• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Preporuka za kupnju motokultivatora

  • Temu pokrenuo igor266
  • Datum prvog posta

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,573
Husqvarna je finija i lijepša po poklopcu (zaštita remena) n a kojemu piše Husqvarna. I ako zaključujemo ppo tome onda je to stvarno fina damica (kojoj opravica ne znači baš puno). Znači smo ime (brand) koji prodaje to . Samo jedna paralela slične modele ima i Stihl (koji se šlepa ) u pnudi kopačica , ali samo na ime. Kao što se zna da je Husqvarna poznati brend sa mot. pilama, rotacionin kosilicama, trimerima i kosilicama rider. Ali kopačice NE, na toj kopačici nema ničega od Husqvarne! Transmisija motor - pogon sa remenom = loše, donji dio pogona od lima sa lancom (kao pogon) lanac kao takav još nekako , ali je upakiran loše. Takvih kopačica imaš i od nekuh drugih proizvođača koji se malo razlikuju po nekim detaljima dok po manjoj cijeni, ustvari ista stvar.

Ruris 731K ne može se usporediti sa Adriom 04! Zašto? Zato jer ima motor benzinac za razliku od diesela Lombardini 360 (kod Adrie) to je jedno i drugo taj motor kod Rurisa je neke ŽNJ marke. Znači samo po motorima nebo - zemlja. Dalje Adria je na tržištu već cca 15 godina i za to vrijeme se je dokazala, dok taj Ruris (u svim svojim modelima kopačica ) novi je brend i prema tome nepoznat i nedokažen Itd...... :unsure: :coffee:

Bertolini 205s se ne može usporediti sa ovom Husqvarnom jer je sasvim drugačije konstrukcije, mjenjač sa dvije brzine + rikverc i taj mjenjač izgleda robusnije (čvršće) . Tako da su neusporedivi osim po cijeni.
 

kolerius

Novi član
Tu od
1 Tra 2024
Poruka
11
HQ je vjerojatno kvalitetnija i finija, ali je neusporediva s tim modelom Rurisa.
Ima samo jednu brzinu naprijed, Ruris dvije.
4,5ks B&S naprema 7ks na Rurisu
Plehnato kućište naprema lijevane getribe i kućišta pogona.
Pogon lancem naprema zupčastog pogona
46kg naprema 84kg.

Ti nikak nisu strojevi iste klase niti mogućnosti, pa ih je teško usporediti.
Ak već hoćeš tu Husqvarnu usporediti s nečim (boljim), pogledaj Bertolini 205s, koji je jeftiniji i bolji.

Ruris 731K možeš usporediti s Labinprogres Adria 04 kopačicom, no ne znam kakva je kvaliteta. Izgleda dobro, a koliko je dobro napravljen iznutra, teško je reći. U svakom je slučaju grub i moćan.
Budući da imam neki iskorak ( 25% ) na Ruris uzimam njega. Hvala na savjetima.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,715
Razmisli, pogledaj, informiraj se još...
Taj model Rurisa je prilično težak, dvaput teži od Husqvarninog, pa vidi jel to odgovara tvojim potrebama i zahtjevima.

Navedeni Bertolini je negdje između po svemu, pa razmisli i o njemu kao jednoj od mogućnosti.

U svakom slučaju odabir je tvoj; kad kupiš i isprobaš, javi dojmove kao smjernice ostalima.

@brgud, daj ne budi stalno destruktivan: radije pročitaj napisano s razumijevanjem.

Taj navedeni model Rurisa i Adria 04 su vrlo slične konstrukcije: mjenjač, kuplung, prijenos..., potpuno različite od navedene Hq ili Bertolinija.
Vrsta motora nema veze s tim.

Naravno da je Adria bolji stroj s talijanskom getribom i boljim motorima, ali i triput skuplja (a postoji i s benzinskim motorom).
 

kolerius

Novi član
Tu od
1 Tra 2024
Poruka
11
Svakako javim prve dojmove. Imao sam davno 2000 g Bartolinija ( neka mala lagana ) i doslovno sam se umorio frezajući više nego da sam ručno štihao jer je bila lagana. Neka je samo teška :)
 
Posljednje uređivanje od moderatora:
  • Like
Reactions: ZJ

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,573
Ovih dana ili možda samo danas u toku je održavanje poljiprivrednog sajma u Pazinu. Malo proletio ovaj dio di su prezentira poljoprivredna mehanizacije i razno razni priključci.
Jedan primjerak motokopačice.
20240405_155721.jpg
Mali motokultivaror (freza).
20240405_160006.jpg
Ovo je valjda kao mini freza na ticalo koja sa pogoni traktorima. Nisam detaljno gledao. 🤩
20240405_155307.jpg
 

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,348
Točno takvu frezu sa ticalom smo danas malo podešavali gazdi i ne sviđa mi se koliko stoji iza traktora, kod nas u Zagorju gdje su kratki redovi zeznuto je sa njom manevrirati a i cijena nije baš mala.
 

MR47

Novi član
Tu od
6 Tra 2024
Poruka
12
Pozdrav,molio bih za savjet u vezi kupnje motokultivatora.Povrsina koja se obrađuje je vinograd nekih 2000 kvadrata gdje bi kultivator sužio samo za košnju između redova,dodatno je još tu voćnjak nekih 500 kvadrata i vrt od recimo 200 kvadrata kojeg treba uzorati i frezati.Prijevoz nije najbitnija stvar ali volio bih da može poslužiti.U nedoumici sam između Honde F6xx,Mute Maestrala/Kosor i posljednje je Labinac 14 SS.Znam da su to tri različite klase,ali cijene su toliko šarene da se teško odlučiti.Sa Hondom sam nešto sitno radio i sviđa mi se i dimenzijama i jednostavnošću dok ovo dvoje nisam ni imao priliku vidjeti tako da neznam ni što očekivati od toga.Labin mi izgleda preglomazno za manevriranje,a sa Hondom uopće neznam da li se može orati.Zemlja je pjeskovita i lagana za obradu pa nekako najviše naginjem Muti ili Honda.Muta Maestral je plavo žuta pa mislim da je to starija serija i čitajući forume to bi trebali biti kvalitetniji modeli.Eto,svako iskkustvo ili preporuka je dobrodošla.Hvala unaprijed!
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,573
Za ovo što si naveo a to je veća površina za košnju i manja površina za kultiviranje (oranje i frezanje). Definitivno Muta ali pošto ih je više varijanti (što se tiče ) brzina i namjjena za specifičnije poslove, mogu ti opisati oni koji ih posijeduju i rade sa njima. Honde iz serije 6xx bi mogle odraditi to što si naveo ali za njih bi dao prednost za rad kao kopačica (sa noževima n a pogonskoj osovini) u to segmentu je među najboljima ako ne i najbolja. Što se tiče košnje nešto lošija. Još bi spomenuo IMT 506 jer je u segmentu košnje bolja od Honde a možda i bolja od Mute u segmentu upravljivosti. Što se tiče frezanja sa njom isto je dobra jer ima gusti raspored nožena (pogorovo u usporedbi ) od Honde koja ima šest radnih jedinica noževa na 90 cm širine koji su u rotoru 39 cm. Dok 506 ima osam radnih jedinica na 80 cm radnog zahvata , u rotoru 30cm. Znači da će 506 bolje usitniti zemlju u jednom progodu za razliku od Honde u dva prolaza. I što se tiče najbolje je izbalansirana, dvotaktni motor veće vibracije i veća potrošnja goriva u usporedbi sa četverotaktnim motorom.
 

VikendSeljacina

Aktivni član
Tu od
4 Ruj 2010
Poruka
216
Moja preporuka ti je Labin progres Mondial i to sa dizel motorom.
Kosi dobro, freza još bolje, a zemlju kakvu si opisao može i orati.
Jednostavan za održavanje i vrlo pouzdan.
Pišem iz vlastitog iskustva.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,573
Mondial ima dobru stranu što se tiče da taj ima dizel motor i to je sve, i da ima invrter. Nedostaci su njegova mala težina koja se manifestira kod frezanja (malo zbijene zemlje) kotači proklizavaju. Kosa je preglomazna i teška koja bi po svojim gabaritima više odgovarala na SS. Usporediti Mondial sa Mutom , pa ne može se usporediti niti blizu.
 

MR47

Novi član
Tu od
6 Tra 2024
Poruka
12
Imt 506 bih odbacio zbog nepouzdanosti,a Mondial mi se ne sviđa zbog manevriranja,ne poznajem ga dovoljno,neznam da li ima blokade kao F600 ili je stalno pogon kao pod šperom?Možda griješim,ali to je ono što poznajem oko zih strojeva.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,573
Da 506 ima nekih mušica , ali kad ih znaš onda je bez njih, ustvari kad ih znaš eliminirati.
Mondial ima uvijek blokiranu pogonsku osovinu, tj. Nema diferencijal.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,715
Ak ti treba najviše za košnju, Maestral/Kosor su tu najbolji od navedenih (Ili BCS, Grillo).
Za frezanje bi prednost dal Mondialu (upravo radi krute osovine kotača), a ako trebaš “skakavca” onda neka MIO-Honda.
 

MR47

Novi član
Tu od
6 Tra 2024
Poruka
12
Bit će izgleda ili F600 ili Muta Maestral,samo je sad sezona i nešto dobro je teško naći.Silom prilika sam kupio još jedan vinograd i takav stroj bi mi baš dobro došao.Nitko ne spominje velikog Labina,a imam jednog u ponudi za 500 eura više nego Maestrala.Da li je to tolko teži i nezgrapniji stroj od Maestrala,jer ipak nudi najviše ako gledamo snagu,diferencijal,mogućnost priključaka i kardansku prikolicu.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,573
Labin SS je avio prema malom Mondialu. Ima puno prednosti i mogućnost raznih priključaka a pogotovo ako je kardanska prikolica u opciji. Onda imaš frezu, traktor i kosilicu, s time da je u kmbinaciji sa strižnom kosom najlošija kombinacija, možda je bolja varijanta sa rotacionom.
 

MR47

Novi član
Tu od
6 Tra 2024
Poruka
12
Obavezno rotacijska kosilica ide jer ja kosim cim trava prelazi 10 cm,ne dozvoljavam da preraste jer onda sve teško ide,strižna tu nema što raditi.Morat ću negdje naći u blizini SS pa da vidim da li je s tim puno teže raditi od Honde ili Mute.
 

VikendSeljacina

Aktivni član
Tu od
4 Ruj 2010
Poruka
216
Mondiala koristim upravo za košenje i to najviše sa rotacionom kosom.
Kosim sa njom i na velikim nagibima.
Strižna kosa i malčer po potrebi (ako ne stignem na vrijeme pokositi).
Nekad davno kosio sam i sa Mutom (strižna kosa) i nisam primijetio neku značajnu razliku.
Kod frezanja zemlje upravo taj dizel motor daje potrebnu težinu i radi odlično. S time da sam ja frezao jako zbijenu i tvrdu zemlju koja je poslije oranja u velikim tvrdim grudama.
Tvoju zemlju koja kažeš da je pjeskovita frezao bi iz zajebancije.
Ne nagovaram te na kupnju Mondiala nego ti dajem informaciju iz prve ruke radi usporedbe.
Specijal mislim da ti je prevelik za košenje, ali ako ti treba i za puno vožnje onda da.
 

MR47

Novi član
Tu od
6 Tra 2024
Poruka
12
Ma ne treba mi za puno vožnje,tu i tamo nešto prevesti na udaljenosti max. 5 km.Kojom brzinom se otprilike kreće Mondial i je li dovoljno okretan da može kositi oko voćki i slično?
 

VikendSeljacina

Aktivni član
Tu od
4 Ruj 2010
Poruka
216
Ovisi o kotačima, ja za vožnju prikolice imam 12" kotače i dosta je brz sa njima.
Neke velike uspone sa punom prikolicom ne može savladati.
Kod košenja koristim 8" i stisnem ih do kraja, onda je okretniji.
Ide oko vočaka i plotova, ali do neke razumne udaljenosti.
Ostalo ide flaksericom.
Kakve strojeve ima ekipa u okolici?
Ako svi imaju Mute ili Honde uzmi i ti.
Meni je vodilja pri kupnji bila to što u okolici večina ima Labince.
Imaš znanje u susjedstvu i priključke koje možeš posuđivati ti njima i oni tebi.
 

MR47

Novi član
Tu od
6 Tra 2024
Poruka
12
Labinci nisu baš prisutni kod nas,većinom Honde,pa čak ni Muta nema nešto previše.Dosta se koriste ovi skakavci kineski za jednokratnu upotrebu,a potom je najmanji stroj IMT539.Oko kultivatora sam totalni laik i prelistao sam dosta tema na ovom forumu,ali jos uvijek sam neodlučan.Tog Mondiala sam možda prerano prekrižio čisto jer je kolega ZJ govorio da nema ni diferencijal ni blokade i da je spor u transportu.
 

Najnoviji postovi

Na vrh