• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

poljoprivredni kviz/ lektorski iscjedak

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
Šerepci su komarci.
U osnovi sva dosadna sitna leteća gamad (poput mušica, npr.).

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Upravo to, komarci.
Mislim da je to poprilično prostorno ograničen termin.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Onuče bi kod nas bili "bujki"

Johabica, kaj više ne koristiš colojke...daj onda napiši službeno kaj je to, imam osjećaj da znaš bolje od mene:(devil):

A kaj su to "šerepci"....podkalnički izraz, odnosno samo sam pokojnu baku čul to govoriti.

edit: Zapravo je jako teško napisat te stare arhaične međimurske pojmove, jer to su tak čudni naglasci i preglasi...zapravo niti ne postoje adekvatna slova.

Colojki su tkane vreče u koje se je žela pšenica - bilo ih je lanenih i od nekog drugog biljnoig porijekla - onakvih ko ponjave. Oni niži i široki su bili maže, a uski i dugi - ma znalo je i do sedamdeset - osamdeset kila pšenice stati u njih su bili colojki. A male vrečice, dvadesetak kila ili manje su bili culeki.

Pribor za jelo, komplet, je bio ružje
- dugosilazni naglasak samoglasnik u, i kratko uzlazni preglasni samoglasnik e.
Ja nisam nijedan komplet dobila kao poklon dok sam se udavala, ali sam zato dobila trideset i dvije plahte i dvadeset ručnika od rodbine.:icon_rofl:

šerek - kaj je to šerek?

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Jel imenica ili pridjev?
Kod nas dok se veli; ides v šerek, znaci da ides ukoso..

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Glanturi - grede ispod bačve
Šćipa - komad drva s kojom se nekaj težeg pomiće ( poluga )
Nuče - unuk

Valjda sam pogodil :icon_scratch:

E

el pibe

Guest
Škarić je zadnji štel na vozu.Nuče bi trebala biti nekakva obuča.A kaj je drešaljak?

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Znam kaj je Dreš ( vršilica za žito - najlakše rečeno ), al Drešaljak ?? Ne znam ...

Koko

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
418
Tak je Puknuti! A žrd je valjda žtr, a vupura vupur :-D glanturi, ščupa, škarić točno. A žmetek, vinogradari?

E

el pibe

Guest
Drešaljak se kod nas veli za onaj "ščap" kaj se na vrhu račva u najmanje tri ili čim više grana ovisi kaj se more najti.Taj šćap se mora oguliti od kore i mora se paziti od koje vrste je da ne pusti duhu v grojzdje.S tim drešaljkom se (dreša)mješa,melje grojzdje more odma u brenti v trsju ili poslije kad se grožđe presipa u budem reko službeno kacu.Jer za kacu pa ima hiljadu imena i svakak ju zovu.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
aj vi zagorci zmislite kaj su to "štil" i "otka"...
e, da, kola (gumenjak) imaju i prvi i zadnji "štelj"...:(giggle):

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
To su bojki.

A kaj je žrd i kaj je vupura.

Žrd bi mogel biti onaj komad drva s kojim se sjeno pritiskalo na kolima ( najlakše obješnjeno ), a vupora je isto komad drva koji se naslanjal na nekaj da se to ne prevrne ....:rolleyes:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Otka je služila za otkanje (skidanje zelene mase sa crtala_noža na plugu) kod oranja s blagom.

Štil = štiljek = nasad = držalo

Najnoviji postovi

Na vrh