• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Program ruralnog razvoja - 2014. do 2017.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

diabola1210

Član
Tu od
25 Tra 2011
Poruka
589
Ok. Hvala. Bitno mi je da znam sta se trazi da si znam to poriktat. A jel se mogu dobit sredstva za recimo montazne objekte za drzanje stoke?

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Ne uopce. Ali kad te isplate imat ces toliko prihoda da ces morat uci u sustav pdv-a. Osim ove mjere za male kad u dvije rate po 7500 dobijes pa ostanes ispod granice za ulazak.

noviuposlu

Član
Tu od
7 Tra 2011
Poruka
759
ja planiram sada ući u pdv (zbog kupnje traktora), se lakše tada dobije ta mjera ili teže, čujem da će biti opet za pola godine pa... inače mlađi sam od 40 god

petula

Novi član
Tu od
2 Velj 2015
Poruka
5
http://www.mps.hr/default.aspx?id=16478

Kao što i tekst kaže Ministar Jakovina je odlučio u sklopu predizborne kampanje povećati raspoloživa sredstva za mjeru 4 i već u prvom natječaju potrošiti 50 % predviđenih sredstava za kompletno razdoblje.

Iako nigdje nisam pronašao analizu pristiglih prijava samim letimičnim pogledom na stranice agencije za plaćanja možemo vidjeti da je velika većina pristiglih prijava za nabavu nove mehanizacije što je i logično. Naime puno je nepoznanica bilo što i kako će se moći financirati te je dosta zainteresiranih sačekalo da prođe prvi krug kako bi se mogli što bolje pripremiti za iduće natječaje.
Na primjer, u ovome krugu nije bilo moguće financirati obnovljive izvore energije iako je to u programu i pravilniku naznačeno kao prihvatljivo ulaganje .

Možemo zaključiti da će se u svrhu predizborne kampanje potrošiti 50 % ukupnih sredstava predviđenih za čitavo razdoblje 2014 - 2020 . Opet će trgovci opremom i strojevima kao u dobra stara vremena " kapitalnih ulaganja " pokupiti vrhnje . Ministar će se na sva usta hvalit kako smo najuspješnija članica EU u povlačenju sredstava a poljoprivreda će i dalje tonuti.

Na zapadu ništa novo , na istoku stare priče.

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
http://www.agroburza.hr/2015/08/pov...nciranje-projekata-iz-1-natjecaja-za-mjeru-4/

Podsjetimo, na spomenutom natječaju pristiglo je 1.107 prijava za operaciju 4.1.1., 82 prijave za operaciju 4.1.2., a 91 prijava za operaciju 4.2.1.

Ukupna vrijednost tražene potpore po svim operacijama premašuje iznos od 2 milijarde i 650 milijuna kuna.

Spomenutom odlukom podiže se razina raspoloživih sredstava potpore u operaciji 4.1.1. sa 360 milijuna kuna na 861.840.000 kn, a u operaciji 4.2.1. sa 140 milijuna na 366 milijuna kuna.

Promatramo li ukupno raspoloživa sredstva koja za provedbu mjere 4 imamo u sedmogodišnjem razdoblju, ovim povećanjem iskoristit ćemo ukupno 50% sredstava za provedbu podmjere 4.1, odnosno 55,5% za provedbu podmjere 4.2. već u drugoj godini provedbe programa.

Očekuje se kako će ovo povećanje omogućiti sufinanciranje oko 140 najboljih projekata u podmjeri 4.1.1. (primarna poljoprivredna proizvodnja), sve prihvatljive projekata prijavljenih na operaciju 4.2.1 (prerada), dok su sredstva predviđena natječajem za financiranje operacije 4.1.2. (zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnoja) već sada dostatna za sufinanciranje svih prihvatljivih projekata.

Jednostavnim izračunom možemo zaključiti da će novac namijenjen “malim poljoprivrednicima” na ruralnim područjima otići u ruke velikih, a mali kao i svaki puta do sada ostati kratkih rukava, a novac koji su riskirali za izradu projekata i prikupljanje dokumentacije opet otići u vjetar. Većina poljoprivrednika prijavilo se na natječaj u vjeri da napokon imaju priliku povući novac od Europske unije, te da je došlo vrijeme za mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva kako je resorno ministarstvo najavljivalo reklamnom kampanjom “da i tebi procvjeta”.

Sredstva za mjeru 4.1.1. s planiranih 360.000.000 kn povećana su na 861.840.000 kn, a i nakon tolikog povećanja od 1107 prijavljenih projekata, prolazi samo oko 140. Podijelimo li 861.840.000 kn sa 140 subjekata dobijemo prosjek vrijednosti po projektu 6.156.000 kn zatraženih potpora po jednom projektu. Ako ne imenujemo subjekte koji će ostvariti pravo na povrat, po samom iznosu jasno je da među njima nema malih poljoprivrednih gospodarstava, koja nemaju ni potrebu ni mogućnosti da prijave projekte s toliko velikim iznosima.

Iz današnje objave na stranicama ministarstva također možemo zaključiti da je ovo ujedno bila prva i posljednja prilika da poljoprivrednici ostvare pravo na sufinanciranje njihovih projekata, jer ako ne prođu na ovom natječaju, mogu biti sigurni da neće na niti jednom drugom u narednom periodu, jer je za prvi natječaj potrošeno preko 50% sredstava od ukupnog iznosa namijenjenog za 7 godina, odnosno za program ruralnog razvoja do 2020. godine.

Šta reć?

gusta

Član
Tu od
27 Pro 2012
Poruka
235
Nisam se dugo javljo jer Muha kaže samo po pravopiosu, ali nemogu odoljet pa ću napisat na ovo od Code ---što reć .Baja ako si mlad put pod noge.Jer i lijevi i desni sve iste lopine

baranjac747

Član
Tu od
20 Lis 2011
Poruka
290
Dali netko zna možda kada bi se mogle znat odluke za mjeru 6.3.1.
Zahtjev sam predao još 10.7.

zeko

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2009
Poruka
1,633
Mala poljoprivredna gospodarstva potpuno su eliminirana i ne mogu dobiti sredstva za svoje projekte. Umjesto da mijenja kriterije ministrovo rješenje je odmah potrošiti polovinu sedmogodišnje alokacije na manji broj velikih projekata. Umjesto da je kroz alternativne izvore financiranja omogućio velikim proizvođačima pristup povoljnim sredstvima, a s obzirom na velike potrebe malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj većim dijelom otvorio njima, bezidejni ministar radi sve suprotno zajedničkoj poljoprivrednoj politici, hrvatskim potrebama i razvojnim standardima.
Novac ide ŽITU,AGROKORU ,OSATINI ,KUTROVCU I GRANOLIU odnosno najveći dio od 91 % svih projekata i narednih 5 godina nikome ništa........:(devil):

gusta

Član
Tu od
27 Pro 2012
Poruka
235
To vam je politićka osveta jer nema druge logike. Nemamo Slavoniju--- sad ćemo mi vama pokazati tko je gazda

SteveO

Član
Tu od
16 Velj 2007
Poruka
244
I odabrat HDZ po starom običaju, da nas malo roštiljaju u pak jedni pa onda predaju štafetu drugima ? Dok se ne prizovemo pameti i postavimo neke normalne i nove ljude u drzavu nece nam svanit, a to ne vidim da ce se dogodit u bliskoj buducnosti, ljudi su preglupi i brzo zaboravljaju.

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
874
Nisam mislio nužno na HDZ.Treba birati ljude u koje se ima povjerenja.Naravno prvo ih treba ohrabriti da se uopće kandidiraju.
U svakom slučaju mislim da ovima više ne treba ukazivati povjerenje.

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
Na žalost ili ljevi ili desni i opet u krug, nista se nebude promjenilo jos 20-tak godina.

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Iz današnje objave na stranicama ministarstva također možemo zaključiti da je ovo ujedno bila prva i posljednja prilika da poljoprivrednici ostvare pravo na sufinanciranje njihovih projekata, jer ako ne prođu na ovom natječaju, mogu biti sigurni da neće na niti jednom drugom u narednom periodu, jer je za prvi natječaj potrošeno preko 50% sredstava od ukupnog iznosa namijenjenog za 7 godina, odnosno za program ruralnog razvoja do 2020. godine.
Šta reć?

Nisam ovo pratio mjesec dana, ali ako je ovo istina onda je to čista katastrofa.
Nije mi jasno kako jakovina misli imože potrošit pola novca, 15 % od tog iznosa financira HR. To nitko ne govori. 200 ljudi će dobiti pola predviđenog novca. Pa to je novac poreznih obveznika eu-a. Baš će mi biti drago kad krenu kontrole i kad sve počne padat u vodu. Evo kod nas frka i panika jer su potrošili EU novac za vrtić, a vrtić nije obnovljen.

Mi smo napisali jedan projekt za MSP 28 mil kuna no problem je što nema natječaja. Nije da ćemo proći jer ništa nije sigurno, ali najava je bila za 14.6. Dva mjeseca i ništa a bogme ne nazire se ni kad bi moglo biti.
Užas. Užas. Užas.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Koliko ono % velikih uzima % poticaja? Zasto nebi bio isti takav omjer i u ovim fondovima. Da nije povecao s 300 na 800 mil. tko bi onda dobio? Samo mister T?
Puno je tu toga trulo, ne samo ovi programi.

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Sve je manje mistera T. Sada ti je sve češći mister Š.

Posljednje uređivanje od moderatora:

zecky

Član
Tu od
25 Tra 2007
Poruka
69
Javio sam se na mjeru 4.1.1. za mehanizaciju. Radi se o OPGu
S obzirom da imam jednog zaposlenog a u natjecaju je bilo navedeno da ce doci inspekcija za zastitu na radu u kontrolu jucer mi se najavio inspektor.
Zanima me da li ima jos tko takav slucaj ?
Da li jos kome najavila inspekcija ovih dana a da se javio na natjecaj i dal dolazi nekom tko se nije javio?

SteveO

Član
Tu od
16 Velj 2007
Poruka
244
Nisam mislio nužno na HDZ.Treba birati ljude u koje se ima povjerenja.Naravno prvo ih treba ohrabriti da se uopće kandidiraju.
U svakom slučaju mislim da ovima više ne treba ukazivati povjerenje.

Nužno je da nitko ne misli na HDZ ni na SDP, o tome se radi, da nitko ne pomišlja ni na HDZ ni na SDP više nego bolje da da glas Kerumu ili Pernaru nego ovim organiziranim razbojnicima. Treba Udruga Život napravit neki program koji se tice samo poljoprivrede i nek kandidiraju Kovača i ako njemu ne damo povjerenje onda nas treba žive podavit u amperu vode.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh