• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Preporuka za kupnju motokultivatora

  • Temu pokrenuo igor266
  • Datum prvog posta
Tu od
5 Lip 2020
Poruka
83
Ako se radi o voćnjaku na cijeloj površini, možda bi trebal razmisliti o zatravljivanju, a obrađivati samo oko voćaka, i to samo dok su male. Čak se i to može izbjeći nastiranjem malča oko voćki. Ispod malča stvara se humus i samim time popravlja kvaliteta tla. Za malč ne koristiti kupovni, nego običnu travu. Kad pokosim voćnjak samohodnom kosilicom, košaru istresem i rasporedim oko voćke. Nema korova, voćka dobije kakvu, takvu prihranu, a tlo se popravlja.
No, ako između voćki uzgajaš neke druge kulture, onda je to druga priča.
E to drugo.
Između voćki se sade povrtne kulture.

Neznam, moje su obje Honde.
U zadnje dvije godine platim da mi neko izore i na prolječe pofreza. To mi ispadne jeftinije nego da guram i znoj proljevam.
Razmisli si o toj opciji, možda bude jeftinije nego ulagati u stroj kojeg treba kupiti, točiti i održavati a rijetko se bu koristil.
Ova moja služi u zadnje dvije godine za prikolicu vuči
Nije ti loša ni ta opcija, ali prvo želim vidjeti kakav stroj je optimalan za moje potrebe pa onda vidjeti isplati li se ili ne.
 

bil_55

Novi član
Tu od
26 Tra 2023
Poruka
16
Molim savjet znalaca...

Imam relativno malen vrt cca 400-500 kvadrata. U njemu i omanji plastenik veličine oko 30 kvadrata.

Koji motokultivator ili kopačicu bi savjetovali s obzirom da je zemlja užasno teška, to je spoj kamenja i gline. Kad je suha treba bager da je razbije. Zasad koristim hondu f400, jedna lijepa mala kopačica, odličnih dimenzija, okretna, ali nedovoljno snažna.
Živoga me satare kada trebam prefrezati nakon duljeg sušnog perioda.

Ima li kakvih manjih dizelskih motokultivatora da su malešni, okretni, ali dovoljno snažni da mogu razbiti tvrdu zemlju? Treba li mi uopće dizel ili ima.benzinskih malešnih a dobro snažnih?

Kakva je razlika imeđu nekih malih Goldonijevih motokultivatora koji su na dizel i na benzin?
Ja imam antrac 350 7ks dizel jednom kad prođem odlicno usitni zemlju, lagana za koriste je, a potrosnja minimalna, na prodaji je pa ako te zanima ja sam iz BiH.
 

Scukaf

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2022
Poruka
110
društvo, imam jedan problem sa svojim BCS-om, siguran sam da ćete moći pomoći; naime, iz nekog neobjašnjivog razloga kao da se gas sajla skratila. Na ručici mi ne dopušta da gas bude do kraja, već ju sajla non stop vraća. Lud sam jer ne kužim kaj i zašto i kako?!?!
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Kaj si podmazivao sajlu?
To se moze dotegnuti ali ako si podmazivao prvo rastavi ručku i odmasti.
 

Scukaf

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2022
Poruka
110
niš nisam podmazivao, sve je po defaultu. tak da mi nije jasno kak se mogla "skratiti". Tj. ak se skratila, kaj onda imam dotezati?
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,558
Samo treba stegnuti vijak na ručici gasa. Vjerojatno je vijak koji ide skroz ručicu i kroz ručku (upravljača), malo otpustiš vijak M10 ,potom zategneš vijak (koji ide skroz ručicu), zategneš da toliko da ručica ide na teže , potom zategneš vijak M10. Ali kod zatezanja vijka M10 moraš držati kontra. :cautious:

To je samo u slučaju da se sajla nije skratila, i to sama od sebe odjednom.:devilish:
 

Scukaf

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2022
Poruka
110
Tnx svima na odgovorima! Pa jel moguće da sam tolki lajbek?!

Još je jednostavnije od odgovora koji ste mi ponudili. Samo sam dotegnuo vijak na ručici i to je bilo to!
 

Prilozi

  • Freza.jpg
    Freza.jpg
    27.3 KB · Pregleda: 36

ipiipi

Novi član
Tu od
27 Svi 2022
Poruka
25

Ima li tko iskustva sa ovim frezama. Zanima me nešto za frezanje oko šljiva....
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Za oko voćki je moja preporuka skakavac. S ovakvim je problem frezati u krug na malom radjusu.
 

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
585
Ne znam koliko imaš iskustva s frezama, ali ja sebi ovo nebi kupio. Generalno izražavam sumnju u trajnost i kvalitetu proizvoda koji nov košta kao prosječno očuvan IMT 506 (star 35god). Na ovom konkretno primjerku je upravljač na razini kosilica, koliko to može trajati??

i da, kao što je kolega gore napisao, za oko voćaka u krug treba kopačica, s ovim se je daleko teže "vrtiti" oko stablja.

Ugl, ja bi sebi kupio samo nešto s "imenom" praksa je pokazala da su bezimeni i jeftini strojevi na kraju po satu rada skuplji od onih skupih.
 

anton5

Član
Tu od
17 Velj 2014
Poruka
86
Ova freza zahtjeva uzoranu i meku zemlju, zato što ima dosta velike može i ako je tvrda zemlja samo vas baca. I drugo nemože se priključiti nikakvi dodatak
 

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
585
Sad sam malo bolje pogledao fotografije, taj strojčić ima samo 2 sajle i 2 ručke, vjerovatno je jedna za naprijed a druga za rikverc (piše reverse). Nema brzina, nema isključivanja freze, znači trebaš od garaže preći 50m do vrta i hodaš 1km/h sa noževima koji se rotiraju??? Ili guraš tih 50m...
Nema ručice gasa ??
 
Na vrh