• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

problem oko mjerenja drva

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,748
...i drugi put kad budeš tak radio, sjeti se jednostavne računice (nije točna u dlaku, ali u šumi dobro dođe). 4 metra dužina trupca, promjer 60 cm jednako okvirno kubik.

ivac

Član
Tu od
29 Lip 2014
Poruka
326
Imas na forumu tablicu, otvori temu "sumarstvo" odma na pocetku imas tablicu od uvazenog clana foruma, skini si ju za ubuduce, ili da ti nekakvi indijanci sa foruma ne kubiciraju!

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
dakle, 0,3m x 0,3m x 3,14 x 12m=
0,09m2 x3,14x12m=3,912m3
3,912m3 x 1,4 = 5,476 prostornih metara

ispravka greske u mnozenju,
dakle, 0,3m x 0,3m x 3,14 x 12m=
0,09m2 x3,14x12m=3,39m3
3,39m3 x 1,35 = 4,57 prostornih metara

ivac

Član
Tu od
29 Lip 2014
Poruka
326
Najjaci su oni koji su mu tvrdili da ima 10 metara drva u tome!:icon_jook:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,632
Ja sebi slažem sitno nakalana drva (debljina cijepanice na 3 do 4 komada). Duljina 30 cm. Dobivenu kubaturu dužina x visina x 0,3 umanjim još za 20 %. Onda sam siguran da imam toliko metri drv. Ionak se kod sušenja još posedneju za 5 - 10 %.

Tu od
13 Ožu 2014
Poruka
37
Ako su ti drva na prikolici vec iskalana nemas vise sta kalkulirati iz kubike u metre jer su ona vec u metrazi.

hvala driver,da na prikolici su mi bila iskalana drva. ali nisma nista slagao!
dal to ima veze?
ja sam to bacao gore i na vrhu poslozio da mi nemoze ispast.
dal onda mogu racunat da mi prikolica ima 3.5m drva na sebi

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,770
Može se i ovako izračunati, ako je trupac dug 12 m, promjera 60 cm. Uzmino da je u kocki (promjera ) 50 x 50 cm.
12 x 0,50 x 0,50 = 3 m3 x 1,43 = 4,29 prostrornih metara drva.
Znači još jedan i pol takvih trupaca za 10 prostornih metar drva.:eek::

Ako si u prikolici dim 1,8 m x 2,8 m x 0,7 m imao na kratko (cca 25 - 30 cm) ispiljeno drvo i iscjepano (samo nabacano), onda je tu bilo cca 2,46 prostornih metar drva. A nikako 5, 1 prostornih metar drva.

Posljednje uređivanje:

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
postoji formula za volumen valjka, cemu onda valjak poistovjecivati sa kockom, samo se odredi srednja debljina drveta,(najbolje mjeriti na sredini debla) i racun mora da stima,

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,770
Ma naravno, tvoja računica je pokazala ekzaktne vrijednosti, ja sam prikazao jednu jednostavniju varijantu (koja je dala slične rezultate), radi lakšeg shvaćanja stvari.

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
...i drugi put kad budeš tak radio, sjeti se jednostavne računice (nije točna u dlaku, ali u šumi dobro dođe). 4 metra dužina trupca, promjer 60 cm jednako okvirno kubik.

I mene su šumari ovako učili.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,632
Ako si u prikolici dim 1,8 m x 2,8 m x 0,7 m imao na kratko (cca 25 - 30 cm) ispiljeno drvo i iscjepano (samo nabacano), onda je tu bilo cca 2,46 prostornih metar drva. A nikako 5, 1 prostornih metar drva.

Ako je ovo točno, onda sam ja prestrog sam prema sebi.
Ovdje je izmjerena kubatura nabacanih umanjena za 30%, a ja složena umanjim za 20% zato jer su sitna. Po meni u prikolici nije bilo više od 2,12 metara.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,770
1m3 prostora može sadržavati 0,70 prostornih metara drva, ako su piljena na kratko i cjepana.:8):

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,632
Govoriš o nasipnom volumenu (križ-kraž) ili složenim sitno kalanim?

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,770
U jednom od prethodnih postova sam napisao (nabacano kratko piljeno - cjepano drvo), mogao bi se upotrijebiti naziv "nasipni".

mranderson

Član
Tu od
26 Ruj 2016
Poruka
135
evo da se i ja malo uključim u raspravu oko tih mjera, isključivo kao kupac.
kako god se okrene, kod mene u Krapini je situacija loša, vele da Sajko (striček koji vozi drva na velikom kamionu van iz šume, šumarije) vozi 10 kubika za 4000 kn (barem je tako bilo), e sad, jedni vele da je to 20 prostorna metara drva iskalanih spremnih za u peć, jedni vele da je 16, a jedni 40!? hebate, pa da uzmeš bilo čiju mjeru, nekaj tu ne štima...

I svašta se 'priča', i vjerujem da je to i zbog tog 'mita' o kojem se priča, da taj Sajko natovari 10 kubika i kad ide kroz Žutnicu (tam je negdje blizu doma) malo 'stane' i skine koji trupac sa kamiona, a ti uredno platio 10 kubika šumariji, koja je 'odigrala' možda korektno fer, ali eto ti ga na, kad čovjek koji vozi, misli i na sebe, za tuđe novce! Bome bi ja htio da mi netko drugi plaća grijanje...

to samo govorim o tome kaj se, navodno, radi kod mene...

Isto tako, ako uzmem ta drva na kubike, od Sajka, bome moram biti i znalac, a i imati pravi stroj da to sve 'sredim' dok ne dođe u kotao. A i mjesta kad ti to 'skipa' ispred vrata... Velim, sve je to nekekao 'začarani' krug.

Tu sam, na ovoj temi, mislim, pročitao, da se čovjek, kupac, non-stop žali na količinu, a eto ga opet naruči i sljedeće godine. Je to je tako, ali eto na mom primjeru i ja već godinama uzimam drva od jednog čovjeka, i već znam kaj me čeka, jer kako može biti bolje, može i biti i gore, a da 'stvar' bude bolja, ljudi koji prodaju drva, i nema baš puno, barem ne kod mene (ili ih ja ne znam). Pa si ti sad naruči drva od nekoga koga ne znaš!

Jedne godine sam ja rekao svom 'dobavljaču' da mjera ne štima, jer imam jednu škarpu, ogradu u koju trpam drva, i tako već 30 godina :) i da ga hebeš, znam odmah koliko je drva tu, i dođe on meni drugi put, sa novom 'turom' i veli 'računaj' i ja računam, pa ne budem se valjda uplašil utipkati 3 broja u digitron :icon_winkle: i dođe 8,1m a ja naručio 8, i veli on meni, to je put u propast, na kaj sam se ja zbilja osjećao loše, jer ako ga to vodi u propast, da mu mjera na kamionu!? na kojoj ne vidim donjih nekoliko 'redova' drva daje 8,1 i to ga vodi u propast, onda nek ide sve kvragu, a ponavljam, plaćam 350kn/m. (1400kn klafter ili ti ga 4 prostorna metra)
Sad će netko reći da sam onda sigurno jako daleko da mi daleko mora voziti, ne nisam, da budem, precizan, točno, 11 km, u jednom smjeru.

isto tako kao kupac, koji si reže na cirkular vidim da mi ostane bome, dosta piljevine, iskreno, ne znam kaj da radim s tom piljevinom? Režem si cijepanice od 1 m na 25 cm 'suk' (3 reza). kaj vi radite sa tom piljevinom?? Neki vele da je ona loša za dimnjak, da samo dimi, a niš koristi od nje, pa tako niti nejde u moj kotao...

Shvaćam i jednu i drugu stranu, teško je 'napraviti' drva, slažem se, ali bome je i kupcu, konkretno meni teško izdvojiti i 7200kn za drva. Nisu niti to malo novci, mislim nekome možda jesu, meni nisu.

Kad idem u Zg, vidim dosta kamiona koji voze trupce, koji, vrlo vjerojatno dođu Hž-om, vlakom u vagonima, ali nemam pojma kamo ih voze i po kojoj cijeni, a nemam blage niti koga pitati, možda vi znate?? A i ta Krapina, svima se nekako čini daleko...

velim, 'dečki' ne se ljutiti, zbilja nemam ništa protiv vas koji radite drva, znam da se pošteno namučite, ali morate i shvatiti nas, kupce, na čijoj sam ja danas strani, da ako nešto platimo da to želimo i dobiti.

Koliko sam se ja 'informirao', Hrvatske šume također imaju cijenik, znači nije ista cijena za trupac i granje, makar se radi o istoj vrsti drva, u mom primjeru, bukva/grab pa kak onda još i dalje to neki rade, ako se to ne isplati, pa kaj nije to ludost! Nemam pojma više niti sam...

isto sad bude mi netko rekao, pa grij se na plin :icon_mrgreen:
je da, imam ja plin, ali kaj ti vrijedi plin, kad je zima onak praf-prav, ne možeš niti malu kavicu na štednjaku skuhati.
Sad se bude našel netko i rekel još i gle ga, ******* :icon_lol: zima mu je, ma lako za mene, ali moji 'maleni', njih mi je žao...

Velim, zahebana je ta 'stvar' s drvima, jer i ako mjera drva štima, zabadava štima ako je drvo bilo jako bolesno i šupljikavo i kad ga staviš u kotao napravi samo vuuuuuuuuuuuš, ništa.

Najbolje bi bilo da ja mogu negdje vidjeti ta drva koja kupujem, i da velim, ko u Bauhausu, hoću-neću. da se fino tek onda ide natovariti u kamion, za to kaj je dogovoreno, i ja za njim, nažalost ko policajac, doma.

'Nasipna' prikolica mi drek znači, to nemaš blage koliko je tamo drva, može biti puno, može malo...

isto na kg, a niti to nije baš 'sjajno' kad nisu sva drva isto vlažna, a bome niti isto teška, ko i žene :icon_pidu:

eh, jesam se raspisao, oprostite mi molim vas.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,748
piljevina nije od metala ili plastike, nego od drva ( i to istih takvih skakvima ložiš) i ne vidim kak bi ona radila problem u peći...staviš svaki puta kad trpaš peć lopatu piljevine i sve se bude uporabilo...

a ostalo, sve napisano stoji, ali to je tek vrh ledenog brijega problema vezanog za prodaju i kupnju drveta...svak se bori kak se zna, kod vas je očito malo drva i relativno je skupo, pa treba smisliti i alternativu svemu...sve ovisi o resursu koji čovjek posjeduje (mislim na zemlju), neke se stvari lijepo daju u peć zagurat, briketirane ili prirodno peletirane, ne mora uvijek biti plin...:(nerd):

mranderson

Član
Tu od
26 Ruj 2016
Poruka
135
hrva prijatelju, znam to, ali ne dimim više meso doma :(
znam da je, suha, jako jako suha piljevina, dobra i za mrkvicu s vrta, ali hebat ga, opet je ostane ohoho...
navodno je hoću ljudi za kučne ljubimce, hrčke...

Na vrh