i tak ja porušim 15 solidnih hrastova, kupac trči 4 dana za redom u moju šumu i sve je kao sigurno, no ipak...
trupci izvučeni do mjesta gdje može kamion, šumari izmjerili kubike, napisali klase na trupce, zračunali mi sve po cjeniku hrvatskih šuma...
dogovor s kupcem je bio da plaća svu robu po cjeniku hrvatskih šuma, klasificirano i kubicirano od strane djelatnika područne šumarije...
29 kubika (6 kubika F2, 11 kubika I klase pilanskog, ostatak druga i nešto treće klase)
...i onda problemi...
prvo što je napravio (kupac) kad je došao na skladište je bio "skok" na tri najdeblja trupca F2 te prigovaranje da je to precjenjeno...4 kubika s dvije tisuće kuna na tisuću odma...pa još nešto sitno prve klase u treću...
i odjednom mi ide izbiti 5 tisuća kuna...
naravno, od tog trena više za mene nije bio kupac nego neprijatelj...
i naravno, nije bilo trgovine...
dakle, da zaključim...
do trenutka dok vam roba stoji na panju, e do tog trenutka ste si sami gazde, a kad sve napravite (posiječete, izvučete, platite šumariji) onda više vi niste gazda, nego je kupac taj koji drži konce...jer sada su protiv vas sunce (visoke temperature), mušica i "kupac".
ništa mi se strašno nije dogodilo, a niti neće, već sutra dva nova kupca dolaze pogledati robu, a ukoliko se ne nađe zajednički jezik za vikend ću lijepo na pilanu (opet trošak) i narezati si planjki i greda pa sve skupa u sjenik na sušenje...ali zamišljam ljude koji takvu stvar naprave i računaju na kunu od prodaje trupaca, kad ti je hitno daš i crnom vragu po cijeni koju sam vrag odmjeri...
sljedeći puta ću biti pametniji, ako hoćeš kupit dat ćeš i kaparu pa se onda predomišljaj...a ja ipak nisam bio toliko lud da porušim više od 5% svog "portfelja"...ovo je bila štih proba, proći će kako prođe, ali želim upozoriti sve koji se odluče za prodaju vlastitih trupaca što mogu očekivati od ljudi koji su u toj branši...