• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pomoć pri zimskom startovanju hladnog motora

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,171
Znači šta sve koristite pri zimskom startu na veoma niskim temperaturama?

Ja sam na rusa stavio grijač od 539 jer onaj nazovi ruski me iznevjerio nakon nekoliko paljenja a košta 25e , IMTovac košta cijelih 4e a radi radnju.
Mada primijetio sam da ako ga previše dugo držim imam osjećaj da se ugasi , posudu sa naftom sam stavio na vrh kabine tako da mu ne nedostaje nafte ali možda kiseonika fali jer nakon jednog kratkog verglanja kada ponovim grijač čujem ga da se upali ponovo.
Uglavnom taj problem je riješen.

Drugo pomagalo koje koristim je starter koji jako pomogne ''hladnom'' akumulatoru , koristim ga samo pri alnasovanju.

Nekada kada nisam sipao permant sam prije paljenja sipao toplu vodu u hladnjak i mogu reći da mi je to najpouzdanija metoda ali pošto sada pretežno sipam antifriz malo je nepraktično.

Glavna stvar je što ja zimi čistim nešto malo snijega i ne smijem biti da ne upalim pa sam iz tog razloga odlučio da napravim i ovo čudo , slika je sa interneta.
29qjrqt.jpg

Ta sprava košta 60tak evra i ne daje mi se toliko za jedan grijač te sam odlučio da to napravim , grijač je od nekog malog bojlera i snage je 2kw a ovaj fabrički je 1,8.
Platio sam ga cijelih 5e i uz još par cjevčica mislim da će to biti očas posla napravljeno.
Navodno da nakon 15-20 minuta motor startuje sasvim normalno jer se veliki dio motora ugrije.

Evo ga grijač i rupa na bloku predviđena u tu svrhu.

Prilozi

• IMG00177.jpg
    IMG00177.jpg
    49.7 KB · Pregleda: 862
  • IMG00178.jpg
    IMG00178.jpg
    48.4 KB · Pregleda: 916

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Zanimljivo riješenje , prije paljenja ugriješ motor sa 220 v , Savo pa kaj to treba rusu za malog neznam kak pali hladan ali meni je 80-ka palila na -10 kao na +30 i nikad nije trebal grijač (bio je ispravan) ako je bilo nižih temperatura jednom na -17 je malo zbrajal i upalil za nekih 7 sekundi bez grijača i klapne u usisu imal je mana ali nikad na zimskom paljenju .

E

el pibe

Guest
Ja nisam nikad ni imal grijača.Dok nisam farbal traktor tam je bila samo rupa sa oštećenim navojem.Ja sam to riješio sa ekscentrom za mješalicu(pipu).To je zablindirano i bitno da mi zrak ne puše van.Za ostale probleme tu je garaža koja nije u minusu.Ak ikad odlučim imat zimsku službu onda bum razmislil o kvalitetnijem traktoru i da dobro pali po zimi.Ovak mi je bolje da ne izlazim sa rusom nikam po zimi kaj me ne budu vadili van z grabe:D:

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ja sam ugradil u zetora grijač 220V Pola sata grije antifriz na 50-60°C i pali ko da je ljeto.
Češki i poljski grijači orginal za Zetora 175kn.
Samo skineš čep i ugradiš.

-ZGP-

Ja sam ugradil u zetora grijač 220V Pola sata grije antifriz na 50-60°C i pali ko da je ljeto.
Češki i poljski grijači orginal za Zetora 175kn.
Samo skineš čep i ugradiš.

-ZGP-
2000W je.

-ZGP-

Posljednje uređivanje od moderatora:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,171
Moj traktor stanuje pod vedrim nebom i kada se ulje stine i nafta bude u kristalnom stanju onda paljenje može da predstavlja problem. Pretežno pali ali se desi i da omane pri ekstremnim hladnoćama.
Ja ne kažem da nemožem da upalim , nego da olakšam paljenje.
Ako će ova sprava da olakša paljenje da se ne muči ni akumulator ni alnaser zašto nebi pomogao sam sebi a i mašini , nije meni teško to uključiti i dok ujutru popiješ čaj on tresne kao mina.

Što se tiče vađenja , ja sam taj koji čupa većinu onih koji su malo zalutali sa puta jer u širem krugu zimus skoro nike ni ne istjeruje traktor na cestu.

Za zetora je MUHA nabacio ovu sliku.-
Izvadi se ovaj čep i tu se ubode ovaj grijač.

image hosting jpg

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Tako je tu je predviđeno za ugradnju,znači desno od boš pumpe ispod grane auspuha.

-ZGP-

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,171
Ovaj je za MF i JD , slično je i za zetor.
s-l500.jpg

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Ovako izgleda na Zetoru.

Ovako izgleda na Trakrou sa zracnim hladenjem.Primjer na SAME traktoru.Grije se ulje u karteru.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,171
Imaš li možda sliku sa unutrašnje strane kartera?

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Imam jos jednu sa vana SAME SILVER.

Imam ovu iznutra ,a nije bas jasna jer nisam izlio sve ulje.Vid se malo vrh grijaca:Uglavnom se probije rupa na dnu kartera,ureze navoj i uvrne grijac.Bitno je samo da nesmeta unutra.

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,894
Takav grijač kaj se šrafi u blok motora,sam imao na svom bivšem MF 590..Jako dobra stvar..Nisam ga nikad skidao dolje pa neznam kako izgleda..
Dali netko zna gdje se to može kupiti kod nas,znači sad bi mi isto trebalo za MF 590 ?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,854
Za zračno hlađene motore ugrađuje se grijač ispod poklopca turbine, koji grije cilindre.
Tam je važnije za lakše paljenje, a ovo grijanje ulja je za brže zagrijavanje motora na radnu temperaturu.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,171
Pomagalo završeno , rezultati:
Nakon 5 minuta sve oko četvrte dizne je jako toplo , nakon 7 minuta sve oko treće dizne je toplo , nakon 10 minuta toplota se osjeti i oko druge dizne.
Nakon 15 minuta skoro kompletna glava je topla i gornji dio bloka.
Trenutna vanjska temeratura je bila oko 3 stepena kada sam ovo isprobavao što znači da bi u jako hladnim danima trebalo oko 20 minuta da bi se sve dobro ugrijalo.

Postoji ovakav grijač i od 3kw ali mi je bio veći po prečniku , ako bi ikad pravio opet ovo uzeo bi njega.
Prije svega bojao sam se da bi sa mnogo jakim grijačom izmjenjivanje bilo nedovoljno i možda bi voda prokuvavala u ovom lončetu ali to nije nikakav problem jer sam skoro sve vrijeme rada grijača mogao rukom držati lonče.

Na slici samo fali jedan jezičak koji sam stavio u ovu četvrtastu cijev koja služi da odvede mijenjanje toplo-hladno u blok.
Na kućištu grijača nisam pravio nikakav poklopac nego je grijač ubačen unutra i zavareni polopčići tako da ako bude potrebe da se mijenja grijač ili gumice na ovim izlazima mora se odsijeći zadnji poklopčić da bi se došlo do unutrašnjosti što je meni jednostavnije nego da pravim nešto montažno.

Prilozi

• IMG00182.jpg
    IMG00182.jpg
    81.1 KB · Pregleda: 554
  • IMG00183.jpg
    IMG00183.jpg
    54.5 KB · Pregleda: 384
  • IMG00185.jpg
    IMG00185.jpg
    53.4 KB · Pregleda: 384
  • IMG00186.jpg
    IMG00186.jpg
    57.5 KB · Pregleda: 564

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Sad još nabavi neki gsm kontroler da možeš ujutro iz kreveta preko telefona uključiti grijač, taman dok se obučeš i popiješ rakijicu makina bude spremna za start. :)

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,638
Odlicno.
Kod mene nije problem hladnog motora, upali bez grijaca i na -15 ali isto tako se ugasi ili jedva radi zato sto gorivo postane kao emulzija.
Tako da industrijskim fenom ugrijem filtere i pumpu i dalje nemam problema. Uz obavezan pun rezervar i nove filtere prije zime.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Savo samim zagrijavanjem antifriz počne sam cirkulirat prema gore a hladni mu dolazi,tako da če ti ugrijat prvo glavu pa blok,a kiler ne ako imaš termostat.
Ja imam tajmer utičnicu i ako se ujutro dižem u 6h tajmer narikram da grije od 5-6h i kad dođem antifriz je na oko 50°C dok je vanjska temp. oko -7-9°C.
Tako da palim sa toplim diznama i glavom,a i cilindri su topli nakon 1h.
I nema dima kao na skroz hladno paljenje.
Nekom ko ima grijanje kavbine je ovakav grijač zakon.
Puno prije se kabina počne grijat.

-ZGP-

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,171
GSM kontroler je već stvar luksuza :(wasntme): . Još nisam toliko napredovao mada ideja je 5.

@NH , ja sam razmišljao da kroz ovaj grijač ''provučem'' i cijev za naftu , dok radi na struju zagrijat će tek nešto malo nafte koja bi trebala da dođe do pumpe a onda u toku rada motora stalno će grijati jer i ova posuda je na temperaturi motora.
Mada za time i nemam neku potrebu jer u rusa su oba filtera okačena na motor i primaju njegovu temperaturu , samo jednom mi se desilo da je se ''sirilo'' na izlazu iz rezervoara ali par litara benzina rješava problem.

A i prepravio sam cjevovode tako da sav višak iz PVP ide nazad u rezervoar i nakon dužeg rada rezervoar bude prilično topal.

Najnoviji postovi

Na vrh