• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

problem oko mjerenja drva

mranderson

Član
Tu od
26 Ruj 2016
Poruka
135
Pa cime rezes ako imat tolike hrpe piljevine od 10 kubika drva?

cirkularom 3,8mm vidia list, 3 reza, i nema toga baš sad za traktorsku prikolicu :icon_rofl: ,ali svejedno, žao mi je, baciti ako se da iz toga nekaj 'smisliti', pogotovo pametnog :icon_eyes:

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
cirkularom 3,8mm vidia list, 3 reza, i nema toga baš sad za traktorsku prikolicu :icon_rofl: ,ali svejedno, žao mi je, baciti ako se da iz toga nekaj 'smisliti', pogotovo pametnog :icon_eyes:

E moj prijatelju iz Krapine, i tebe Sajko pere?, e pa da, pere on svakoga.

Ja ti znam gdje je doma i gdje istovaruje i tvoja priča drži vodu... ima ti veliki parking na kojem radi drva od tih trupaca koje mazne ljudima i to prodaje dalje nacijepana. a istovaruje baš sa svakog kamiona.

A neznam ako si primjetil, on nikad ne dojde natovaren do vrha špica, uvijek nešto fali....

Isti ti je Jurić sa zelenim kamionom. on je lopina br. 2 u sprezi sa šumarima. Dolazi zajedno sa šumarima na istovar, lovu dijele odmah u kamionu kad plaćaš na ruke, a onda šumar isprinta kobasicu od računa hehhehe.....

No taj papir puno vrijedi iako si moreš s njim rit obrisat, ali za nekoliko tjedana mjeseci slijedi kontrola drva u selu i onda majmunu to pokažeš... Majmun zato jer je isti bil na istovaru ili njegov kolega, a dojde kontrolirat porijeklo drva

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
@ mranderson: Računica je sasvim jednostavna, 1m3 ti ima 1,4m prostornih i to je sva matematika. Ako tvoj baja vozi 10m3 to je onda 14m prostornih, kada ti to ideš kalat i slagat u drvarnu za zimu i ako lijepo složiš onda ideš prema kubicima tj. 10m3. Ja obično 10 prostornih metara skalanih nabacanih složim lijepo na oko 8-8.5 metara.
Ne znam zašto ne kupuješ metrice, imaš na njuškalu od 220kn na dalje, zašto ne uzet agaciju ( meni bolja od bukve). Premjeriš odmah gore na kamionu i ako ne paše neka niti ne istovaruje. Još moraš pazit da nema puno križeva na kamionu, čujem da npr. ekipa iz Ogulina sve metrice na kamionu složi u križ.

mranderson

Član
Tu od
26 Ruj 2016
Poruka
135
@ mranderson: Računica je sasvim jednostavna, 1m3 ti ima 1,4m prostornih i to je sva matematika. Ako tvoj baja vozi 10m3 to je onda 14m prostornih, kada ti to ideš kalat i slagat u drvarnu za zimu i ako lijepo složiš onda ideš prema kubicima tj. 10m3. Ja obično 10 prostornih metara skalanih nabacanih složim lijepo na oko 8-8.5 metara.
Ne znam zašto ne kupuješ metrice, imaš na njuškalu od 220kn na dalje, zašto ne uzet agaciju ( meni bolja od bukve). Premjeriš odmah gore na kamionu i ako ne paše neka niti ne istovaruje. Još moraš pazit da nema puno križeva na kamionu, čujem da npr. ekipa iz Ogulina sve metrice na kamionu složi u križ.

je, da ga ne bi, i na kamionu u križ! kaj to zbilja neko plati, ah, ljudi ljudi :(

agaciju? nikad nisam kuril, nekako se držim one, ne popravljaj nešto kaj ne treba popravljati :icon_mrgreen:
sa bukvom i grabom imam samo lijepa iskustva tako da ne bi 'mijenjal' vrstu drveta... a i da budem iskren, ova drva kaj sam ove godine dobil od mog 'dobavljača' su vrh! ne zbilja, zbilja 1 klasa tako da me malo 'boli' u želucu kaj tražim tko kaj nudi...

a ovo za njuškalo, njuškalo je zahebana stvar, jer ljudi stave tak lepe 'slikice', milina, a kad ti doma skipa, hiće te herc strefiti kakvo je to drvo.

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Da su ne znam kakva drva 350kn ne vrijede. Nema on tebi šta kipat pa se ti čudit ko pura dreku, kada dođe kamion ti na kamionu pogledaš drva, premjeriš i ako si zadovoljan kipa.
Za agaciju je bio samo savjet, jeftinija ti je od bukve i graba 40-50kn po metru a po meni ništa lošija ( po kalorijama je ista). Budete vi svi vidli kako bude vam za koju godinu agacija dobra, hvala bogu pa raste ko šašava a sve je više zapuštenog zemljišta.

mranderson

Član
Tu od
26 Ruj 2016
Poruka
135
Hele, prijatelju, ne se ljutiti, ali ak misliš na 'gaciju' kak mi to tu velimo :drink:
pa ja i nisam baš tako oduševljen s njome kao ti, naime, kuri je moje kumče, možda i susjed od mrge :icon_e_wink: , i bome je skuri na zimu ohoho više od mene koji kurim bukvu/grab, a kvadratura ista, slična...

ne znam, možda sam ja 'stara škola' pa ne priznam niš osim bukve/graba...

a čuj, vidim svugdje je sad, ovih dana grab/bukva 300-320 kn i to bez prijevoza, a čim velim da sam iz K. vele, uh daleko, prijevoz bude xxx kn, nemam pojma više niti sam, znam da mi je skupo, ali to nekako brzo zaboravim jer nam je, hvala Bogu, po zimi jako lijepo toplo.

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
pa ja i nisam baš tako oduševljen s njome kao ti, naime, kuri je moje kumče, možda i susjed od mrge :icon_e_wink: , i bome je skuri na zimu ohoho više od mene koji kurim bukvu/grab, a kvadratura ista, slična...

Ovo je jako subjektivno, ja sam do pred godinu dana trošio preko 20m drvi za 100m2 kuće, moj kolega sa posla je tom količinom grijao 240m2. Kurili smo oboje bukvu/grab, da ne pričam koliko sam potrošio prve godine kada sam prešao na drva i kupio "prisušena" drva. Sada trošim kakvih 14m drvi ( pvc, fasada). Da se razumijemo, sjedim doma u gaćama i ručnik oko vrata, prošle sezone se nije ugasila vatra u peći od kraja rujna pa do kraja ožujka ili početka travnja.

Ništa se ja ne ljutim, bit će više agacije/gacije/bagrema za mene. :D:
Ja sam dvije godine prije nego što sam prešao na drva poklonio 30m agacije spiljene, svima nudio, nitko neće. Jedva sam našao čovjeka koji ju je htio mukte otpeljat.
Predlani sam čistio teren i ispalo kakvih 15m agacije, kaj ću sad sa tim, stalno slušam o bukvi i grabu a nitko ne kuri agaciju. Otpeljao ja nju doma, pripremio bukve, graba i hrasta za svaki slučaj. Ono što mogu reć je da gori malo slabije od bukve, što mi paše, ali gori duže i ima više žara.

mranderson

Član
Tu od
26 Ruj 2016
Poruka
135
...Ono što mogu reć je da gori malo slabije od bukve, što mi paše, ali gori duže i ima više žara.

ehe, pa kaj mene nisi zvao da ti otpeljam narezana drva, ma kakva ona bila! :drink:
ah, ljudi ljudi...

a ovo malo slabije, nema mi druge nego da probam, ali imam takozvani 'bosanski' kotao, Bosh 3000H, 36kw, i mamicu mu njegovu, jako je velika maza.
Naime, drva sam malo nek ne 'štimaju', ili su premokra prirodno, ili malo vlažna zbog vremena, već on meni slabije 'šiba' temperaturu (ispod 90).
Ali velim, tome sam doskoćio u sam-svojoj varijanti i napravio po dimenzijama 'kolica' za drva, fino na kotače, na koja stane cca 4 tačke drva, u 2 reda, i tako fino cijelu zimu, dok se u jednom redu 'temperiraju', suše, iz drugog reda kurim, i mogu reći, kotao sivo-bijeli znutra, dimnjak čist, kondenzata nema ništa, odlično, jesam ga razmazio, ali bome me sad i sluša, služi.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Gacija, koliko je meni poznato, ima bolju kaloričnu vrijednost od bukve ako se količina mjeri na kg, a samo malo slabiju, ako se mjeri na metre. Govorim za drvo s jednakim postotkom vlage. Zato jer je lakša.

Jako je simpa naložiti ju u kuhinjski štednjak. Tak lijepo pucketa.

mranderson, drži se dobavljača s kojim si zadovoljan. Nije u šoldima sve, a vjerujem da i nije jako velika razlika od drugih. Meni je najvažniji odnos uloženo - dobiveno (kompletno sve sagledano).

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,765
Drva za ogrjev se kupuju na 1m "prostorni", to je prvo i osnovno !

Najbolje je naći drva koja su složena na klaftu i na licu mjesta drva pogledati i dogovoriti cijenu i količinu, naravno i vidjeti koja su drva, ako odgovaraju po sva tri kriterija onda se kupuje a prijevoz se dogovara posebno.

Sve ostalo je zajebancija. :D:

mranderson

Član
Tu od
26 Ruj 2016
Poruka
135
Gacija, koliko je meni poznato, ima bolju kaloričnu vrijednost od bukve ako se količina mjeri na kg, a samo malo slabiju, ako se mjeri na metre. Govorim za drvo s jednakim postotkom vlage. Zato jer je lakša.

Jako je simpa naložiti ju u kuhinjski štednjak. Tak lijepo pucketa.

mranderson, drži se dobavljača s kojim si zadovoljan. Nije u šoldima sve, a vjerujem da i nije jako velika razlika od drugih. Meni je najvažniji odnos uloženo - dobiveno (kompletno sve sagledano).

A tak se i meni čini da bude na kraju najbolje :drink: Ali jedno mi se kod te gacije sviđa, da zbilja raste i za to joj svaka čast. :wink:

@ mranderson: peć se ne loži na 90 stupnjeva, pogledaj upute.

a čuj, ja ne znam kak tvoj kotao Hele, ali moj se loži i na 120!, bez zajebancije, moj kotao, dakle, nije peć. Znači moj kotao je predviđen za ugljen, kao i svi gus-nati kotlovi, ova 'zavaravajnja' trgovaca da je gus-ani kotao za drva, to su gluposti. Ugljen postiže puno veću temperaturu od drva, naravno ako je pravi ugljen...
iskreno, sve osim 90-60 grijanja, znači 90 polaz prema radijatorima i 60 u povratu je dječja igra, ne iskorištavanje drva, a bome i 'ubijanje' kotla i šteta drva...
Naravno, to je moje mišljenje, stečeno iskustvom, a vidim da ga i moje 'kumče' počelo shvačati, jer zabadava neko loži na '60' kad mu je kotao zasran i 'smrdi' ko kanta za smeće, a dimnjak se nekima toliko 'zaštopa' da je posjet dimnjačara obavezan svako malo. Moj šogor, u sezoni grijanja, svaku 4 subotu, malo 'prorošta' po dimnjaku :(

Drva za ogrjev se kupuju na 1m "prostorni", to je prvo i osnovno !

Najbolje je naći drva koja su složena na klaftu i na licu mjesta drva pogledati i dogovoriti cijenu i količinu, naravno i vidjeti koja su drva, ako odgovaraju po sva tri kriterija onda se kupuje a prijevoz se dogovara posebno.

Sve ostalo je zajebancija. :D:

Eh, kad bi barem tako bilo, to bi bilo sjajno, potpisujem, kupujem, odmah! :icon_pidu:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Rasprava o kurenju i pećima preseljena je. OVAMO, pa molim da razgovore o tome tam i nastavite.
Razgovore o samim drvima, nabavi i varanju pri istoj nastavite dalje u ovoj temi.

dragecH

Novi član
Tu od
5 Stu 2016
Poruka
3
Molim ako može netko da mi sračuna okvirno - otprilike koliko ima palica - cjepanica u jedanom metru kubičnom drva (tisuću ili možda 1500 ili..), ili kak da računam sam pa ću ja računati, tj. na koji način da računam, znači otprilike,nemora da bude precizno. Hvala unaprijed.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
pitam se da li misliš na one od metra ili kraće...
ako su od metra, kolega Abarth je upisao jednu nulicu preveć...:icon_wink:

dragecH

Novi član
Tu od
5 Stu 2016
Poruka
3
pitam se da li misliš na one od metra ili kraće...
ako su od metra, kolega Abarth je upisao jednu nulicu preveć...:icon_wink:
Mislil sam na one kratke što se koriste direktno za loženje - cjepanice...

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
da je taj tvoj kubični metar drva iskalan i složen u prostorni metar od deset cjepanica u redu i 14 cjepanica u visinu , to je 10x 14 =140 x 4(rezano na 25 cm) = manje od 500 komada , nikako više

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
247
Dvije poštene cjepanice ,cijepane "u trokut" bi morale popuniti prostor od barem 15*15*100cm,dakle ispod sto komada po kubnom metru ,pa puta četiri govori da je velečasni u pravu. Sitnije cjepanice od tog u mnogim krajevima idu pod tzv. Ovršinu.

Najnoviji postovi

Na vrh