• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Priprema strojeva za novu sezonu

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Par slikica pripreme samohodne kosilice, kupljene 2008. godine:

Obnova zadnjih kotača s "ripnama" da ne proklizavaju

Nabavil sam drugi nož, malo je rabljeni, naletel sam na njega na stari krami za 25 kuna, na fotki se vidi i moj originalni "za malčiranje", jako je istrošeni (skoro kak' i ja)

Zupčanik pogona lijevog kotača je cvikal, vrtel se jako teško - skoro nikak, sad opet ide ma i na "dašak vjetra" .

Na kraju je motor dobil i friško ulje

Lagere u kotačima sam očistil i podmazal, tu gdje je kućište zguljeno sam špricnul s lakom da ne hrđa i to je uglavnom za ovu sezonu sva priprema kosilice. Još nisam nož nabrusil i montiral, ali bude i to došlo na red.

StricVujc

Član
Tu od
1 Tra 2010
Poruka
835
Ja sam nadopunil akumulator za traktor.
Na traktorskoj prskalici sam promijenil ulje u pumpi i opral filter.
Motornu pilu sam pretresel i išačkal iz nje dvije kile masne piljevine i prašine. Također ugradil sam novi čep za lancol tak kaj više ne bum moral se služiti s plutenim čepom.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Ja danas na vladimircu sredio desni rukavac , navario i otokario pojedeni rukavac jer nisam imao materijala da napravim druge piksne.
Zamijenio maticu koja doteže ležajeve jer je bila pri kraju , oprao i ponovo podmazao ležajeve , izvadio jedan zalomak , naštelovao špuru i dotegao krajnice.

Dovezao sijačicu iz garaže da i na njoj zamijenim par piksni.

@stricvujc , dobro si me napomenuo za ulje u prskalici , ja zaboravio za to .

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Evo i sijačica dobila nove piksne na ulaznim osovinama u baterije.
Još da piksnujem jedan prednji točak za dubinu.
Lanci se kupaju u nafti jer su se malo ukrutili.

Prilozi

• IMG00245.jpg
    IMG00245.jpg
    51.9 KB · Pregleda: 121

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Evo dobrog primjera zašto je potrebna priprema za sezonu.
Danas mi je prijatelj donio anlaser (elektro pokretač) od jednog starijeg traktora, neka mu ga "pogledam", ali i odmah unaprijed navodi da sve je kao u redu, jer traktor mu "pali od prve".
Takvi kao on se ne odbijaju i naravno da sam mu "pogledao".

Stanje je više nego loše, iako je anlaser funkcionalan, prilažem par slika:

Ima dosta željezne piljevine, špene, pretpostavljam da je od zamašnjaka, i bendix je malo ščrbav (oštećen) Završetak osovine je suhi kao barut, puškica također. (Moj je stav da nije preveliki grijeh ako motor na semeringu malo slini, pušta ulje i na taj način podmazuje sve pokretno oko sebe, ali i konzervira protiv korozije; naravno ako je to u razumnoj mjeri, tako da ne izazovem bujicu Vaših protesta i iritiram previše ekologe.)

Osovina u staržnjoj puškici jako dugo gotovo vrišti za malo maziva, crveni se od srama kako dugo nije vidjela kap ulja ili mrvicu masti.

Kontakt u automatu mu nažalost ima "jako duboki karijes" :icon_wink: a izvana je tako lijepo pofarban, suh, ma k'o slika.

Pa Vi i poslije ovakvih slika i dalje nemojte pripremati Vaše strojeve za sezonu, strojevi Vam to nikad zaboravit neće :icon_wink:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Danas sam ja svojoj kumici pripremili stroj za novu sezonu.
Nebu više mogla dizati ali to joj ionak netreba više.

Ivan533

Član
Tu od
19 Velj 2016
Poruka
253
A paralelno sa mojim krševima kompletno pretresamo šurakovu tanjiraču od 20 tanjira koja je bila u bukvalno raspadnutom stanju.
Rade se sve one čaurice nove , onda se rupe razbušuju tamo gdje su čašice , novi bolcnovi napravljeni u onim kuglama , i još dosta toga se radi.
Sutra očekujemo i novih 10 tanjira koji će biti u prednjem redu , zadnji su ostali stari samo su sada narezani a naprijed idu novi.

Gdje si naručio ili nabavio 10 tanjura i koliko te izašlo ?

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
U JUSELu , 110e 10 komada.
Ima različitih proizvođača ali ne i originalnih.

agro

Član
Tu od
5 Pro 2015
Poruka
89
poz

dali se netko igrao kada s ovime(slika), naime jedna od tih "casica" kako ih mi zovemo je stekla i odlucili smo se na remont i promjenu osovine sa zupcanikom na sve 4 (radi se o sijacici nodet)

i sada nakon montiranja i pritezanja casica i dalje to sve okretanje unutra ide jako tesko ili nikako

molim prijedloge i sugestije

hvala

Prilozi

• 20160412_132230.jpg
    20160412_132230.jpg
    51.6 KB · Pregleda: 129

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Koja osovina koči , ova ulazna gdje je kardan ili ova šuplja? Ili su ti pretegnuti zupčanici?

agro

Član
Tu od
5 Pro 2015
Poruka
89
ova suplja, cim se kuciste zategne tesko ide, kao da ova suplja osovina nije ravna...

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
skolopi kučište bez plastičnog zupčanika , ako opet ide teško znaš kaj je problem .

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Ciji su dijelovi?
Neki dan uzmem dva plasticna zupcanika da imam u rezervi, a ono svaki razlicit. Naravno proizvodnja mala privreda.

agro

Član
Tu od
5 Pro 2015
Poruka
89
iz srbije su, nisam gledo ciji tocno...

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Najnoviji postovi

Na vrh