• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pomoć pri zimskom startovanju hladnog motora

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Ja bi osobno stavio taj grijać negdje dolje na povratu jer koliko je meni poznata fizika, toplina uvijek ide prema gore, tak da netreba nikakve dodatne pumpe nego uštekaš i ćekaš 15-20min dok kiler zakuha i termostat propusti vodu tj, vrućinu dalje u krug.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
toplina ide gore , ali mora biti pokrenuta cirkulacija , a ako je termostat zatvoren cirkulacije nema

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
Trebalo bi da se za početak pokrene cirkulacija unutar same cijevi od grijača do termostata i nakon toga otvori termostat , onda počinje cirkulacija u krug.
Mada nemora da znači , sve zavisi od međusobnog položaja grijača i termostata i cjevovoda koji povezuje cijeli sistem.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
savo , termostat je na vrhu glave , koliko treba vrmena da se blok s vodom zagrije na 80 i neki stupanj da bi se otvorio termostat ....Ova priča je povezana s postom od kawaskija (post 81)jer je on predložio ugradnju grijača na povratnu cijev ...

slično je izgledao moj post iza poweršita , ugradnja grijača na povratnu cijev je daleko jednostavnija nego na "gornju" ...i to vrijedi za sve modele traktora i auta ..tako sam ja to doživio .....

s druge strane kad bi se termostat otvorio , tko garantira da bi cirkulacija krenula kroz blok a ne kroz kiler i uz prvi cilindar ?

voda se ponaša dosta inertno za prenos topline , naročito kad termosifonske cirkulacije ...mislim da je voda daleko lošiji vodič topline nego čelik ,,treba izgooglat

ovaj tvoj prijedlog za 539 , je dobro osmišljen ...tako si trebao ti napraviti na rusu ..
Išo si na inovativnu varijantu , svaka čast ..teorija je na strani sistema 539 s prošle stranice

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Puknuti, ali voda netreba pumpu da bi prenosila toplinu, a toplina bi se isto tako dizala nad povratnu cev prema bloku isto kak i prema kileru.
Bdw, jesi visel sisteme centralnog grijanja bez pumpe? Stvar manje više funkcionira na principu najniža i najviša toćka i cirkzlacije topline, a vodić je voda.
Zaboravil sam napomenuti da termostat dođe tu kao ventil, ali on se postepeno otvara, ne otvara se on na 80 stupnjeva odjedamput.

Posljednje uređivanje:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
Voda jeste lošiji provodnik od željeza ako pričamo o vodi koja se ne kreće. Čim ti vodu počinješ da griješ (u donjem dijelu kao što kavasaki predlaže) cirkulacija kreće , koliko-toliko ali kreće pa makar i unutar jedne slijepe cijevi koja bi išla od grijača do termostata.
Tu je veći problem ako bi se prije stvorila cirkulacija kroz hladnjak jer bi onda trebalo dosta vremena da se ugrije cijeli hladnjak na temperaturu otvaranja termostata da bi tek onda krenulo grijanje bloka , znači gubitak vremena.

Ovaj patent vezan za IMT , to je pokupljeno sa interneta (nije moj) ali sam stavio kao primjer jer meni izgleda prilično interesantno i jednostavno , konstruisano je jako dobro i cirkulacija MORA da krene bez obzira na termostat. Naravno ako ima mogućnosti za ovakvu montažu a na traktorima obično ima raznih otvora po bloku ili glavi ili mogućnosti da se napravi otvor , čak bi i sigurnosni čepovi mogli da se upotrijebe u ove svrhe.
Ja na rusu nisam imao potrebe za ovim načinom jer i ovo što sam stavio ostvaruje daleko veću cirkulaciju nego što sam očekivao , toliko veću da mi je sada žao što nisam stavio grijač od 3kw. Ali nije kraj svijeta , možda napravim još jedan sa jačim grijačom.

I vjerujte da ovo znači mnogo , ušteda na akumulatoru i alnaseru je nevjerovatna , pali na dodir ključa. Tu razliku sam osjetio neko jutro kada mi izbacio bimetal u produžnog kabla pa sam palio na hladno i nije mu jednsotavno , napominjem da mi je akumulator srednja žalost i nema mnogo u njemu.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Pumpa bu značajno ubrzala cirkulaciju koja bi se i bez pumpe odvijala prirodnim putem, osi, ako pumpom okrenemo smjer cirkulacije. Kod prirodne cirkulacije bu voda išla linijom manjeg otpora i brže bu grijan dio koji ima manje otpora na putu.
Slažem se s puknutim da je ovo rješenje za IMT dobro.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Naravno da pumpa dobro dođe ali kao što smo zakljućili nije pravilo, a velim na povratnoj cijevi nazad prema bloku bi se toplina dizala bez problema jer nema prepreke kao od kilera prema motoro gdje je u večini slučaja termostat.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Tvornički rupa na zetoru za ugradnju grijača je smještena na najdaljem djelu bloka od termostata i kad počne grijat pokreče se sama cirkulacija i počne grijat glavu po glavu,cilindar po cilindar i još su topla crijeva oko termostata i pumpa,pola sata i cjeli motor je na 40°C,osim kilera.

-ZGP-

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Moj ursula tu rupu nema a i za sad netreba, ovo je prva zima kak je kod mene kaj sam trebal pomoč kod paljenja u vidu fenaza za kosu i to samo zbog toga jer je akomulator bil prazan tak da za sad još ne razmišljam o nikakvim buđevinama ali ideje uvijek dobro dođu!
Bdw, nutra je za zimu dobil kanister ED tak da se ne bojim grušanja i slično.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Izmišljanje tople vode, a topla voda davno izmišljena :icon_jook:

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Da izmisljeno vec, samo sto ovdje ljudi pokusavaju da to ugrade na svoje strojeve sa minimalnim ulaganjima, nisu svi strojevei pogodni za ugradnju tih grijaca, pa se raspravlja o raznim mogucnostima, znam ja da je najlkase odes u servis, ostavis stroj, kazes ima sta zelis i ponovno dodjes, platis i vozis.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Nemislim na to uopće :(hi):

Ako već teško pali po zimi, treba pregledati sami stroj, srediti glavu, zamjeniti karike, srediti grijač, i palit će, za veće zime, ispod -20, ja bi rješio da ugradim otto motor umjesto anlasera i koristio ga samo za pokretanje zimi, jer zimi anlaser sporije vrti, a jedan mali 2T otto motor bi ga puno brže zavrtio, to rješenje je urađeno na MTZ i LTZ ruskim traktorima, tada ti netreba ni grijanje vode, ni grijač, a ni akumulator na traktoru, samo benzin u gorivu u određenom postotku kako dizel nebi smrznuo i novi filteri goriva u kojima nema prljavštine i vode, i paljenje po većim minusima je rješeno.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ivanz , govorimo i o negativom utjecaju hladnog starta na sam motor..a to nije zanemarivo ..
Naravno , maš pravo reči da nitko nije radio generalku radi hladnog starta , ali uvjek ima argumenata za i kontra

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Nemislim na to uopće :(hi):

Ako već teško pali po zimi, treba pregledati sami stroj, srediti glavu, zamjeniti karike, srediti grijač, i palit će, za veće zime, ispod -20, ja bi rješio da ugradim otto motor umjesto anlasera i koristio ga samo za pokretanje zimi, jer zimi anlaser sporije vrti, a jedan mali 2T otto motor bi ga puno brže zavrtio, to rješenje je urađeno na MTZ i LTZ ruskim traktorima, tada ti netreba ni grijanje vode, ni grijač, a ni akumulator na traktoru, samo benzin u gorivu u određenom postotku kako dizel nebi smrznuo i novi filteri goriva u kojima nema prljavštine i vode, i paljenje po većim minusima je rješeno.

Lakse je uzeti el. motor snage oko 5KW sa reduktorom, koji na izlazu reduktora ima oko 100 (ili 200 ko ima dvije brzine karadana) okretaja reduktora, spoji se reduktor na kardan traktora, ukljucis kardan i pustis kuplung, uz pomoc elektro ili bez ovisno koliko je jak reduktor.

Al sve su ovo mastarije, za mene su slijedeca pravila;

1. Ne paliti stroj zimi bez veze,
2. Ako ima potrebe za cescom upotrebom stroja zimi, onda ga garanzirati ili ovaj grijac za vodu,
3. Ako nema potrebe za cescom upotrebom zimi, onda se ne ispalti nista kemijati, nista mu nece biti od dva ili tri paljenje tijekom zime,

Ovo sto pisemo su samo razmisljanja i idejna rjesenja za nekoga ko stroj korisit , pali svaki dan zimi, kao ova moja ideja sa reduktorom.

Posljednje uređivanje:

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
A koliko auto palis zimi??

Da li i na njemu treba grijati vodu?

Da li je njega stetno paliti zimi??

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
1. moj auto je zimi u garazi,
2. nije isti motor na autu i trktoru (kubikaza)
3, auto nema mjenjac kao traktor, hidrauliku, koji dodatno otezavaju start,
4. Siguran sam da i za auto nije najbolje svako jutro hladan start, ali zato se kupi drugi kad ovaj ode,,,

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
Da ne odemo u pogrešnom pravcu , ja sam ovo čudo sebi napravio jer ja MORAM da upalim onda kada mi treba traktor.
Ne sutra , ne za sat , ne kada otopli nego onda kada mi treba.
Znači čistim snijeg i izvlačim slijetanja i prevrtanja , tu se sakupi lijepih parica jer zimi ionako nemam šta drugo da radim.
Garaže nemam niti imam mogućnost da je imam , jednostavno finansije u kombinaciji sa nedostatkom veličine dvorišta.

Na traktoru sam uradio nove sklopove i novu glavu (komplet sa diznama) , pumpa je reparirana ali imam problema sa prvim paljenjem , jednsotavno teško jako teško pali što je sasvim neobično za rusa ali šta je tu je. Sumnjam na bošistu ali ni to nemogu da budem siguran , na redu je da se kupi nova pumpa da eliminišemo i tu sumnju.

Evo vladimirac , taj pali bez grijača nema veze koliko je zima , samo ako alnaser uspije da okrene a i njemu sam razmišljao da ugradim grijač u karter , zašto mu nebi olakšao start jer kako reče @power mnogo je veliko opterećenje računajući ulja,remenje,pumpu hidraulike volana i sve ostalo.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Prilikm startovanja pravi vozac ce stisnuti kuplung, ali kad starta onda to hladno ulje u mjenjacu operecava rad motora, znaci velika trenja radi, a znamo sta donse velika trenja, a hidrulika, pa hidraulicnu pumpu nemozes iskopcati , ulje stalno kruzi, treba tjerati to haldno ulje koroz cjevice, razvodnike i ostale prepreke (osima kao se ne radi o jednostavnim traktorima koji imaju jednu pumpu sa jednim potorsacem i jednim razvodnikom, a tako isto i mjenjace koji ne rade veliki otpor)

Znači čistim snijeg i izvlačim slijetanja i prevrtanja , tu se sakupi lijepih parica jer zimi ionako nemam šta drugo da radim.
Zar imas srca da naplatis, ocekujem debelo obrazlozenje,,tipa da te svi zovu kao dezurnu sluzbu, napiju se , divljaju pa slete,

Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh