• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Problemi sa el. instalacijom na TV traktorima

• Temu pokrenuo smandili
  • Datum prvog posta

mando

Član
Tu od
17 Stu 2009
Poruka
194
mando daj mi reci koje je marke regler jer
ovdje fali oznke za dva kontakta...

to je neki "amigo".Ja predpostavljam da su ova dva kontakta bez oznake za žute žice iz alternatora. R za crvenu iz alternatora,+ direktni,ali ostala dva kontakta me buniju(pobuda i kontakt)

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
ja mislim da bi oznake trebale sljedeće predstavljati:

/.je kontakt (15/54)
+ je direktan plus sa akumulatora (30)
R je crvena žica iz alternatora
L je pobuda (kontrolna lanpica od punjenja)
Bez oznke bi trebale biti žute žice

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Evo sheme za regulator. Samo moraš pazit da tranzistor mora imat hladilo, jer ako nema brzo izgori. Ja sam napravio ovakav, a za hladilo sam uzeo od procesora iz PC-ja sa ventilatorom.
Ovaj tranzistor(BDX53C) podnosi 8A, što na 12 V daje blizu 100 W. Samo ga treba hladit.
Jer, regulator u obliku topline izbacuje onaj višak energije. Npr, ako je ulaz 20V, izlaz 12V, struja 2A(sijalica od 21W), razliku od 8V i 2A to jest 16W izbacuje u obliku topline. Ovolika toplina bez hladila sprži tranzistore za minutu i manje.

Cek cek cek ..a kak se spaja ovo na one sve žice

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
O kojoj vi to svječici ...jel tu sviječicu imaju serije 420-523(ako nemaju kako ju ugradit)

Da španjolski.evo sta me buni i u ovom tvom objasnjenju ne slaze se sa ovim pobuda valda ide sa crvene ili se varam

Može li se na ovaj način (dio) el instalacije spojiti na tv 523

I pošto je moj traktor duugo bio bez el instalacije i sad bi napravio pa me zanima za ovu sviječicu pritiska ulj bili trebao još išta osim ovog automata da bi mi normalno radila?

pleyka samo za tebe ova shema odgovara ze sve serije od 400/500/700 i 800 izuzevši seriju 840 sa motorom koji ima vanjski zaseban alternator i regler unutar sebe...

Što se tiće ugradnje ugrađuje se tako da se spoji + preko kontakta i - preko reglera

Što se tiče indikatora tlaka ulja ne treba ti ništa drugo - ti je on,
a + ide preko kontakta..

ako je traktor bil dugo bez instalacije regler je na vječnom počivalištu i traži novoga...

danot

Član
Tu od
2 Srp 2009
Poruka
633
Kako brate ne kontas a elektrotehnicar?
Ja to ovako sam svatio:
Zuti zice od alternatora spois na oni 2 diode na treca slika, a ostala zica od alternatora spajas na masa, nesto kao polnac za akumulatori so transformator so simetricen izlez.
I ne treba ti sad regler, ovo je regler.
Ako nesta nisam dobro skuzio nek me nekog ispravi:cry:

sduspara

Član
Tu od
30 Sij 2010
Poruka
118
Cek cek nije mi bas ova shema jasna (koliko god se bavim elektrikom a i elektronikom) ..Ne razumin di spajaš crvenu di dvi žute a i one ostale žice šta bi trebale ic na regler??? :?:

Kako brate ne kontas a elektrotehnicar?
Ja to ovako sam svatio:
Zuti zice od alternatora spois na oni 2 diode na treca slika, a ostala zica od alternatora spajas na masa, nesto kao polnac za akumulatori so transformator so simetricen izlez.
I ne treba ti sad regler, ovo je regler.
Ako nesta nisam dobro skuzio nek me nekog ispravi:cry:

Ovako:
1. Iz generatora na diode. Možeš jednu, možeš 2, ili možeš sve tri. Glavno je da ispravi napon.( koliko ulaza toliko dioda,i izlaz dioda spojiti na jednu točku kao na onoj slici)
2. Diode na ulaz stabilizatora.
3. Izlaz stabilizatora dalje na instalaciju. To je 12 V.
Pozdrav

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Ovako:
1. Iz generatora na diode. Možeš jednu, možeš 2, ili možeš sve tri. Glavno je da ispravi napon.( koliko ulaza toliko dioda,i izlaz dioda spojiti na jednu točku kao na onoj slici)
2. Diode na ulaz stabilizatora.
3. Izlaz stabilizatora dalje na instalaciju. To je 12 V.
Pozdrav

Pošto ja to ništa ne razumin svo slika pa vi to meni s uhemmite ...:

egwgqwg.png

I sad mi lipo recite di se ode spaja stabilizator, di se spaja ,kontakt,kontrolna lampica ulja,direktan plus.i lampica punjenje???

sduspara

Član
Tu od
30 Sij 2010
Poruka
118
Pošto ja to ništa ne razumin svo slika pa vi to meni s uhemmite ...:

egwgqwg.png

I sad mi lipo recite di se ode spaja stabilizator, di se spaja ,kontakt,kontrolna lampica ulja,direktan plus.i lampica punjenje???
Sa dioda na ulaz stabilizatora gdje piše 24 V.
Pa sa izlaza stabilizatora ide na instalaciju, na +12V. Sa +12V preko lampice za ulje na prekidač za ulje. U mene nema lampice za punjenje jer za ovaj sklop nema pobude i čim motor radi, struja se proizvodi.

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Sa dioda na ulaz stabilizatora gdje piše 24 V.
Pa sa izlaza stabilizatora ide na instalaciju, na +12V. Sa +12V preko lampice za ulje na prekidač za ulje. U mene nema lampice za punjenje jer za ovaj sklop nema pobude i čim motor radi, struja se proizvodi.

a sta je sa kontaktom ..i di je izlaz na ovom stabilizatoru ..daj molin te nacrtaj mi neku shemu ..i dali se ova sva uzemljenja spajaju na masu .... nacrtaj shemu .. aj bar ti to nije teško

sduspara

Član
Tu od
30 Sij 2010
Poruka
118
a sta je sa kontaktom ..i di je izlaz na ovom stabilizatoru ..daj molin te nacrtaj mi neku shemu ..i dali se ova sva uzemljenja spajaju na masu .... nacrtaj shemu .. aj bar ti to nije teško

Evo:

Uploaded with ImageShack.us

Kondenzator što veći to manje napon oscilira. Ovo je napravljeno u multisim-u, programu za simulaciju. Samo ako ovo budeš radio, stavi hladila na tranzistore.
Ove 2 diode iznad zener diode su da malo digne izlazni napon.
Kod mene ovo odlično radi, ali su mi one led diode kao svjetla,pa ne troše puno struje.

Posljednje uređivanje:

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Evo:

Uploaded with ImageShack.us

Kondenzator što veći to manje napon oscilira. Ovo je napravljeno u multisim-u, programu za simulaciju. Samo ako ovo budeš radio, stavi hladila na tranzistore.
Ove 2 diode iznad zener diode su da malo digne izlazni napon.
Kod mene ovo odlično radi, ali su mi one led diode kao svjetla,pa ne troše puno struje.

ASti boga.... odakle tebi 120 volti izmjenične ..pa nije traktor agregat???

I odake ti dva izvora

sduspara

Član
Tu od
30 Sij 2010
Poruka
118
ASti boga.... odakle tebi 120 volti izmjenične ..pa nije traktor agregat???

I odake ti dva izvora

Pa čovječe, ovo je simulacija!!!
Napon je možda do 30 volti kod punog gasa, a bez stabilizatora to je previše.
2 generatora su one 2 žute žice.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
crvena 50 (uključenje automata)
crna 30 + pol sa tom žicom dovedeš struju do brave

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Pa čovječe, ovo je simulacija!!!
Napon je možda do 30 volti kod punog gasa, a bez stabilizatora to je previše.
2 generatora su one 2 žute žice.

Ma ja koliko sda se bavim elektrikom i elektronikom(sklopija san miljun shema,tastera i svega) ali ovo ne razumin .... di je crvena ...di je kontakt... :mad: :cry: :madmana::madmana::eek:

Najnoviji postovi

Na vrh