pozdrav svima, posebno bobiću! krećem na jesen u sadnju lješnjaka, pa me zanima da li i kako krenuti na tih 15.000€. situacija je sljedeća:
mama i tata su mi umirovljenici, sva zemlja kompletno glasi na tatu, mama dobiva poticaje, pa pretpostavljam da opg glasi na nju. imam 30 god, zaposlen u firmi i kreditno sam sposoban, na što ćemo doći kasnije. prvo pitanje je da li da prebacujem sve na sebe, opg i zemlju, koja je usput gruntovno zapetljana na djedove djedovih djedova, ili da jednostavno krenem sa svim ovako kako je i prijavi mama sve. ako prebacim na sebe onda moram gledat natječaj u 11.mj, a ako ide na mamu možda stignemo i na ovaj.
prema Arkodu imamo 1,91ha oranica i 1,33ha livade. na oranicama se siju pšenica i kukuruz, kako koju godinu. prema fadn-u ispada ako sve stavim pod kukuruz i pašnjak ispada 15264,76 što onda je preko 2000€, ili?
Kao što sam napisao, planiram posaditi lijesku najesen, i to (ako zbroijm prema arkodu) na 1,42ha. dosada nisam razmišljao o nikakvim potporama, no međutim, kada malo čitam, zvuči primamljivo, pa me zanima koliko je opasno..
u poslovni plan mislim uključiti nabavku sadnica, trebam kupiti malčer, frezu (možda i drugu s ticalom) te atomizer. još nemam sliku koliko će to sve koštati, no mislim da bi to bilo to otprilike, eventualno uključiti kakvu krckalicu ili berač za lješnjake. poslovni plan ću napraviti sam uz pomoć savjetodavne, a nadam se da će biti dobrih duša koje će mi pomoći ako i kad zaškripi.
ono što me muči, vidim da sve mora ići preko računa opg-a, tj. sva nabava stavki iz poslovnog plana. meni (privatnoj osobi) nije problem dići 5-10-15000€ i uložit u sve to, ako znam da ću dobit nazad. brine me jedino da li ja xy mogu dići kredit i kupovat, pa očekivat povrat? naravno ako mi se odobri projekt, tj potpora, tada bih išao rješavati kredit.
nadalje, što se tiče pdv-a. pošto prvih 5 godina neću imati prihode osim poticaja (vjerojatno ću ići na ekološku, znači cca 10000kn godišnje) to se da za početak narihtat da ne prelazim tih famoznih 85000kn godišnje, dok to sve ne počne rodit jednog dana. onda ćemo vidjet kako i što dalje..
bi li bilo pametnije ići u investiciju vlastitim sredstvima, pa eventualno od zagrebačke županije tražiti povrat novca za kapitalno ulaganje? bojim se da neću skupit 20 bodova da idem na 6.3..
hvala svima unaprijed!