• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Preporuka za kupnju motokultivatora

• Temu pokrenuo igor266
  • Datum prvog posta

Futvač

Dobro znana faca
Tu od
18 Tra 2021
Poruka
208
Još je bolja opcija bez kopanja. Jučer sam gledal nekog Engleza (a tko bi drugi) na youtube koji uopće ne kopa vrt. Pred novo leto pokrije zemlju sa folijom ili kartonom da sve biljke ispod pokrepaju, na proljeće pred sjetvu stavi ispod te folije komposta i kad ide saditi flance samo izbuši rupe na foliji i posadi. Nema štihače, motike ni motokultivatora.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Super specijal ima 200 kila i još uvijek je lagan za vuć plug, ide ali ako želiš na neku isplativu dubinu orat moraš mu na mjestima pomoć u nekoj srednjoj zemlji ni lagana ni teška, ali ti gledas drugu vrstu stroja, on duboko freza pa ti dode da ti plug ni ne treba, a za običnu frezu to je okej težina, i ako ga možeš dobit za male novce zašto ne pa makar ga preprodaš poslje, uloženo ćeš uvijek vratit, moje misljenje...

Futvač

Dobro znana faca
Tu od
18 Tra 2021
Poruka
208
Super specijal ima 200 kila i još uvijek je lagan za vuć plug, ide ali ako želiš na neku isplativu dubinu orat moraš mu na mjestima pomoć u nekoj srednjoj zemlji ni lagana ni teška, ali ti gledas drugu vrstu stroja, on duboko freza pa ti dode da ti plug ni ne treba, a za običnu frezu to je okej težina, i ako ga možeš dobit za male novce zašto ne pa makar ga preprodaš poslje, uloženo ćeš uvijek vratit, moje misljenje...
Ovo podebljano se odnosi na Rurisa ili...?

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Tamo gdje se samo freza, kao što je vrt i gdje nejde traktor, oranje samo odmaže. U prijevodu bolje se freza tamo gdje se ne ore..

Ja prakticiram 4 prolaza sa frezom i nikad problema. Bitno da je zemljište dovoljno presušeno.

Futvač

Dobro znana faca
Tu od
18 Tra 2021
Poruka
208
Kod mene je problem da je na mjestu gdje bi sad trebal biti vrt prije bil stari voćnjak koji se je samo kosil zadnjih, valjda 30 godina pa bi ga prvo trebalo preorati, a za traktor baš nema preveč mjesta. Probal sam jedan dio pofrezati sa prijateljevom frezom pogonjenom sa UMO-6 motorom pa sam mislil da budem umrl skupa sa tom frezom. Na kraju sam taj dio prešel sa štihačom, ali to je samo jedan mali dio. Sve mi se čini da bude tak i sa ostatkom terena, a dio budem probal pokriti sa folijom pa budem na jesen videl jel onaj Englez zna znanje ili priča bezveze.

ŽeljkoKa

Iskusan lik
Tu od
18 Stu 2020
Poruka
569
@MUHA ja sam jedan od tih kaj ne oru vrt, pređem ga sa frezom (mio f6000) i zemlja je spremna za sadnju pošto freza dosta duboko.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Na tom putu sam i ja. Dublje mogu isfrezati nego izorati tak da....

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,766
Kod mene je problem da je na mjestu gdje bi sad trebal biti vrt prije bil stari voćnjak koji se je samo kosil zadnjih, valjda 30 godina pa bi ga prvo trebalo preorati, a za traktor baš nema preveč mjesta. Probal sam jedan dio pofrezati sa prijateljevom frezom pogonjenom sa UMO-6 motorom pa sam mislil da budem umrl skupa sa tom frezom. Na kraju sam taj dio prešel sa štihačom, ali to je samo jedan mali dio. Sve mi se čini da bude tak i sa ostatkom terena, a dio budem probal pokriti sa folijom pa budem na jesen videl jel onaj Englez zna znanje ili priča bezveze.
Ako si probal pofrezati sa frezom koja je pogonjena UMO 06, onda si malo fulao! Zašto? Zato jer tako nešto ne postoji. Ako se pak radi o UMO 06, taj motor pogoni motokopačicu Tomos MK 2 (2 KW), pre - pre malo snage za zahvat koji opisuješ. Ako se pak radi o nekoj motokopačici Mio (sa UMO 06), to su Mio 250, Mio 300 i Mio 350, kod svih snage 2 KW. Težina ovih motokopačica je do 57 kg, dok Tomosica ima 37 kg. Sve nabrojeno nema što tražiti u tvom voćnjaku, (koji bi trebao) postati vrt.

Najmanji stroj koji bi mogao dobro iskopati taj voćnjak (prvi) put je Honda F600 5 KS, ili recimo Labinprogres Adria 04, 8 KS, sa najma nje tri prolaza.

Kad to napraviš onda možeš početi razmišljati o nekoj motokopačici od cca 4 - 5 KS, s kojom bi mogao raditi dalje.

Futvač

Dobro znana faca
Tu od
18 Tra 2021
Poruka
208
Freza-kopačica, kopačica-freza...Ljudi oko mene (i taj frend koji mi je to posudil) sve to zovu "freza". Točno je, radi se o nekoj MIO kopačici i sad i ja znam da to nema kaj delati u mom vrtu osim da smeta i skračuje mi život.
Zato sam i mislil da bi rješenje bilo ono rumunjsko čudo pošto već daju uz njega i plug pa da prvo preorem taj teren koliko se da sa tim, a onda skinuti plug, staviti motike umjesto kotača i udri. No izgleda da od toga nebude nikaj jer nisam baš spreman dati 5 i pol tisuća kuna za stroj koji možda ne bude zadovoljaval te moje potrebe.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Da boldano se odnosilo na ruris...i mislim da bi on to uspio riješit, prvo u sproj brzini da probije sloj i korijen trave a poslje brže da sve ustini i dobije na dubini, ali ledinu orat sa njime ne mozes, neka ti preore netko sa tv ili slicno malim traktorom ako ne moze traktor plati sat dva stroja i imaš prekopano na dobroj dubini i poslje samo frezaš,paonta je ako dobijes ruris uz poticaje jeftino zasto ne kupit?

Futvač

Dobro znana faca
Tu od
18 Tra 2021
Poruka
208
Nemam ti ja poticaje. Zasad. Ali vidiš...o tome nisam razmišljal.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
A onda sam nesto pomjeso javio se bio neko da ima 50% poticaje...e pa razmisli...2-3 sata stroja na pola metra dubine cca 900kn sve skupa a poslje svaka freza moze to obradivat na dobru dubinu bez oranja

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
606
Ljudi, dajte citirajte post na koji odgovarate, ovako je teško pratiti priču.

@Futvač
Koja je površina bivšeg voćnjaka a budućeg vrta? Može li tu ući Tomo Vinković ili neki drugi traktor? Ako je toliko maleno da ne može, nema druge nego štihača.
Ili još bolje klasična motika + lopata pa prekopati na 30cm, i kasnije frezati.

Moj otac je nekad kopao vrt svake godine motikom, na cca 30cm dubine.
Zadnjih 25-30god samo frezamo ( ili vučena freza ili IMT 506) i sve rađa kao i prije.
Jednom je brat orao vrt sa TV, pa je dio bio fino izoran a dio fino ugažen i zbijen :p

Što se tiče engleza koji ne kopa nego meće foliju i karton, pitanje je opet kakva je zemlja kod njega.
A i očito se radi o neozbiljnoj površini, ne možeš imati pri ruci toliko humusa za 500 ili 1000m2 vrta.

@Krumpironja
Slažem se, i Labin sa plugom se muči u ledini, a kako nebi neka mala kopačica.
Ako se ide frezati takva ledina, jedino što (uvjetno) ima smisla je IMT 506 ili neka dizel kopačica kao prije spominjana Labinprogres Adria.
Ali za takav posao treba imati jake ruke :p

Futvač

Dobro znana faca
Tu od
18 Tra 2021
Poruka
208
Ljudi, dajte citirajte post na koji odgovarate, ovako je teško pratiti priču.

@Futvač
Koja je površina bivšeg voćnjaka a budućeg vrta? Može li tu ući Tomo Vinković ili neki drugi traktor? Ako je toliko maleno da ne može, nema druge nego štihača.
Ili još bolje klasična motika + lopata pa prekopati na 30cm, i kasnije frezati.

Moj otac je nekad kopao vrt svake godine motikom, na cca 30cm dubine.
Zadnjih 25-30god samo frezamo ( ili vučena freza ili IMT 506) i sve rađa kao i prije.
Jednom je brat orao vrt sa TV, pa je dio bio fino izoran a dio fino ugažen i zbijen :p

Što se tiče engleza koji ne kopa nego meće foliju i karton, pitanje je opet kakva je zemlja kod njega.
A i očito se radi o neozbiljnoj površini, ne možeš imati pri ruci toliko humusa za 500 ili 1000m2 vrta.

@Krumpironja
Slažem se, i Labin sa plugom se muči u ledini, a kako nebi neka mala kopačica.
Ako se ide frezati takva ledina, jedino što (uvjetno) ima smisla je IMT 506 ili neka dizel kopačica kao prije spominjana Labinprogres Adria.
Ali za takav posao treba imati jake ruke :p
Ukupna površina i nije tak mala, ali je Futvač strateški rasporedil mlade voćke i red "vinograda" tak da se sad sa traktorom nema gdje okrenuti. Mislim da je ipak štihača jedina opcija, a sinoć mi je pala na pamet još jedna ideja pa budem probal to.
Kaj se tiče Engleza, on sam proizvodi kompost. Ako sam ga dobro shvatil, godišnje proizvede između 1 i 3 tone komposta. Na snimci iz drona vrt mu ne izgleda baš malecko. To je ovaj:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,766
# Futvač
Nema potreba da citiraš postove na koje odgovaraš, odmah na prethodni post.

# baustelac99
Tu je priča prilično jednostavna i lako se je prati, jer se na skoro dvije stranice piše o jednom te istom. Prema tome nema potrebe citirati postove, pogotovo ne one postove na koje se odgovara odmah na prethodni post. Npr. kako to radi novi član #Futvač!

Citira se post na koji se odgovara (konkretno na određeni post) i ako se očitavate točno na taj post, ili ako se replicira na post koji je recimo postan 6 - 10 postova prije replike.

Najnoviji postovi

Na vrh