• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Problemi sa el. instalacijom na TV traktorima

• Temu pokrenuo smandili
  • Datum prvog posta

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
ljudi pozdrav,
novi sam, pretrazivao sam forum ali neuspjesno, mozda mi mozete pomoc!
Ima 2 tv, jednog cca serdina 70ih mislim 18 ks i jednog kraj osamdesteih 23-24ks crveni mislim da je to 824 model.
na oba imam problem sa strujom, oba palimo na konop!
ja bi to popravio ali bi htio prvo razumit koncept, ali na prvi pogled ne mogu pronac dinamo/alternator!
di se nalazi alternator/dinamo kod tv?
po kojoj shemi instalacije da se ravnam za novijeg, ima li negdi za download?
Stariji je prakticki ogoljen, sta da tu radim, mogu li uzet neki noviji/bolji/dostupniji regler...

fala puno!

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
ljudi pozdrav,
novi sam, pretrazivao sam forum ali neuspjesno, mozda mi mozete pomoc!
Ima 2 tv, jednog cca serdina 70ih mislim 18 ks i jednog kraj osamdesteih 23-24ks crveni mislim da je to 824 model.
na oba imam problem sa strujom, oba palimo na konop!
ja bi to popravio ali bi htio prvo razumit koncept, ali na prvi pogled ne mogu pronac dinamo/alternator!
di se nalazi alternator/dinamo kod tv?
po kojoj shemi instalacije da se ravnam za novijeg, ima li negdi za download?
Stariji je prakticki ogoljen, sta da tu radim, mogu li uzet neki noviji/bolji/dostupniji regler...

fala puno!

pozdrav
kao prvo dobro nam došao.sve što te zanima naći ćeš pod temom Tomo Vinković uputstva i radionički priručnik,tamo su ti linkovi za skidanje,nema čega nema,samo polako

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
nemoj tako naglo...možda mu nije ništa strašno, samo se zakašljao!:rolleyess:
Al šta mu bi?
Kakvi su simptomi?

e dobro ti je joe rekao .... šta mu je ... šta se desi ....

tomo420

Član
Tu od
20 Sij 2011
Poruka
710
e dobro ti je joe rekao .... šta mu je ... šta se desi ....

Stavio sam kljuc u bravu a ono mrtvo.....lampica svijetli svjetla rade,sve ok,akumulator nov.....kad okrenem kljuc - muk i tisina,probao sam ga "na silu" tj kratki spoj pa nis.....automat ocito nije jer nis ne skljoca.....ili su cetkice mozda ili je riknuo skroz?

teškar

Član
Tu od
12 Pro 2010
Poruka
948
Stavio sam kljuc u bravu a ono mrtvo.....lampica svijetli svjetla rade,sve ok,akumulator nov.....kad okrenem kljuc - muk i tisina,probao sam ga "na silu" tj kratki spoj pa nis.....automat ocito nije jer nis ne skljoca.....ili su cetkice mozda ili je riknuo skroz?
Po tome bi ti prvo bio automat. Ili nešto još jednostavnije, možda ti se negdje odspojila neka žica. Ne može anlaser krepati samo tako, bez ikakvih prijašnjih simptoma. Najvjerojatnije, ako imaš struju do automata, su ti kontakti u automatu oksidirali ili nagorjeli.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Tomo, a kak si ga probal na kratki spoj?

tomo420

Član
Tu od
20 Sij 2011
Poruka
710
Po tome bi ti prvo bio automat. Ili nešto još jednostavnije, možda ti se negdje odspojila neka žica. Ne može anlaser krepati samo tako, bez ikakvih prijašnjih simptoma. Najvjerojatnije, ako imaš struju do automata, su ti kontakti u automatu oksidirali ili nagorjeli.
Neznam bas da li je automat jer sam lupkao po njemu i nista se ne desava...moralo bi bar malo skljocnuti ako on ne ubacuje zar ne?
Probat cu ga danas skinuti pa da vidim u cemu je rijec...ako je sto vidljivo u pitanju

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Kad kratko spojiš ona dva velika šarafa na automatu na koji ide plus sa akumulatora, a drugi u alnaser, dali se išta događa?
Pazi da ne spajaš na navojima nego na maticama i da ne spojiš na masu.

medimurec

Član
Tu od
26 Lip 2010
Poruka
418
probaj prvo dali ti uopce daje struju na automat jer krepati nebre sam tak,mozda ti je sam osigurac krepal... il cetkice,al onda bi bar skljocal a nebi vrtel...

tomo420

Član
Tu od
20 Sij 2011
Poruka
710
Kad kratko spojiš ona dva velika šarafa na automatu na koji ide plus sa akumulatora, a drugi u alnaser, dali se išta događa?
Pazi da ne spajaš na navojima nego na maticama i da ne spojiš na masu.
"Samo" iskri nis drugo

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Četkice, rotor, stator. Tu negde je problem, jer tak bi moral vrteti direktno

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Kad je alnaser dole i otpojiš onaj donji kabel koji ide u alnaser, spojiš produžnim kablovima minus na masu (pod neki šaraf kojim se steže alnaser za kučište), a plus na taj otpojeni kabel, on bi se trebal zavrteti. Ako se samo iskri ti probaj istovremeno kad spajaš plus lagano čekičom pokvrckati po alnaseru i ako su četkice pri kraju on se obično zavrti.
Opet te upozoravam pazi da ne složiš kuršlus (kratki spoj)

tomo420

Član
Tu od
20 Sij 2011
Poruka
710
Kad je alnaser dole i otpojiš onaj donji kabel koji ide u alnaser, spojiš produžnim kablovima minus na masu (pod neki šaraf kojim se steže alnaser za kučište), a plus na taj otpojeni kabel, on bi se trebal zavrteti. Ako se samo iskri ti probaj istovremeno kad spajaš plus lagano čekičom pokvrckati po alnaseru i ako su četkice pri kraju on se obično zavrti.
Opet te upozoravam pazi da ne složiš kuršlus (kratki spoj)
Evo problem je rijesen....odlemile se dvije cetkice.....od njih 4....zalemio nazad i sad pali ko mina...hvala svima na savjetima i pomoci....

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Od hvala se ne živi, imaš tam ono

Bitno da smo pomogli, ako smo mogli ;)

sduspara

Član
Tu od
30 Sij 2010
Poruka
118
Regulator napona

Evo sheme za regulator. Samo moraš pazit da tranzistor mora imat hladilo, jer ako nema brzo izgori. Ja sam napravio ovakav, a za hladilo sam uzeo od procesora iz PC-ja sa ventilatorom.
Ovaj tranzistor(BDX53C) podnosi 8A, što na 12 V daje blizu 100 W. Samo ga treba hladit.
Jer, regulator u obliku topline izbacuje onaj višak energije. Npr, ako je ulaz 20V, izlaz 12V, struja 2A(sijalica od 21W), razliku od 8V i 2A to jest 16W izbacuje u obliku topline. Ovolika toplina bez hladila sprži tranzistore za minutu i manje.

Prilozi

• Regulator1.jpg
    Regulator1.jpg
    41.3 KB · Pregleda: 2,861
  • Regulator2_p1.JPG
    Regulator2_p1.JPG
    15.3 KB · Pregleda: 485
  • untitled.jpg
    untitled.jpg
    9.3 KB · Pregleda: 379
Posljednje uređivanje:

mando

Član
Tu od
17 Stu 2009
Poruka
194
regulator napona

zbalija.,ajde ti sigurno znaš kako se to spaja. Možda je to već rečeno ali da ne zaje..

hvala

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
mando daj mi reci koje je marke regler jer
ovdje fali oznke za dva kontakta...

Najnoviji postovi

Na vrh