Bobicu...ako imas volje, koja je po tebi mjera prikladna za ovu situaciju.
Reci cu ti da ja razmisljam o 4.2, ali ti zanemari to, napisi sto ti mislis.
-Znaci OPG od 2009 (mora bi provjerit tocno), 1 clan 31 godina
-Zena nezaposlana, 30 god, fakultet (ekonomija)...3 djece (nebitno)
-Dalmatinska zagora
-u OPGu je 3.5 ha vocaka, ekonomska vrijednost je nesto vise od 4000e
-OPG radi oko 2ha zitarica, povrsine koje nisu u registru zbog nesredjenih imovinsko pravnih...bla bla
-posljedujem opremu za preradu zitarica (mlinove, ljustilicu, sepratore, silos,...), posjedujem i prostor koji je legaliziran (gradjevinska dozvola) ali nema uporabnu, nije ucrtan u katastru...a i svakako mu nisam vlasnik, jer je obiteljsko.
Sad mene zanima, pokrenut posao sa zitaricama!
prvo sam se opirao obrtu, planirao sam radit sa OPGom, sad vise obrt ne isljucujem,
to bi pokrenuo najvjerojatnije na zenu (nezaposlena), ona bi se svakako i doeducirala ali ne fakultetski...nego vecernja skola...vjerovatno poljoprivredna/prehrambeni teh.
Za sada bi bile 2 odvojene proizvodnje;
-brasno i zitarice za lj ishranu (graham, pirovo, jecam,...)
-stocna hrana (prilagodjeno domacem uzgoju- da ne recem bas eko, ali taj djir)
-i usluzno mljevenje
Za to mi treba prostor!
Za proizvodnju, zemljiste imam, a mogu i kupit adekvatnije ukoliko mjera podrzava.
Za prodaju bi zelio imati mali prostor u Splitu (kupio bi) cak i ako mjera ne podrzava.
Za opremanje, ne trebam puno toga sto nemam, ali mozda bi nesto i kupio novo, mozda mala pakirnica.
Ako se realizira pretpostavljam da ce iduci proizvodni problem biti sirovine.
Planiram povecat svoje povrsine, ali mislim da nemogu ici na vise od 20ha...ostalo kooperacija, medjutim ni za tih 20 ha sadasnja oprema minije dostatna...mozda bi nesto i kupovao, sijacice, sjetvospremac, jos silosa...mozda i susaru
U proizvodni objekt bi ako Bog da jos dodao jednu malu prostoriu di bi cijedio ulje badema (kojih imam nasad)...ali to ne moram uopce prikazivat jer presa nije skupa i to mogu sam realizirat.
I to bi bilo to od ulaganja, po mojoj procijeni za proizvodni prostor trebam cca 50t e, prodajni prostor 30 t e, za opremanje svega 20 t e i za ratarske priljucke ako su prihvatljivi mozda jos 15 t e.
Recimo da bi otprilike ova ulaganja mogao 50% ispratit svojim sredstvima!
Evo, ako imas volje, molim te prokomentiraj mi, u koju se mjeru uklapam po tebi, di sam tanak...di se mogu podebljat nekim novim angazmanom.
Fala ti