi zaboravite da su neznam kakve pretvrde su za hladnoču i nemaju lamele za čiščenje kao zimske.
Ja osobno vozim 2 godine na protektiranim alpin A2 i alpin A3 i gume su fenomenalne i stvarno drže po mokrom a po snjegu da ne pričam.
Sve 4, 15cola oko 1000kn.
Sve 4, 13cola oko 800kn.
Sava i kleber i ostala govna joj se mogu sakriti,isprobano.
Jedino Kaj vrijedi je michelin,gy,i conti,ali koštaju uhuhu...

Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Pitanje je koliko njih ih uopće zna staviti.
Jako mali broj, ispravno sigurno ne više od 20 %.

Oko nove godine kod nas palo jedno 40-50 cm snijega i kako gradska uprava nije platila dug za prethodnu godinu ovi što održavaju se samo onako vozikali kamionima sa podignutim ralicama par dana. Za to vrijeme kolaps, većina zapne već na izlazu iz dvorišta, a i ko krene bilo kuda dionicu od nekih 5 kilometara prelazi 30 minuta.
E tad sam se nagledao svega, od naopako okrenutih lanaca (da oni oštri krajevi spojnica odu do gume i pripreme je za pucanje) do likova koji su u snijegu koristili dizalicu da nabace lance. :)

Što se mene tiče zimske gume su tu, lance ubacio u gepek prošli vikend kad sam išao na jug preko Kupresa, a nađe se i američko ašovče iz drugog svjetskog rata da ne razbacujem snijeg rukama. Takođe bi svima preporučio da u kutiju sa lancima ubace par tankih rukavica jer iste uglavnom montiramo po nekom kijametu kad oko točkova ima mnogo leda i zgodno je da se negdje izgrebe ili posiječe.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Oficir,
sa savinim gumama imam jako različita iskustva. Prve S3 koje sam kupil su bile made in Slovenia i bile su fantastične. Prije njih sam imal michelinke. Ni do koljena tim savinim.
S tim savinim sam prevozil nevjerojatnih 90.000 km, od toga oko 40.000 po zimi, a kad više nisu bile za zimu nastavil sam ih voziti samo po ljetu. Nakon toga ponovno kupim Savu, ali made in poland. nikad nisam imal lošije gume. Tek jednu zimu za ocjenu 2, a onda koma. Radi se o dimenziji 185/70-13. Možda sam fulal širinu, ali bile su na Astri F.
Sad ponovno na golfu imam Savu made in poland (sad su drugu sezonu), mogu reči da su prosječne gume, ne puno lošije od continentalki koje su bile prije njih. Kupil sam savine, unatoč lošem iskustvu, zato jer sada kroz zimu ne napravim niti 3.000 km i trajnost mi nije u prvom planu, a i vozim puuuno sporije nego onda kad sam zimi napravil i oko 20.000 km.

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
501
Meni Sava dosta,a kolegica je doma pod Ivančicom i kad je potrefila polovične Nokian gume konačno je mogla sa autom na posel kad opadne snijeg. Za drugu godinu je uzela noviji model Nokian i nikam. Sto vulkanizera je zvala dok nije opet našla stariji model i te idu .

A testovi su ludnica , jedan model u jednoj dimenziji i širini na vrhu u dugoj pri dnu.

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,758
Oficir,
sa savinim gumama imam jako različita iskustva. Prve S3 koje sam kupil su bile made in Slovenia i bile su fantastične. Prije njih sam imal michelinke. Ni do koljena tim savinim.
S tim savinim sam prevozil nevjerojatnih 90.000 km, od toga oko 40.000 po zimi, a kad više nisu bile za zimu nastavil sam ih voziti samo po ljetu. Nakon toga ponovno kupim Savu, ali made in poland. nikad nisam imal lošije gume. Tek jednu zimu za ocjenu 2, a onda koma. Radi se o dimenziji 185/70-13. Možda sam fulal širinu, ali bile su na Astri F.
Sad ponovno na golfu imam Savu made in poland (sad su drugu sezonu), mogu reči da su prosječne gume, ne puno lošije od continentalki koje su bile prije njih. Kupil sam savine, unatoč lošem iskustvu, zato jer sada kroz zimu ne napravim niti 3.000 km i trajnost mi nije u prvom planu, a i vozim puuuno sporije nego onda kad sam zimi napravil i oko 20.000 km.

Ja ih uzeo lani za mercedesa, made in germany :) to nema de delaju haha a na mondeu su poland, ali ni šare nisu jednake, a isto su s 3

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
to meni nikako nije jasno ,..i nevjerojatno

Ima li netko kome je to jasno?
Jedino si mogu misliti da svaka dimenzija treba svoju recepturu. Dakle, moguće je da kvaliteta ovisi o količini mase (veća guma-više mase) pa se onda kod neke količine mase dobiju super gume, a kod neke druge količine s istom recepturom, šrot gume. Jednostavno ne znam kak bi si to drukčije objasnil.

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
Nije da se samo sava radi posvuda, ista stvar je i sa michelinom,goodyearom itd...Obično veće colaže(16,17,18) i veči indeks brzine(v,w,y)dolaze iz tvornica iz njemačke i francuske iako ni to nije pravilo!
Mislim da bi ovo moderatori trebali nekam premjestit jer nema veze s policijom :)

Posljednje uređivanje:

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Ja ih uzeo lani za mercedesa, made in germany :) to nema de delaju haha a na mondeu su poland, ali ni šare nisu jednake, a isto su s 3
Ja imam ljetne, made france, mislim i da su zimske Sava, ali nisam 100% siguran.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Prije bi rekel da je do vozila s kojim se testiraju pojedine dimenzije nego do guma samih.
Kad bi se na istim vozilima mogle testirati različite dimenzije guma onda bi to bilo realno. Ovak uvjeti testiranja nisu isti, pa se i rezultati razlikuju. Poznato je da vozilima jedne gume jedne marke više odgovaraju od druge marke.

Osim toga, niti isti tip guma različitih dimenzija ne ponaša se jednako pri deformiranju u kotrljanju, a niti im je konstrukcija potpuno ista. Smjesa gume i šara mogu biti isti, ali se gume mogu drugačije ponašati.

Posljednje uređivanje:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
kakva je to teorija , nemreš 13 cola gumu i 16 cola testirati na istom autu tj vozilima da budem dosljedan ...kad bi išel na isto ponašanje tj prilagodil recepturu gume kako bi dobio iste rezultate na testu ta guma nikako ne bi odgovarala vozilu na kojem bude derana ...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Znam da nemreš, no previše je vanjskih faktora koji utječu na ponašanje gume na testu.
Htjedoh reći da su uvjeti testiranja utječu na rezultate testa.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Meni se čini da je potez na proizvođačima. Recepture treba složiti za svaku dimenziju posebno ta da se dobiju najbolji rezultati upravo na vozilima za koje je predviđena. I tu nema 100%, ali treba se čim bolje približiti. Vjerujem da proizvođači stalno unapređuju postupke proizvodnje. Tko ne, nebu ga dugo na tržištu.

Najnoviji postovi

Na vrh