• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

poljoprivredni kviz/ lektorski iscjedak

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Kaj nije jermenik=remenica. Znam da su se dedeki hvalili koji su iz soldačije došli da su sastavni dijelovi puške: "cijev, drijev i jermen":cool2:

A kaj je colojek.....ti Joha čkomi:icon_fU:, znam da znaš.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ajoj m, zabrijo sam , ja sam mislio na šteclin (ako se izgovor može napisati slovima) ..a on je na kolima

E

el pibe

Guest
željko kž,svaki pravi "rapšic"bi trebal koristiti štuc.Rapšic bez štuca je kak šerif bez kolta:icon_e_wink:Jedino kaj more završiti u vreštu kad ga hloviju sa takvom preradom.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Kaj nije jermenik=remenica. Znam da su se dedeki hvalili koji su iz soldačije došli da su sastavni dijelovi puške: "cijev, drijev i jermen":cool2:

A kaj je colojek.....ti Joha čkomi:icon_fU:, znam da znaš.

Nije.
Jermenik je ono kaj sam metala v jarem dok sam zapregla krave, kaj nisu mogle z jarma pobeči dok su vlekle kola. Metalna šipka za jarem.

Colojke znam kaj so, premetala sam ih dok sam sneha bila mali milijon. A i potlik.

Kaj je ičije? A hodor?

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Nije.
Jermenik je ono kaj sam metala v jarem dok sam zapregla krave, kaj nisu mogle z jarma pobeči dok su vlekle kola. Metalna šipka za jarem.

To se kod nas (u ono vrijeme) zvalo ludic

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
Pri nama hrnadl ili hrnadlin.
Žica za držanje kose, U oblika.
Vrsta špange.

Jarmenik bi onda pri nama bil ludec.
Ludec je i pogrdni naziv za (violinsko) gudalo.

Posljednje uređivanje:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Jedno prepredeno visokointeligentno stvorenje - zajebant i hm.......dalje mu se neće dopasti.......:icon_mrgreen:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
Jo, dobra baka, koja me čuvala, nosila je hrnadline.
Dobre osobe i njima pripadajuće stvari, pamte se cijeli život. Pogotovo sad kad se približavam njezinim godinama...

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ma nisam zajebant,volim se našalit,ne zlonamjerno, smijeh je lijek.

????????????????

Jo, dobra baka, koja me čuvala, nosila je hrnadline.
Dobre osobe i njima pripadajuće stvari, pamte se cijeli život. Pogotovo sad kad se približavam njezinim godinama...

Ma da ZJ - zato i ja pamtim kaj je hrnodlin - isto bila jedna baka - ne moja a moja, draga, glavna je akterica jedne priče i uvijek kada stanem ispred nadgorobne ploče u ovih dvadeset godina sjetim se njenih zadnjih riječi koje je izgovorila - Sonja, Sonja, Sonja........

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
Eto vidiš, Sonja, pamtimo slične uspomene.
Samo, ti si već baka, a ja to još dugo nebum. Nadam se da i nas bude netko jednog dana pamtil po nečemu, makar po hrnodlinima ili žepnom nožiću...

Posljednje uređivanje:

zagorje

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2011
Poruka
360
U vrijeme neimaštine bilo kaj se omatalo na stopala za obuvanje čizama, u večini slučajeva neka krpa i to su onda bile onuče.
Kaj je to postružnjak

Posljednje uređivanje:

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Onuče bi kod nas bili "bujki"

Johabica, kaj više ne koristiš colojke...daj onda napiši službeno kaj je to, imam osjećaj da znaš bolje od mene:(devil):

A kaj su to "šerepci"....podkalnički izraz, odnosno samo sam pokojnu baku čul to govoriti.

edit: Zapravo je jako teško napisat te stare arhaične međimurske pojmove, jer to su tak čudni naglasci i preglasi...zapravo niti ne postoje adekvatna slova.

Najnoviji postovi

Na vrh