• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pomoć pri zimskom startovanju hladnog motora

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Sad tek ništ ne kužim jel se radi kak olakšati hladan start ili kak sačuvati motor kod hladnog starta ili kak upaliti motor koji je na izdisaju ??

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Vojska mora biti mobilna , najpogibeljnija stvar za vojsku je ako izgubi.. mobilnost .

Zato postoje starteri, adekvatno gorivo u vozilima, rashladna tekucina, i ako je je zadnji put prolikom inspekcije sve bilo ok, nema razloga da opet ne starta, naravno da su baterije dopunjavane, po meni nepotrebno silovanje motora,

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Muha ako ja ugrijem komplet motor na 50-60°C.Osim ulja ipak je habanje puno puno manje(boš pumpa,karike,vođice,dizne) a i sagorijevanje nafte je puno bolje pa nema toliko čađe koja štopa i dospije u ulje.
Pogotovo kada su vanjske trmperature niske pa se i sporije ugrijava antifriz.

-ZGP-

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
To je manje važno,al baš više struje sumnjam.
Grijem ga možda 10-15puta godišnje po 40-45min.
2000w je grijač.

-ZGP-

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Muha ako ja ugrijem komplet motor na 50-60°C.Osim ulja ipak je habanje puno puno manje(boš pumpa,karike,vođice,dizne) a i sagorijevanje nafte je puno bolje pa nema toliko čađe koja štopa i dospije u ulje.
Pogotovo kada su vanjske trmperature niske pa se i sporije ugrijava antifriz.

-ZGP-

Kompletan ne zagriješ. Ulje je dole, a VT pumpa se samo pritopi jer je daleko.

Napomenul sam tam da je ulje to koje je naj odgovornije za habanje motora i da je hladan start i zimi i ljeti. Hladno ulje ima veči tlak jer prigušeno teče i nema uljne magle...
Samo kaj je ljeti to manje izraženo ..... nije niko bedast one zastavice na hladnjacima izmislil koje niko ne koristi, a velika većina ih ni nema naročito na motorima o kojima mi ovdje pričamo a koji večinom imaju direktno vezan propeler za hlađenje.
Ja (pošto na autu nemam one klapne koje protok zraka okrene) imam zimi obavezno ugrađeno onu plastiku ispod rešetke na masci koju ljeti skidam.
Uz obaveznu plastiku ispod motora koja isto služi da bi zrak strujal tam gdje treba.

Definitivno se slažem da predgrijani motor uz pomoč grijača rashladne tekučine lakše starta i prije dostigne radnu temperaturu.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Sta na sve to kaze statistika, imamo primjere u okruzenju, kkoliko izdrze isti motori na sjeveru a koliko na jugu, teorija je jedno, a sta kaze praksa,,,

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Moje iskustvo (praksa) je u večini slučajeva dokazala da motori koji su manje radili (čitaj malo i u kratkim intervalima) su napravili puno manje radnih sati od motora koji se nisu pošteno stigli ohladiti.

U to vreme su ljudi imali štaglje i manji obim posla pa nisu imali potreba zimi paliti jer nije trebalo nositi bale, čistiti snijeg, voziti špediciju, dokazivati da njegov može kresnuti, a susjedov ne ........ i velika večina ih je bila kabrioleti. Kabina je bila luksuz.
Gazde su po kletima (vikendicama) sedeli uz sir, kvrgu špeka ili kolut kobasa te delanec i čekali da ševa zapjeva.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
morate shvatiti da su svi sustavi na motoru napravljani da se vrti ..vrti , vrti ....vrti .
Ali da ne bi bilo zabune to sve vrijedi tam negdje do 2000 , poslje je sve prešlo kvragu .
Postoje motori koji imaju pripremu hladnog starta , jer kako reče muha večini to nije trebalo jer se bili u štaglju ..

Danas je trka za lovom i svakodneve potrebe za traktorm odnjela danak , i o tome se više ne razmišlja , traktor je postao potrošni matrijal i dorađen da i uz lošu brigu o hladnom startu prije sve drugo ode nego motor .

Večina od onih koji me poznaju znaju da nemam novaca na bacanje , da mi netko ponudi 100 e da odem u garaži , upalim traktor i odmah ga ugasim bio bi poslan u rodno mjesto .

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Puknuti jel to zato kaj do garaže imaš 100 km ili kaj se bojiš da ne upali ili ili ??:icon_fU: Ja sam pak uništavač traktora bar 2 put mjesečno upalim i pustim da rade 10 -tak minuta .

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
da je i 100 km tih 100 e bi pokrilo roškove xd

ti nemreš zaspati ako u nosu ili pod noktima nemaš miris nafte .. a za takve je razum neuhvatljiv .

ima jedna zanimljiva tema oko akumulatora a vezana za povremeni rad preko zime na jednom forumu ( brijem da je link još uvjek ovdje zabranjen) ..pa tko voli neka me pita privatno

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Akumulatori me ne muče jedna Topla izdržala 10 a druga 11 godina biće da im to paše .

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Jedan moj kolega dok je imao kombi imao je ugrađen Webasto u njemu,kaže da je znao ga upaliti pola sata prije vožnje. Palio ga bez grijača a motor je brzo bio na radnoj temperaturi.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Moj prijatelj je dobio sa toyotom auris 1.4 DiD vebasto koji radi samo kad motor radi,nema mogučnost uključivanja prije paljenja motora.

-ZGP-

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Ovaj je imao digitalni tajmer za paljenje.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
da48bd72e0979dca377c278a781e168e.jpg

Najnoviji postovi

Na vrh