Pozdrav nakon dugo vremena.
Imam osvrt na Grillo G 110d pa ako netko bude u nedoumici oko kupnje motokultivatora bit će mi drago ako mu ovaj tekst pomogne.
Dakle,navedeni kultivator je kupljen nov i kod mene je godinu dana i kroz to vrijeme je radio frezanje vinograda,vrta,košnju drugog vinograda,prijevoz tereta priključnim tačkama (samogradnja ).Namjerno nisam htio prije pisat nekakve recenzije dok se dojmovi ne slegnu i vide sve pozitivne i negativne stvari.
Na njemu se nalazi Honda GX390 od 11.7 ks.Navedeni motor je odlična mjera za ovaj kultivator i nisam još došao u situaciju da mu fali snage.
Mjenjač je sa tri brzine naprijed i tri brzine natrag.Ima i inverter smjera koji kod promjene položaja ručki zadržava isti položaj ručice.Kod te operacije valja malo obratiti pažnju na sajle koje prolaze oko prihvata ručki.Što se tiče buke i vibracija s tim sam super zadovoljan,jer motor radi tiho za tu kategoriju mehanizacije,a i nakon dužeg rada od neprekidno dva sata koliko sam najduže u komadu radio s njim nisam osjetio neki poseban umor,trnce u rukama i sl.
Kvačilo se mora stalno držati zbog nekih sigurnosnih regulativa,nekima će se svidjeti kao meni,nekima ne.
Kočnice ima na oba kotača,koriste se kao blokade,a mogu i kao parkirne(ima metalni uskočnik koji drži kočnicu u tom položaju).
Ima diferencijal što puno olakšava i rad i okretanje,blokada diferencijala (špera) radi na način ako je uključena ručicom,oba kotača uhvate kad jedan proklizi za pola kruga.Kad se kreće u rikverc,brzina kretanja je nešto manja nego kad se kreće prema naprijed ( tiller mode ).
Priključci.
Freza je širine 68 cm,max dubine obrade nekih 18 cm,rekao bih dovoljno za sve što treba,u dva prohoda napravi pepeo i možda je ta dubina i nešto veća,nisam precizno mjerio.Što se frezanja tiče,ponekad je prva brzina sitnicu prebrza,najviše u situacijama kad se radi proljetno frezanje prvim prohodom.Kad sam ljeti frezao vinograd,frezao sam drugom brzinom i bilo je taman.Moram napomenuti da se radi o plitkoj obradi(oko 10 cm).
Roto malčer je širine 75 cm i moram reći da kod korištenja malčera imam i najveće zamjerke.
Kosi se u rikverc kao i kod većine motokultivatora,najčešće drugom brzinom,može i trećom ako nemate nekih prepreka, kao stupovi odnosno trsevi u vinogradu pa treba opreznije oko njih,voćaka i sl.
Motor ima snage da u trećoj brzini ( cca 4 km/h ) melje travu visine 20-25 cm bez da osjeti opterećenje.Ljeti kad nije toliko gusta većinom idem sve trećom brzinom.Malčer ima "slobodan hod" noža,možda sam se krivo izrazio,ali shvatit ćete o čem se radi.
Mana malčera,a možda i kultivatora je po meni nepovoljan raspored mase oko osovine,što znači da je većina mase na prednjem kraju,tj.motor.
Kad se radi frezom je ok,međutim kad se radi malčerom po ravnici je još donekle u redu,ali kad se ide uzbrdo tu nastaje problem da se malčer diže od tla.Problemu se može doskočiti skidanjem prednjeg utega na motoru i kupnjom utega za malčer (taj uteg je inače predviđen za dizelski motor) koji je cca 5-6 kg.Napominjem da to nikako nije dovoljno.Ja sam stavio uteg od 15 kg naprijed na malčer i vidio sam da mu nebi bilo na odmet da ima još 5 a možda i 10 kg mase više.Čak sam razmišljao da na kopčanje za prikolicu na motokultivatoru improviziram neki uteg kao na Hondi F600 da dobijem kontra masu prema motoru oko osovine.
Uz frezu i malčer sagradio sam i improviziranu prikolicu na koju sam stavio kutiju za tačke od 120 litara koja mi služi za prijevoz gnoja,zemlje šljunka i sl.Vozi se u rikverc i dobro mi dođe jer se svugdje zavuče i okretna je.
Motokultivatorom sa izuzetno zadovoljan,smatram da je bio optimalan izbor između konkurencije jer omjer uloženo i dobiveno za mene je odličan jer sam kupio novi stroj sa garancijom,pouzdanim i štedljivim motorom,suvremenom tehnologijom itd.
Jedno bih još napomenuo,iako možda nije za svačije uši,ali ajde.
Kad kupujete novi motokultivator,brzine kretanja su ograničene na mislim 8 km/h,pa tako i ovaj ima samo tri brzine gdje je treća cca 5-6 km/h.Međutim,proizvođač nije mijenjao getribu da ograniči tu brzinu kretanja,nego su samo stavili zaštitu da se nemože ubaciti u ČETVRTU brzinu.Da,četvrtu,transportnu.
Malo sam si dao truda i čeprkanjem po internetu našao sam način na koji se ta zaštita makne i jednostavno se ručica mjenjača može pomaknuti u poziciju četvrte brzine.Ovo radi samo kad se motokutivator kreće prema naprijed,savjetujem oprez kod promjene ručki.Namjerno neću pisati detalje o tome da nebi kod vlasnika istih došlo do ozljeda,ali ta brzina je u mjenjaču,postoji,ne iziskuje nikakvu ugradnju,samo skidanje zaštite.
Na ler gasu se motokultivator kreće brzinom oko 7-8 km/h,dalje nisam isprobavao,ali amerikanci tvrde da može ići skoro oko 20 km/h kod punog gasa.
AKo sam nešto preskočio,to je mojom greškom,ako imate pitanja,rado ću pomoći.
Pozdrav i sretno!