kolika je cijena trupcu oraha za m3???
Smiješno ali istinito da mi nudi oko 250,300 kn za kubik oraha.Srušil sam jedan orah prečnika oko 80 cm i iz radoznalosti nazval čoveka iz oglasa.Bude taj orah lepi stol kod mene a ne da mu ga dam za cijenu običnog drva za ložiti.
Najbolji rezultat ove godine:
http://www.zgs.gov.si/fileadmin/zgs/main/img/NOVICE_2012/Licitacija_2012/JAVOR.jpg
Ne mogu vjerovati da je to cijena ,,,................
Što se radi od toga i koja je cijena kod nas u HR
rebraš rebraš da al ovaj je eksta kvaliteta tu je dubina rebara sa svake strane preko 30cm sigurno tek preko 50cm promjera trupca postižu pravu cjenu. ovo ispod je dobra al ni približno ovoj.
šta si imao rebraša 2m3.
šta se tiče javora nije on samo izrezat i baciti na tavan ima tu malo više posla.to je jako zahtjevno drvo..
treba svu piljevinu očistiti doslovno da nekažem usisat.zaštiti čela sa farbom skinuti koru,povitlati sa SUHIM jelovim ili smrekovim letvicama i to sve u hladu na dobrom propuhu a ima tu još stvari oko sušenja
Rade se glazbeni instrumenti, i što šta.
Cijena za golu gitaru od rebraša, ali gola bez žica i svega je oko 6000 -7000 kuna.
Jednom sam naletio na oglas u kojem se prodaje furnir rebraša 8 kuna kvadratni centimetar.
Stradivari je radio violine od njega.
A cijena mu je takva zato što je jako rijedak.
baš rebraš i to ja nisam ni znao šta je to rebraš nego kad sam na svom lageru prodavao jelove trupce pilanaru, za oko mu zapela ta dva trupca javora pa mi objasnio da su to rebraši i drugi dan poslao čovjeka po njih...
prije par godina dok je bila sječa i vuča u vojnom poligonu kod slunja. dolazili su prekupci i otkupljivali javor za austriju. navodno su javbor kupovali brodograditelji za uređenje interijera jahti.
uh ako je pravi možda su ta dava trupca više vrjedila nego ta jelovina.
ako je prava roba uvjek kupac se nađe.
ma austrijanac je i kod nas otkupljivao javor al sad nije u trendu pa ga neće niko više ima ga na svakom ćošku.
ehh, kad sam tražio kupca za rebraša, prevrnuli pola zemlje i svi nešto kemijaju u biti svi su svjesni da trupci imaju vrijednost ali danas je sve manje tako profinjenih kupaca koji kupuju tako skupocjeni namještaj pa je cijena loša u skladu sa lošom potražnjom....stara ekonomska uzrečica kaže da se cijena određuje u skladu sa zakonom ponude i potražnje....
već sam pitao prije pa mi nisu znali odgovoriti za cijenu trupca trešnje (furnira ) sad me zanima koliko je tam na aukcijama gdje je i ovaj javor