• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pomoć pri zimskom startovanju hladnog motora

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
Naravno da imam srca da naplatim , odnosno nemam srca pa naplatim :icon_rofl:
Šalim se , ono što izvučem u prolazu kada naiđem na problem ne naplaćujem ali skoro da i nije bilo slučaja da ljudi ne daju sami od srca , koliko ko ima ali moglo bi se reći da uvijek daju.
One koji me u pola noći dignu iz kreveta a sletili su usled divljanja (najčešće) ili alkohola , e ti plate debelo , i nije me sramota ni trunke ni sekunde.:cool2:

Onda sva teža slijetanja ili prevrtanja , sa skoro cijele regije me zovu , čak i policija me zna :(rofl):.
Skoro niko ne istjeruje traktor a moj je stalno u pokretu pa sam dobio neki ''čin dežurnog oficira'':icon_rofl:

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Kazes da vladimirac dobro pali a rus teze, imas li mogucnost na jednom od njih promjenu smjera vrtnje kardana, spojis ih kardanom preko karadnskih vratila, pustis valdimirca da vrti kardan pustis kuplung kvacila na rusu , pomognesa akumulatorom i nema da nece da upali.Ako nema promjenu smjera, onda kardan direkt na radilicu naprijed.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
1. moj auto je zimi u garazi,
2. nije isti motor na autu i trktoru (kubikaza)
3, auto nema mjenjac kao traktor, hidrauliku, koji dodatno otezavaju start,
4. Siguran sam da i za auto nije najbolje svako jutro hladan start, ali zato se kupi drugi kad ovaj ode,,,

Iz ovog se moze samo procitati da si emotivno vezan za traktor, a za auto nisi, salim se malo.

Oni su tu da pomazu, bio auto ili traktor ili bilo koji drugi radni stroj. Za auto kazes kada rikne kupis drugi, mnogi tako rade i sa traktorima, i nemaju problema sa paljenjem.

Ako meni treba traktor, ja nemogu cekat dok ga grijac ugrije, zelim da odmah upali, pa ti grijaci za mene nisu rjesenje,

Ako se ugradi mali 2t motor, koji dobro pali po zimi, zavrtit ce motor i on ce upaliti, bolje od anlasera i akumulatora, a sve sto trebas imati svodi se na pola litre mjesavine, nije ni bitno kojeg kapaciteta ti je akumulator ni nista, ako odes negdje, sjedis u birtiji, traktor ohladi, nema paljenja, odes u sumu, radis drva gdje ces ustekati grijac ili ces povremeno paliti traktor da se grije, pa prema tome svemu, otto motor je zakon za paljenje na niskim temperaturama, a takav tip pokretaca vjerujem da de moze sloziti i kod kuce

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
U pravu si kad kaze da vise stedim traktor nego auto, auta se mijenjanu a traktor kupis svega nekoliko puta u zivotu ili samo jednom,
OTO motor, da ali za ogromne strojeve, ipak je bolje el, motor sa reduktorom pa preko kardana,(nesto ovakvo
$_57.JPG
A u sumi se nece toliko ohladiti.

Posljednje uređivanje od moderatora:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
@power , razmišljao sam i o tome ali je to već komplikovano , ako ti je za traktor zakačena prikolica ili priključak ništa od paljenja.
Naravno da u šumi nema struje ali moje potrebe su samo jutarnje paljenje , upalit će on i bez ovoga pomagala ali je neuporedivo lakše sa njime.
Eto neki dan je prenoćio na selu jer mi pukla felga i sutra je upalio samo sa grijačom .

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
evo podatak sa wikipedije
toplinska vodljivost
voda -0.6
Nehrđajući čelik 12,11 ~ 45,0
Bakar 401

znači grijač uronjen u povratnu cijev bez prilike ili uvjeta za termosifonsku cirkulaciju je da prostite ku..c od posla ..samo termičko lokalno bombardiranje toplinom bez nadzora ..

I opet ponavljam ona svaina slika s riješenjem na 539(savo shvatio sam da to nije tvoje djelo) je puno bolje čak i od oficirovog makar se on kune u originalnost orgina i sljepo mu vjeruje

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Te grijače imaš u katalogu djelova zetor5011-7045, 5211-7745,3320-7340,
i tvornički su ugrađeni u sve zetore koji su bili prodavani za sjeverna tržišta ili po naruđbi.
I tih grijača ima ih i danas za kupit u kiršu po 450kn i ostalim dućanima po 150-200kn.
Rupu u bloku zatvorenu čepom imaš na svakom zetoru do činimise 1999god.

-ZGP-

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Za zimu napraviti mali hangar namontiran na traktoru (kak puž ima kučicu) i kad se završe radovi zamotati traktor u hangar . U jutro kad treba upaliti ispod kartera staviti grijalicu na naftu kad se ugrije paljevina . :icon_super:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
oficir , ne mislim se raspravljati s tobom , ma kak me izazival .
ti si čovjek na mjestu u svojim okvirim kakvi god bili ...i ja bum to poštival

moram ti reči samo ovo
sve je to tvornički i ja tebi to priznam ..također je sve to orginal ali moju maštu i iskustvo to ne zaovoljava ..jer uvjek znamo , hočemo i moramo bolje od tvorničkog ..ma kaj riječ tvorničko ili orginal to značilo .

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ne kužim te kaj si htio reč time niti me baš i ne dira.
Samo ti krivo interpretiraš neke nazive i kao svoje mišljenje o nečem kaj postoji 40godina recimo kod marke zetor,a imaju ga i druge marke.
Ugradnja bilokakvog grijača je bolja kod starog dizela nego nikakvi grijač.
To naravno ne vrijedi za one koji ispuste vodu najesen i naliju ju u 4mj.

-ZGP-

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
501
A pojednostaviti (ili zakomplicirati ,kak se zeme ) sistem sa natakanjem vručeg antifriza , tipa bojler sa antifrizom, brze spojnice , pumpa da to obrne kroz motor .Ak neide grijač na motor sve napraviti izvana. :icon_scratch:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
A pojednostaviti (ili zakomplicirati ,kak se zeme ) sistem sa natakanjem vručeg antifriza , tipa bojler sa antifrizom, brze spojnice , pumpa da to obrne kroz motor .Ak neide grijač na motor sve napraviti izvana. :icon_scratch:
nedaju zeleni , govore o nekontroliranom proljevanju te kemikalije tj. antifriza u sustav vodotokova i kanalizacijskih kolektorskih sustava

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
znači grijač uronjen u povratnu cijev bez prilike ili uvjeta za termosifonsku cirkulaciju je da prostite ku..c od posla ..samo termičko lokalno bombardiranje toplinom bez nadzora ..

Uz dužno poštovanje tvoga znanja ja se i dalje nikako nebih složio sa tobom.

novcky

Član
Tu od
27 Srp 2012
Poruka
292
Skoro pa svi ste zapeli za grijanje vode i ulja kao da se tema zove grijanje vode ili smanjenje habanja motora. Imam starog univerzala koji od kad je kupljen davne 80. uvijek treba grijati da upali. Zimi kad mi treba da upali, da ne čekam grijač koji na njemu i nije bog zna što i da ne verglam unedogled, jednostavno izvadim gumeno crijevo na usisnoj grani i malo mu dam vručeg dopinga s pomoću fena za skidanje farbe. Upali na drugi obrtaj i radi na ler gasu kao da je do malo prije orao. Ostavim mu još minutu fen dok prevrti ulje jer inače mu baš i ne paše hladni zrak na usisu, vratim crijevo i sva mudrost. Nekad su stari ljudi palili s krpom na šipki namočenom u nafti i zapaljenom. Važno je samo da mu se vrući zrak upuhuje u direkt u usis a ne u filter tak da odmah potegne vrući zrak. Probajte tak pa bumo vidli jel budete još imali volje ugrađivati bilo kakve bojlere na traktor.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Prvo nisi uopče napisal kaj griješ ti,moral sam pročitat pola teksta da bi skužil da imaš grijač zraka usisa koji kod tebe ne radi.
Drugo tema se zove POMOĆ pri zimskom startu motora.
Treće ovo kaj mu ti fen ostaviš minutu samo jer mu ne paše hladan zrak to nije istina.
I napokon četvrto nekada ljudi nisu imali struje,pa čak ni akumulatore na traktoria pa su palili i izvodili svakakva opasna sr....a.
Isto kak je bilo normalno po zimi prazniti sistem,a po ljeti voda.

Većina tih mitora je danas jako staro i izraubano pa im svaka pomoć dobro dođe,samo je stvar kako je ko doskoćio problemu.

Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
515
S takvim upaljenim krpama znalo se desiti i da se upali stroj. Ali doslovno, pogotovo ako je slinio. Pa je onda bilo malo jače grijanje.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
Ta baklja na usisu je po meni najmoćnija stvar , daje toplotu i polu-sažvakanu naftu i to pali i mrtve motore.
Naravno da fen na usisu dosta pomaže ali ideja bojlera olakšava i samo verglanje . Džaba topal zrak na usisu ako nema okretanja radilice.

Oficir , na tebe smo navikli da lupetaš ali smanji malo.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Sa plinskim brenerom(za prasce palit) sam ja palil 533 kojem je motor bil skoro mrtav. Jedino kaj treba pazit je da motor u isto vrijeme dobiva zrak i vatru. Ak mu nabiješ brener u usis onda neće kresnut, treba ga držat par cm dalje tak da u isto vrijeme vuče zrak i vatru i nema da ne pali.

novcky

Član
Tu od
27 Srp 2012
Poruka
292
Prvo nisi uopče napisal kaj griješ ti,moral sam pročitat pola teksta da bi skužil da imaš grijač zraka usisa koji kod tebe ne radi.

ja još nevjerujem da si skužil i kad si pročital cijeli post, zato ubuduće radije preskoči moj post jer je namjenjen ljudima dobre volje a ne onima koji naprežu svoj IQ da se poseru

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Hvala savoris budem smanjil.

Bilo bi najbolje sve ugrijat,al to su investcije več.
Netko si nemože priuštit razne grijače i ostale sprave.
Ali palit krpu natopljenu naftom je suludo.
Al opet lupam....

Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk

Najnoviji postovi

Na vrh