• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pravilnik o dopunskim djelatnostima na OPG-u...

Nordycom

Član
Tu od
10 Pro 2010
Poruka
296
Prema Zakonu o fiskalizaciji u Hrvatskoj, obveznici koji ne podliježu fiskalizaciji su oni koji obavljaju slijedeće djelatnosti:

prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda na tržnicama i otvorenim prostorima – ovo izuzeće odnosi se isključivo na prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na tržnicama i otvorenim prostorima, pri čemu se pod prodajom vlastitih poljoprivrednih proizvoda podrazumijeva prodaja od strane samog proizvođača, a ne preprodaja poljoprivrednih proizvoda drugih proizvođača. Ovo izuzeće odnosi se dakle na one proizvođače poljoprivrednih proizvoda koji svoje proizvode sami prodaju na tržnicama ili drugim otvorenim prostorima.

Ovdje lijepo piše:

http://www.possector.hr/hr/blog/tko-ne-podlijeze-fiskalizaciji-u-hrvatskoj

@temptation - ti spadaš u malog obveznika fiskalizacije jer si prijavljen kao paušalac. I moraš izdavat račune ovjere od strane porezne.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
a što je sa onim pravilnikom da OPG koji prima manje poticaja od 48.000,00kn ( nekad bilo do 24.000,00kn ) ne mora voditi knjige, ne mora plačati obaveze, ...... itd.U biti ne mora ništa voditi i zamarati se sa papirologijom. tako je bilo do sada. da li se to sad mijenja?

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Prema Zakonu o fiskalizaciji u Hrvatskoj, obveznici koji ne podliježu fiskalizaciji su oni koji obavljaju slijedeće djelatnosti:

prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda na tržnicama i otvorenim prostorima – ovo izuzeće odnosi se isključivo na prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na tržnicama i otvorenim prostorima, pri čemu se pod prodajom vlastitih poljoprivrednih proizvoda podrazumijeva prodaja od strane samog proizvođača, a ne preprodaja poljoprivrednih proizvoda drugih proizvođača. Ovo izuzeće odnosi se dakle na one proizvođače poljoprivrednih proizvoda koji svoje proizvode sami prodaju na tržnicama ili drugim otvorenim prostorima.

Ovdje lijepo piše:

http://www.possector.hr/hr/blog/tko-ne-podlijeze-fiskalizaciji-u-hrvatskoj

@temptation - ti spadaš u malog obveznika fiskalizacije jer si prijavljen kao paušalac. I moraš izdavat račune ovjere od strane porezne.
Obveznici fiskalizacije su oni koji moraju imati fiskalne blagajne...
Novi porezni zakon je na snazi od 01.01.2013.,nema više bavljenja poljoprivredom i neplaćanja poreza za isto,žele smanjiti stopu nezaposlenosti,mada ja mislim da će ju sa ovim cirkusom samo povećati,a prodaja na tržnicama će postati stvar povijesti...
Treba se s time pomiriti i naći novi način prodaje i distribucije onoga što proizvodimo...
Danas sam pročitao letak što su ga dijelili na tržnici,na zaglavlju je ponuda za fiskalni uređaj 3 u 1...nije skup,ali svi oni koji robu prodaju na kilograme imati će ogromne troškove,jer da se spoji vaga sa fiskalnom blagajnom košta brdo novaca...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,735
evo famoznog letka koji kruži našom tržnicom...

p5220025.jpg

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Na tržnicama se moraju fiskalizirati prodavači - trgovci, a ne proizvođači poljoprivrednih proizvoda. Dakle mi i dalje prodajemo svoje proizvode (ako ih uspijemo ugoviti po ovom vremenu) po istom sistemu. Ljudi čitajmo s razumijevanjem i porezna je na svojim stranicama dala objašnjenje istog sadržaja. Poljoprivredni proizvođač kad prodaje na tržnici ne izdaje račune i nije obveznik fiskalizacije. Mi nismo trgovci po Zakonu o trgovini. Kad ulovim vremena izvadit ću citate iz Zakona o poljoprivredi, trgovini i fiskalizaciji. Sad moram kuhati.

Nordycom

Član
Tu od
10 Pro 2010
Poruka
296
evo famoznog letka koji kruži našom tržnicom...

Koliko vidim to je reklama za HT-ov uređaj 3u1. I svaka čast biserima koji su to pisali. To je način službene komunikacije? Bože pomozi. :(n):

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Na tržnicama se moraju fiskalizirati prodavači - trgovci, a ne proizvođači poljoprivrednih proizvoda. Dakle mi i dalje prodajemo svoje proizvode (ako ih uspijemo ugoviti po ovom vremenu) po istom sistemu. Ljudi čitajmo s razumijevanjem i porezna je na svojim stranicama dala objašnjenje istog sadržaja. Poljoprivredni proizvođač kad prodaje na tržnici ne izdaje račune i nije obveznik fiskalizacije. Mi nismo trgovci po Zakonu o trgovini. Kad ulovim vremena izvadit ću citate iz Zakona o poljoprivredi, trgovini i fiskalizaciji. Sad moram kuhati.

Ja ti garantiram da ćeš pisat račune za sve što prodaš od 01.07.,a zavisno od prikazanog prometa odrezati će ti paušal poreza...
I uopće nije bitno što se nisi prijavila u nikakav sistem oporezivanja...
A svakom kupnjom bloka računa,platit ćeš porez državi...
http://e-trgovina.nn.hr/popis-tiskanica-za-obveznike-fiskalizacije.html

Posljednje uređivanje:

Nordycom

Član
Tu od
10 Pro 2010
Poruka
296
Ja ti garantiram da ćeš pisat račune za sve što prodaš od 01.07.,a zavisno od prikazanog prometa odrezati će ti paušal poreza...
I uopće nije bitno što se nisi prijavila u nikakav sistem oporezivanja...
A svakom kupnjom bloka računa,platit ćeš porez državi (ima ih 50kom u bloku,u tri primjerka)...koštaju 70-tak kuna...

Pokaži mi gdje to piše.

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Zakon o fiskalizaciji - vidi članak 5. stavak 4. Još ću pronaći i službeno mišljenje porezne uprave. Dakle ja nisam u poreznom sistemu i ne moram na tržnici izdavati račune, nema računa nema fiskalizacije. Iz toga izlazi da i oni poljoprivredni proizvođači koji su u sistemu poreza na dohodak (vode knjige ili paušalisti) na placu ne izdaju račune za svoje proizvode.
Možda će biti uvjerljivije od Zakona u prilogu ako kažem da neki preprodavači otvaraju OPG kako bi i dalje prodavali bez računa. Banane će valjda držati ispod pulta kao kumice nekad purice. Šala. Mislim da sam negdje pročitala (službeno mišljenje nadležnih organa) da je moguće prodavati svoje proizvode bez računa i tuđu robu (naravno ako si registriran za trgovinu) za koju moraš izdavati račune i fiskalizirati. Budući da smo mi maštovit narod već vidim more novih OPG-ova.

II. OBVEZNIK FISKALIZACIJE

Članak 3.

Obveznikom fiskalizacije smatra se:

1. fizička osoba obveznik poreza na dohodak po osnovi samostalne djelatnosti iz članka 18. Zakona o porezu na dohodak te

2. pravna i fizička osoba koja se smatra obveznikom poreza na dobit prema članku 2. Zakona o porezu na dobit

za sve djelatnosti za koje je, prema odredbama posebnih propisa, obveznik izdavanja računa za isporuku dobra ili obavljene usluge.

Članak 4.

Malim obveznikom fiskalizacije smatra se obveznik fiskalizacije iz članka 3. točke 1. ovoga Zakona kojemu se dohodak i porez na dohodak utvrđuje u paušalnom iznosu prema Zakonu o porezu na dohodak i Pravilniku o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti.

Članak 5.

Iznimno od članka 3. ovoga Zakona, obveznikom fiskalizacije ne smatra se porezni obveznik za ostvarene promete u sljedećim djelatnostima:

1. prodaja karata ili žetona u putničkom prometu,

2. naplata cestarine,

3. punjenje naftnim derivatima aviona na avioservisima,

4. prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda na tržnicama i otvorenim prostorima,

5. prodaja proizvoda i/ili usluga u poštanskom prometu,

6. zaprimanje uplata za sudjelovanje u igrama na sreću i zabavnim igrama,

7. prodaja robe ili usluga putem prodajnih automata,

8. pružanje bankovnih usluga i usluga osiguranja,

9. vođenja središnjeg depozitorija nematerijaliziranih vrijednosnih papira i središnjeg registra financijskih instrumenata,

10. ostvareni prometi evidentirani preko mjernih instrumenata (električna energija, plin, voda, javne komunikacijske usluge i slično), od energetskih, komunalnih, elektroničkih komunikacija i drugih pravnih osoba te

11. provođenja zdravstvene zaštite (sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite do pune cijene zdravstvene usluge, kod izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite i izdavanja lijekova na recept).

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Kazna za neimanje računa ti je 50,00kn...i kupce će isto kontrolirati,a ne samo prodavače...
Dakle,za sve što kupiš,moraš imati račun...inače si u prekršaju...porez če se na neki način plačati kupnjom računa u narodnim novinama,znači unaprijed...

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Službeno sa stranica Porezne uprave
čitajmo zajedno, dakle i OPG u poreznom sistemu ako prodaje na tržnici ne izdaje račun.
Slažemo li se konačno?

IVAŽNA NAPOMENA: Od 1. sije~nja 2013. godine dohodak od poljoprivrede i
šumarstva utvr|uje se kao razlika izme|u primitaka i izdataka na osnovi podataka iz propisanih poslovnih knjiga :
a) iako je vrijednost ukupnih oporezivih isporuka dobara i obavljenih usluga u
prethodnoj kalendarskoj godini bila ve}a od 230.000,00 kn (obveznici PDV-a),
b) iako je u prethodnoj kalendarskoj godini ukupni godišnji primitak od obavljanja djelatnosti poljoprivrede išumarstva ve}i od 80.500,00 kn, odnosno 35%
iznosa propisanog za obvezni ulazak u sustav PDV-a,
c) iako se ostvaruju poticaji na na~in i pod uvjetima što su propisani Zakonom
o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju,
d) iako se osoba koja obavlja djelatnost poljoprivrede i šumarstva dragovoljno
upiše u registar obveznika poreza na dohodak.

evo još službenih objava porezne uprave

Mora li porezni obveznik ispostaviti ra~un za svaku prodaju i obavljenu uslugu?

Porezni obveznik koji obavlja djelatnost poljoprivrede i {umarstva mora ispostaviti
ra~un najmanje u 2 primjerka za svaku prodaju i obavljenu uslugu (jedan se uru~uje
kupcu, a drugislu`i kao isprava za knji`enje u poslovnim knjigama), osim pri prodaji na
tr`nicama i otvorenim prostorima.
VAŽNA NAPOMENA: U postupku je donošenje Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. O~ekuje se da }e taj zakon stupiti na snagu 1.sije~nja 2013. godine. Obveznik
fiskalizacije dužan je svaki ra~un prije izdavanja putem internetske veze dostaviti na
ovjeru Poreznoj upravi.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Pa kakve to veze ima sa onim što ja cijelo vrijeme pokušavam objasnit,ali ti očito ne želiš shvatiti neke stvari...:mur:
Mali obveznici fiskalizacije su obveznici poreza na dohodak,kojima se dohodak i porez na dohodak određuje u paušalnoj svoti,i to:
1.Fizičke osobe koje ostvaruju primitke od obavljanja samostalne djelatnosti obrta,u skladu sa propisima o obrtu,a koje ispunjavaju sve ove uvjete:
a)ukupni primici u prethodnoj godini nisu viši od 149 500,00kn
b)nisu obveznici PDV-a,prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost
c)nemaju izdvojenih poslovnih jedinica,niti proizvodnih pogona
d)ne obavljaju samostalnu djelatnost ugostiteljstva i trgovine
2.Fizičke oobe koje ostvaruju primitke od obavljanja samostalne djelatnosti poljoprivrede i šumarstva,a koje ispunjavaju sve ove uvjete:
a)u prethodnoj kalendarskoj godini ukupni godišnji primitak od obavljanja djelatnosti poljoprivrede i šumarstva nije veći od 80 500,00kn,odnosno 35% iznosa propisanog za obvezni ulazak u sustav PDV-a
b)nisu obveznici PDV-a prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost
c)nemaju izdvojenih poslovnih jedinica niti proizvodnih pogona
d)ne obavljaju samostalnu djelatnost ugostiteljstva ili trgovine

Nadam se da ti je sada konačno jasno...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,735
ja samo znam da budu oni morali meni doć i reć kaj ustvari oćeju, sam više ne mrdam nikam...
nisam lud...
i tak te valjda nemreju odma kaznit nego dobiješ rok da se prilagodiš....

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
ja samo znam da budu oni morali meni doć i reć kaj ustvari oćeju, sam više ne mrdam nikam...
nisam lud...
i tak te valjda nemreju odma kaznit nego dobiješ rok da se prilagodiš....

Ma kokodakali budu oni u svim medijima o tome,ali samo par dana prije 01.07....tak da se ne stignemo organizirat i pobunit...

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Ne očito se ne razumijemo, vidi još jednom zakon o fiskalizaciji čl. 5. stavak 4.
Proizvođač na tržnici i otvorenom prostoru ne izdaje račune bez obzira bio u poreznom sistemu ili ne.

Članak 5.

Iznimno od članka 3. ovoga Zakona, obveznikom fiskalizacije ne smatra se porezni obveznik za ostvarene promete u sljedećim djelatnostima:

4. prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda na tržnicama i otvorenim prostorima,

Na veliko su se do sada pisali otkupni blokovi, sad će se računi ovjereni od PU. Mislim da paušalisti s obzirom na promet nemaju brdo otkupnih blokova, a ako imaju onda su veliki i moraju u pravu fiskalizaciju. Ajde lijepo molim objasni mi točno bit problema.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Ne očito se ne razumijemo, vidi još jednom zakon o fiskalizaciji čl. 5. stavak 4.
Proizvođač na tržnici i otvorenom prostoru ne izdaje račune bez obzira bio u poreznom sistemu ili ne.

Članak 5.

Na veliko su se do sada pisali otkupni blokovi, sad će se računi ovjereni od PU. Mislim da paušalisti s obzirom na promet nemaju brdo otkupnih blokova, a ako imaju onda su veliki i moraju u pravu fiskalizaciju. Ajde lijepo molim objasni mi točno bit problema.
Tvoj problem je što si previdjela ovo boldano...

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Tvoj problem je što si previdjela ovo boldano...
Ne, ja sam svoj problem riješila - nisam u poreznom sistemu - manji primitak od 80.500,00 kn i nisam se dobrovoljno upisala u RPO. (Mislim da i Darijus ima isti status). Za nas vrijedi kao i do sad prodaja na placu bez računa - nisu nas ni stavljali u Zakon o fiskalizaciji jer nismo obveznici ni po kojoj osnovi, a vi paušalci i ostali porezni obveznici (samo poljoprivredni proizvođači) ste osobođeni izdavanja računa na placu.
Ako ćeš tražiti savjet stručnjaka, obrati se računovodstvenoj struci, najbolje knjigovođi koji vodi OPG-e, nikako pravnicima uz dužno poštovanje, to im je totalna nepoznanica. Zbunit će te još više. Inače naši su Zakoni dosta zbunjujuće za nas laike. Znam samo da ih treba više povezati u jednu cjelinu.

VAŽNA NAPOMENA: Od 1. sije~nja 2013. godine dohodak od poljoprivrede i
šumarstva utvr|uje se kao razlika izme|u primitaka i izdataka na osnovi podataka iz propisanih poslovnih knjiga :
a) iako je vrijednost ukupnih oporezivih isporuka dobara i obavljenih usluga u
prethodnoj kalendarskoj godini bila ve}a od 230.000,00 kn (obveznici PDV-a),
b) iako je u prethodnoj kalendarskoj godini ukupni godišnji primitak od obavljanja djelatnosti poljoprivrede išumarstva ve}i od 80.500,00 kn, odnosno 35%
iznosa propisanog za obvezni ulazak u sustav PDV-a,
c) iako se ostvaruju poticaji na na~in i pod uvjetima što su propisani Zakonom
o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju,
d) iako se osoba koja obavlja djelatnost poljoprivrede i šumarstva dragovoljno
upiše u registar obveznika poreza na dohodak.

Najnoviji postovi

Na vrh