• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pomoć pri zimskom startovanju hladnog motora

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Negde sam videl da je lik ugradil u hladnjak ili na cijev vode blizu hladnjaka (nisam siguran).
Definitivno najbolji način predgrijavanja motora koji nemogu spavati zimski san ili nemaju krov nad glavom.

Savo :(y):

EMIR

Član
Tu od
29 Lis 2014
Poruka
293
Ja kada je bas hladno, da ne mucim alnaser i akumulator uzmem industriski fen kao i NH ugrijem filtere i pumpu a zatim stavim fen u usisnu cijev i tako drzim desetak sekundi, poslije toga traktor upali ko mina, bez da vergla.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Ma i to pomaže definitivno samo kaj treba kraj traktora drhtati tih dvadesetak ili više minuta.
Na ovaj način se to odradi iz grijane prostorije.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Svejedno motor kad starta, onda treba cekati da se mjenjac ugrije, bar kod mene,

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
I meni su filteri blizu motora samo problem je tih 10-15 min na koliko pumpa radi bez dovoljno goriva i tu strada. Nisam jos cuo od kolega da je na nh-u ali na mf-u i landiniju redovito odlaze bas zbog toga.

Oficir sto se tice timera kako se ustajem iz kreveta mislim da bi se zapalio dok bi se dovuko [emoji2]
A ionako u takvim uvjetima ga palim neplanski. Slepanje i tako to...

Jel skodi sta motoru da ga se zalije lagano toplom vodom? Ako ga miniwash pere kipucom ne znam da bi 50-60 stupnjeva skodilo, a ugrijalo bi ga.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
Ka već pričate o gospodskom paljenju onda stavite jedinicu od centralnog zaključavanja auta i riješena stvar za 15e.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Neznam o kojoj temperaturi najnižoj mora traktor paliti do -17 nemam problema zapaliti bez ikakve pripreme . Kad sem imal malog rusa serviser mi rekel da bez problema pali do - 30 ako je pod nadstrešnicom i ako stavim nekakav lim kod rezevara goriva . (Lim je dobiven sa traktorom ).

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Neovisno dal traktor na minusu pali dobro ili loše,trebalo bi imati i koristiti ovakve grijače vode,po mom mišljenju. Svakako se predzagrijavanjem smanjuje habanje motora,pošto sam negdje pročitao da je hladni start jednak osmosatnom radu...

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Sigurno da se više haba hladan materijal no mali Zetor (3511-s) je nekoliko zima bil u šumi non stop . Jutro upaljen i izvlačil trupce do noči i tak iz dana u dan kolko je to hladnih startova več bi odavno moral kapitulirati a još nema brušenja radilice a mislim da ima pete sklopove .

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Mi imamo na auto ovakva grijac za vodu, vrhunska stvar em pali bez bilo kakvog naprezanja em auto odma grije. Imali smo isto i na proslom autu.
Dosta je manji u odnosu na ovaj sa bojlera sto je Savo pravio.
Na bloku ima cep koji se samo odvrne i zavrne se taj grijac, a grijac je original bas za tu seriju, kod nas konkretno Mercedes 250.
Isto koristimo vremensku uticnicu kada treba ujutro rano.
Kome se nesvidja vremenska ima opcija i daljinske, ustanes kroz prozor daljinskim upalis grijac dok se spremis i popijes kafu masina spremno ceka :icon_wink:
http://www.olx.ba/artikal/19226866/daljinski-kontrolirani-komplet-uticnica-640475/

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
O kakvim zimama vi to govorite koliko u minus da toliko grijete da upali, a sta je sa traktorima koji nemaju serijski ugrađivano grijanje i rade i pale vec 20 godina

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
mladi čovječe , ima više faktora koji utječu na to
1 . čuvati ono kaj imaš jer do novaga je teško
2 ako i dođeš do novoga imaš više problema nego sa starim
3 .mladi ljudi ne znaju kaj je hladan start , hladan start je toliko pogibeljni za motor da je bolje da radi cijelu noč nego da ga ujutro mrcvariš da bi zapalio ..a kad ostariš uz forum onda shvatiš pa ti to počne smetaqti . Hoču reči neke stvari ti počnu smetati s godinama
4 hladan start uništava :motor , alnaser ,akumulator , boš pumpu kao i sve sustave na motoru koji se međusobno gibaju , čak ni klinastom remenu nije svejedno .

Ja ti recimo imam kolegu koji svojeg fauwea sturira kad zapali jer mu ide na živce njegova vibracija kad je hladan .

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
To meni nije bilo jasno u vojsci da su te strojeve, palili svako malo zimi zbog kondiciranja, zamsisli vise stete nego koristi, zbog toga da dopuni baterije muce te strojeve sa startnjem, a postoje elektricni punjaci. Uvijek sam govorio da je tu vise stete nego koristi, al to je bila posbena skola, koja je bila na drzvnom proracunu pa se tu da tesko nesto promjeniti,
Sda vi recite kakvu stetu stroj moze imati ako ne pali 20ak dana,

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Teško je reč za vojsku ..jer to možemo gledati s više strana .
Vojska mora biti mobilna , najpogibeljnija stvar za vojsku je ako izgubi.. mobilnost .
Tu se ne gleda ništa pa ni kolateralna žrtva u ljudstvu a kamoli tehnici .

Druga strana propisuje mjenjanje guma , akumulatora , amortizera jer od toga dobro žive ..e sad ako se tu nađe jedan ..jel , zapovjednik koji se izgubi u svemu tome onda umjesto da vojska ide na tjelovježbu istu pošalje turirati mašine u vozni park .

Ja sam dobio odgojni zaušnjak baš u vojsci , od čovjeka koji je vidio motor i bio je čovjek od struke a ne o čem ovdje gore pišem , još mi i sada zvoni u uhu od toga .
Ali mu ne zamjeram , zahvalan sam mu .svašta me naučio .

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Samo jedan zaušnjak ?? pa ti si zaslužil puno više :icon_fU::x::icon_super:(mislim koliko te naučil). Zaključak treba ugraditi grijač vode (ulja) ako će trebati korisna stvar a ako netreba još bolje .

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Vodu ugrijavamo da bi ostvarili bilo kakav start.

Hladan start motora postoji ljeti i zimi, največa fora je u temperaturi ulja, a ne rashladne tekučine.
Ja ujutro (ako upalim) nakon paljenja dok makina radi u leru s obavezno otpuštenim kvačilom (palim s pritisnutim) upalim omiljenu radio stanicu, poštelam retrovizore, malo se pogledam na kaj ličim to jutro, upalim ventilaciju, zavežem pojas (kisi, kisi ako je koga u blizini) i dotle je makina prigrijana za kretanje.
Nakon toga laganini sa šaltanjima na niskim okretajima, taman kad dojdem do treče ili eventualno četvrte več sam na odredištu :fiery:
To je smrt za motor.
Nakon par takvih dana obavezno bi trebalo barem jednom motor zagrijati na pravu radnu temperaturu.

Najnoviji postovi

Na vrh