• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pravilnik o dopunskim djelatnostima na OPG-u...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,739
jel tko čitao Gospodarski list, zadnji broj...?
sad će nam tamo objasniti u par nastavaka što je to ustvari pravilnik o dopunskim djelatnostima.
samo su zaboravili napisat ono kaj je rekla teta iz ministarstva...a to isto mi je ponovljeno i u agenciji za plaćanja...

...a kaj se čudimo, samo 5 mjeseci je prošlo od kad je stupil na snagu...:mur:

pesobleso

Novi član
Tu od
24 Ožu 2013
Poruka
7
I još jedna napomena. Da, Pravilnik vrvi nelogičnostima. Da, čini se da mu je svrha zatući male tj. OPG-ove. Znači, svi vi koji mislite opstati, imate vremena do veljače 2014. godine da preveslate državu i registrirate pravnu osobu za poljoprivrednu djelatnost (obrt, d.o.o., zadruga) jer onda ne pripadate pod Pravilnik o dopunskim djelatnostima na OPGu već pod Zakon o trgovini u kojem Izravna prodaja nije ograničena.
Sretno svima.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
I još jedna napomena. Da, Pravilnik vrvi nelogičnostima. Da, čini se da mu je svrha zatući male tj. OPG-ove. Znači, svi vi koji mislite opstati, imate vremena do veljače 2014. godine da preveslate državu i registrirate pravnu osobu za poljoprivrednu djelatnost (obrt, d.o.o., zadruga) jer onda ne pripadate pod Pravilnik o dopunskim djelatnostima na OPGu već pod Zakon o trgovini u kojem Izravna prodaja nije ograničena.
Sretno svima.

Hoćeš reći,preveslat državu i ući u sistem fiskalizacije i plaćanja poreza na dohodak, odnosno na dobit?..:mur:...

pesobleso

Novi član
Tu od
24 Ožu 2013
Poruka
7
Ja situaciju vidim kroz nekoliko opcija:
-krenuti u ozbiljniji posao s registracijom pravne osobe (obrt, doo, zadruga);
-zatvoriti OPG i ništa;
-teško ostvarivo-svi vlasnici OPGova se organizirati u jednu krovnu udrugu na nacionalnoj osnovi i zatražiti promjenu Pravilnika-no mislim da su ljudi prerazijedinjeni za ovakvu situaciju;
-ah da, i još jedna opcija, dio izravne prodaje prodavati na crno što i nije teško jer poznati pojedinačni kupci niti ne zahtijevaju račun (bit izravne prodaje je poznanstvo s kupcem).

Fiskalizacija je samo početni trošak od najviše par tisuća kuna. Porez na dohodak se kao i svi porezi do određene mjere dade izigrati. Mislim da je bitno nastaviti dalje, no to ovisi o svakom vlasniku OPGa ponaosob.

Osobno, ja nemam OPG već firmu i kroz nju svaštarim s 4-5 djelatnosti da preživim do boljih vremena.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,739
12. Da li je OPG dužan registrirati dopunsku djelatnost?

Pravilnik o dopunskim djelatnostima na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (N.N.20/13) ne obvezuje proizvođače da se moraju upisati u Upisnik dopunskih djelatnosti na OPG-u, već im daje mogućnost da registriraju dopunsku djelatnost ukoliko to oni žele. No, pripazite na mogućnost za korištenje EAFRD fondova od 2014. godine.

e sad se više zbog ničeg neću brinut....:icon_eyes:

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
Znači upisan sam u upisnik trgovaca voćem i povrćem ne prodajem ništa osim svog voća.
Po tome ne moram ništa poduzimati jer to mi je osnovna djelatnost prodaja pred kućnim pragom.
Ako želim prodavati prerađevine prim. pekmez,sok rakiju moram se upisati u upisnik o dopunskim djelatnostima.
Jer sam u pravu? ili
Ako se ne upišem ne mogu koristiti ovo- http://www.europski-fondovi.eu/eafrd

pesobleso

Novi član
Tu od
24 Ožu 2013
Poruka
7
Znači upisan sam u upisnik trgovaca voćem i povrćem ne prodajem ništa osim svog voća.
Po tome ne moram ništa poduzimati jer to mi je osnovna djelatnost prodaja pred kućnim pragom.
Ako želim prodavati prerađevine prim. pekmez,sok rakiju moram se upisati u upisnik o dopunskim djelatnostima.
Jer sam u pravu? ili
Ako se ne upišem ne mogu koristiti ovo- http://www.europski-fondovi.eu/eafrd

Njoko, Ja sam Ministarstvu postavila par pitanja vezanih uz konkretne primjere pa su na njih i odgovorili. No, očito je svaki slučaj poseban i najbolje je zatražiti pismeni odgovor. Ja se ne kužim u voće i povrće. Općenito bi bilo: Ako ste OPG i prijavili ste proizvodnju voća i povrća prilikom registracije OPG-a, onda izravna prodaja vaših proizvoda pripada još uvijek vašoj osnovnoj djelatnosti, te ne trebate prijaviti dopunsku djelatnost (ne znam što je upisnik trgovaca voćem i povrćem). No, ako želite prodavati prerađevine, ili servirati turistima vaše voće kad dođu na OPG-to bi već bile dopunske djelatnosti i od njih biste smjeli steći samo 50% ukupnog dohotka? Ovo se dade zaključiti prema odgovorima iz Ministarstva. Pravilnik je konfuzan, a onaj koji ga je sastavljao bi trebao za to odgovarati. Vjerovatno je bez razumijevanja prepisao neku EU legislativu.
U znak prosvjeda zbog ovako nedorečenog Pravilnika, pozivam sve OPGovce da zatrpaju Ministarstvo, PSS i Agenciju za plaćanja s e-mailovima i pisanim upitima vezano za svoje konkretne slučajeve. Možda nekoga na taj način natjeramo da promijeni Pravilnik.

Pozdrav

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
I tako i dalje biva u foteljama i dalje sjede nesposobnjakovići koji samo nešto prepisuju iz regulativa Eu zemalja,ali google prevoditelj je inaće jako netočan pa zato i imamo takove zakone.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,739
jedina izmjena (službena) koju ja vidim je ova: 9. Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o Upisniku poljoprivrednih gospodarstava
Narodne novine br.: 42 10.04.2013.

a ova tumačenja usmeno-pismenog karaktera po novinama su jedino u svrhu smirivanja jogunastih poljoprivrednika...kad tad budemo mi morali postupit po pravilniku...
dotad...hi-life...i spremajte koju kunu za teška vremena...:icon_e_wink:

Nordycom

Član
Tu od
10 Pro 2010
Poruka
296
12. Da li je OPG dužan registrirati dopunsku djelatnost?

Ove drame oko zatvaranje OPG-a su nepotrebne i samo zbunjuju ljude. Od ovog zakona ste napravili baba rogu. :icon_toilet:

pesobleso

Novi član
Tu od
24 Ožu 2013
Poruka
7
Ove drame oko zatvaranje OPG-a su nepotrebne i samo zbunjuju ljude. Od ovog zakona ste napravili baba rogu. :icon_toilet:
Nažalost, mislim da je Darijus u pravu. Ja sam onaj članak napisala sa odgovorima koje sam dobila iz Ministarstva, ali i dalje vjerujem da je logika sljedeća:
-Sada vas OPG-ovce Pravilnik ne obavezuje na registraciju dopunskih djelatnosti (to su napisali u MPS), ali
-Će vas Pravilnik obvezivati na registraciju dopunskih djelatnosti s danom 28.02.2014. ili će MPS izglasati Odluku o obaveznom registriranju dopunske djelatnosti u jedno skorije vrijeme.
Znači, mislim da je dugoročna svrha ovog Pravilnika natjerati velike OPGovce na preoblikovanje u obrt, trgovačko društvo ili zadrugu ili najterati male OPGovce na registraciju dopunske djelatnosti koja je ograničena na 50% ukupnog dohotka OPG-a.
Ne želim širiti paniku, i ovo je samo moje osobno amatersko mišljenje, ali uvijek je bolje biti spreman na buduća iznenađenja.
pozdrav svima i ne dajte se z.....

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Nažalost, mislim da je Darijus u pravu. Ja sam onaj članak napisala sa odgovorima koje sam dobila iz Ministarstva, ali i dalje vjerujem da je logika sljedeća:
-Sada vas OPG-ovce Pravilnik ne obavezuje na registraciju dopunskih djelatnosti (to su napisali u MPS), ali
-Će vas Pravilnik obvezivati na registraciju dopunskih djelatnosti s danom 28.02.2014. ili će MPS izglasati Odluku o obaveznom registriranju dopunske djelatnosti u jedno skorije vrijeme.
Znači, mislim da je dugoročna svrha ovog Pravilnika natjerati velike OPGovce na preoblikovanje u obrt, trgovačko društvo ili zadrugu ili najterati male OPGovce na registraciju dopunske djelatnosti koja je ograničena na 50% ukupnog dohotka OPG-a.
Ne želim širiti paniku, i ovo je samo moje osobno amatersko mišljenje, ali uvijek je bolje biti spreman na buduća iznenađenja.
pozdrav svima i ne dajte se z.....

Upravo tako mi je moj odvjetnik objasnio dotični pravilnik i da se pripremim na otvaranje obrta,odnosno poduzeća,ako ću htjeti svu proizvedenu robu i dalje prodavati maloprodajno...
No,neće niti to biti tako strašno,budući da novim zakonom o PDV-u i dalje neće biti obavezno izdavati račune na tržnicama i otvorenim prostorima...tako barem piše na stranicama PU...

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
Upravo tako mi je moj odvjetnik objasnio dotični pravilnik i da se pripremim na otvaranje obrta,odnosno poduzeća,ako ću htjeti svu proizvedenu robu i dalje prodavati maloprodajno...
No,neće niti to biti tako strašno,budući da novim zakonom o PDV-u i dalje neće biti obavezno izdavati račune na tržnicama i otvorenim prostorima...tako barem piše na stranicama PU...

Da ali to je sve zasada s računima do 1.7. nije volja i regulativa EU-a da se ide u fiskalizaciju nego Linića i vlade i oni donose zakone.
Zasada mora se biti na paušalcu ako je član koji prodaje proizvode nezaposlena osoba,ako radi ne mora ništa jer joj je plačeno mirovinsko i socijalno.
Na taj način država misli skinuti veliki dio nezaposlenih a koji kod kuće su članovi i nositelji OPG-a a imaju status nezaposlene osobe.

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Mislim da smo pobrkali lončiće odnosno poreze i doprinose. Član ili nositelj OPG-a mora plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje ako je nezaposlen cca 5oo,oo kuna mjesečno i ne mora voditi knjige ako ne prelazi promet od 80.5oo,oo kn godišnje. Ne mora ulaziti u porezni sistem, dakle ne plaća porez. Navedeno se odnosi na OPG , nek me netko ispravi ako sam propustila da za dopunske djelatnosti moramo ući u porezni sistem.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Ne razumjem zašto ne biš mogo i dalje prodavat maloprodajno bez da otvaraš obrt. Nije mi jasno nikako. :icon_e_confused:

Zato jer u OPG-u ćeš imati ograničenje od 50% prihoda ostvarenih maloprodajom,dok u obrtu i poduzeću toga nema,ali moraš platiti porez...pa si onda izabereš kaj ti više paše...

Nordycom

Član
Tu od
10 Pro 2010
Poruka
296
Zato jer u OPG-u ćeš imati ograničenje od 50% prihoda ostvarenih maloprodajom,dok u obrtu i poduzeću toga nema,ali moraš platiti porez...pa si onda izabereš kaj ti više paše...

Ko te sili da prijaviš maloprodaju kao dopunsku djelatnost? Ko ti može dokazat tvoje prihode od bilo čega ako se sve prodaje bez računa?:^):

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Ko te sili da prijaviš maloprodaju kao dopunsku djelatnost? Ko ti može dokazat tvoje prihode od bilo čega ako se sve prodaje bez računa?:^):

Ja tebe ništa ne razumijem...
Od 01.07. dužan si svakom kupcu izdati račun ovjeren od strane PU iz knjige uvezenih računa...
Ima mala i velika knjiga računa u prodaji i jednako koštaju...74,00kn...računi su u 3 primjerka i ima 50 komada u knjizi...
Ja ne znam gdje ti to prodaješ svoju robu,a misliš da nećeš morat izdavat račune...?:mur:

Nordycom

Član
Tu od
10 Pro 2010
Poruka
296
Ja tebe ništa ne razumijem...
Od 01.07. dužan si svakom kupcu izdati račun ovjeren od strane PU iz knjige uvezenih računa...
Ima mala i velika knjiga računa u prodaji i jednako koštaju...74,00kn...računi su u 3 primjerka i ima 50 komada u knjizi...
Ja ne znam gdje ti to prodaješ svoju robu,a misliš da nećeš morat izdavat račune...?:mur:

Ako prodavači s tržnice nisu u sustavu PDV-a, ali su paušalci plaćanja poreza na dohodak, račune će od srpnja izdavati svojim kupcima iz blokova koje će im ovjeriti Porezna uprava. Svi ostali će morati imati s fiskalnu blagajnu spojenu internetskom vezom s Poreznom upravom, rekao nam je naš sugovornik te pojasnio da je usvajanje tog dijela zakona previđeno do 1. srpnja.

Ne znam, možda si ti paušalac? Jesi se prijavio na poreznoj na bilo koji način? :=-:

Najnoviji postovi

Na vrh