• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

poljoprivredni kviz/ lektorski iscjedak

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
žrd iliti po mojem žrt, drži sijeno da ne sklizne s voza...
vupora...to je upora tj. šteher po domaći...jel tak johaba?

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
Otka je služila za otkanje (skidanje zelene mase sa crtala_noža na plugu) kod oranja s blagom.

Štil = štiljek = nasad = držalo

oooo majstoreee!
bravo!

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Prvo ti je b.o.
Drugo je ono što je na drvenim kotačima na kolima bilo kaj ih je držalo, a i na te vupore su se čini mi se naslanjale stranice kola.

Eeeee, kaj su to šraglice?

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
nećem vam reći kaj sam ovdje napisal pa obrisal...

Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Su šraglice morti traglje?
Drvena kutija visine oko 10 cm i ispod nje dva kolca. Kod na se to nekad koristilo za prijenos sipkih materijala, npr. pijeska iz potoka na obalu.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ne, šraglice su bila na drvenim kolima, metale su se sa prve i stražnje strane kola kao bi sa bočniim stranicama zatvorile kola da bi se mogao voziti rasuti teret - krumpiri, repa, kukuruz.......

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
onda je to rakija ,jednom sam čuo da je takvu rakiju nazivaju živčenjača ...neki to prikrivaju nazivom lički viski , pa stanu u krug i nazdravljaju .
još .dižu bocu u zrak da je čim dalje od zemlje jer se boje da se zemlja ne otvori i da jim e sam vrag otme iz ruku .
Jako je halucinogena i stvara veliku ovisnost

Koko

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
418
Drešaljak se kod nas veli za onaj "ščap" kaj se na vrhu račva u najmanje tri ili čim više grana ovisi kaj se more najti.Taj šćap se mora oguliti od kore i mora se paziti od koje vrste je da ne pusti duhu v grojzdje.S tim drešaljkom se (dreša)mješa,melje grojzdje more odma u brenti v trsju ili poslije kad se grožđe presipa u budem reko službeno kacu.Jer za kacu pa ima hiljadu imena i svakak ju zovu.

To je moštalka, i z njom se miješa žmetek, pa se onda potcedi da dobiš čistu lit :-D, koju onda z lakomicom sipaš v lagev! Kad otkuha ga zapreš s pilkom!

Otka je valjda jotka :-D

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,491
Kaj su to:
- broždaljka
- puta
- trtje
- bedenj

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Znam putu - ono u čemu se na leđima nosi grožđe koje berači naberu - čovjek koji je nosi ide od jednog do drugog berača, oni beru u kante, pa to njemu sipaju unutra, a on nosi na prikolicu i sipa gore.
Jel tako?

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703
Bedenj su kod nas zvali veliku drvenu posudu v kojoj je bilo zmuljano grozdje nakon berbe. Danad su vecinom to velike plasticne posude.

Poslano sa mog GT-N7100 koristeći Tapatalk

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,491
Je, tak je.
Puta=brenta

Bedenj = kaca napravljena od lagva, na način da se makne dno lagva.
Kaca je stožastog oblika, bedenj bačvastog oblika.

Posljednje uređivanje:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
sad ste me s tim podsjetili na Galovćeve stihove
prešpan pritišče
grojzdije stišče
moral bi stati
mošta zlejati ..dalje bi moro googlati ...

Posljednje uređivanje od moderatora:

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
ZJ a broždaljka i trtje nisi pojasnil ? (nije da neznam ali ti si se sjetil ).

Najnoviji postovi

Na vrh