• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Program ruralnog razvoja - 2017 do danas

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Ma ima krumpira i nesto zelja .
U to uracunaju poticaj .
Sve to njihovo racunanje ne ide na ruku .
Jer nikog ne zanima sto je zelje podbacilo pa dobit 10 tisuca a oni 20 racinali tako i s krumpirom.
Cifre su im nerealne za brdska područja .
Njiva u brdovitom nikad nemože dati ko neka u ravnijem.
Moram bas vidit sta pise na papiru
Evo sad sam baš gledao bikove nije ni računao 3 komada sadašnja.
Ni junicu jedna krava 16000 kn krumpir 30000 cistih nema ni 20 tisuca zelje je racunao 30 tisuca a jedva 10 tisuca dobili i to je to.
da računa kako treba ja bi prošao.
livade i ljulj racuna za 4 ga 10 tisuca kuna pa ja bi odmah prodao sijeno za toliko čemu radit.
I što reći na ove ******

Posljednje uređivanje:

blackout

Aktivni član
Tu od
1 Ruj 2017
Poruka
443
Pa nije to koliko ti zardis od tog hektara ili grla stoke nego kao neki ekonomski potencijal...ako se u neku mjeru ne uklapaš možeš pokušati na neke hektare prijaviti ugar pa automatski za to imas nula eura...ugl nekome je za nesto malo a nekome je puno kao tebi, npr za lijesku je ekonomska velčičina kao za kukuruz sto nema veze sa vezom

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Znam da mogu prijavit ugar ali treba od neceg i živiti.
Godina dugačka

Inter

Član
Tu od
7 Stu 2018
Poruka
80
1. Da li se na prihode od potpore placa porez na dohodak u godini kada su dobiveni?

Porez na dohodak se plaća, kao što i sam naziv kaže, na dohodak. Ne na prihode. Dohodak je razlika prihoda (primitaka) i troškova (izdataka).

U mjeri 6.2 dobiješ samo pola novaca za investiciju u početku, dakle u 2019. godini možeš očekivati isplatu 25.000 EUR (primitak), dok trebaš investirati prema svom poslovnom planu, ukupno recimo 50.000 EUR (izdatak).

25.000 EUR investiraš u 2019. godini, 25.000 EUR investiraš u 2020. godini i eto te na nuli (u 2020. godini zatražiš isplatu 2. rate)

Ali da, poslušaj ostale iz foruma: nabavi knjigovođu. Pa obvezao si se i zaposliti se kroz mjeru 6.2, tko će ti raditi prijave, odjave, JOPPD i ostale obrasce?
Također i ovi porezni savjeti, ja bi to sve ipak volio čuti od knjigovođe

Raptor

Aktivni član
Tu od
13 Svi 2018
Poruka
232
Ako investiras 50000 Eur u npr kucu kao ja, to nisu troskovi direktni koje prikazujes kao izdatke vec investicije, i one ulaze u trosak amortizacije koji se dijeli na 20 god.
Dakle u 2019. vierojatno necu uspjeti nista sagraditi tako da prihoda ima a troskova(amortizacije) nema. I samim tim placam porez na dohodak na iznos koji sam dobio (ako zanemarimo ostatak prihoda OPG-a).
Ono sta me zanima je da li je tu moguce vremensko razgranicenje prihoda od EU potpora, tako nesto i je navedeno u poslovnom planu ali nisam uspio naci detaljnije objasnjenje

A JOPPD i ostalo cu sam popunjavat, pa nije to neka mudrost, a i programer sam po struci pa ajmo rec imam doticaja s tim stvarima..
Naravno, knjigovodja ce mi trebat ipak u nekim djelovima jer kao sto netko kaze preskupe su greske.
Vi koji imate knjigovodje koliko placate mjesecno?

Posljednje uređivanje od moderatora:

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Jučer bili kod čovjeka šta radi u agenciji.
I objasnio zašto su izračuni veliki.
Gurat će ljude u sustav pdv poslije nove godine idu izmjene.
Zato ce brat otvorit opg i podjelit zemlju.
Druge nema za bilo što drugo sam premal.

Inter

Član
Tu od
7 Stu 2018
Poruka
80
Ono sta me zanima je da li je tu moguce vremensko razgranicenje prihoda od EU potpora, tako nesto i je navedeno u poslovnom planu ali nisam uspio naci detaljnije objasnjenje

Da, moguće je razgraničenje prihoda od potpora

Raptor

Aktivni član
Tu od
13 Svi 2018
Poruka
232
Pitanje za korisnike koji se prijavljuju na mjeru 6.3.1. Ako u cilj navedete modernizaciju poljoprivredne mehanizacije, da li je potrebno popunjavati sheet "Zemljište,životinje, objekti..." u poslovnom planu, budući da stoji "na temelju podataka iz ove tablice utvrđuje se ispunjenje cilja povećanja proizvodnog kapaciteta iskazanog kroz povećanje ukupnog standardnog ekonomskog rezultata. U fazi zadnjeg zahtjeva za isplatu, Korisnik je planiarano povećanje SO-a dužan potkrijepiti i Potvrdom Savjetodavne službe koju će ishoditi nakon provedenih aktivnosti prikazanih u poslovnom planu."

Postavio bih pitanje službeno gdje se postavljaju pitanja ali vidim da mi ne nudi mjeru 6.3.1.?

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Jel ti lijepo piše,korisnik je planirano povećanje SO-a dužan potkrijepiti i potvrdom..već sam pisao na koji način se povečava SO,ili kupnja zemlje,zakup,i slično,ili kupnja životinja...ako ništa od toga nisi naveo u poslovnom planu nemaš ni povećanja SO-a...neznam šta se sekiraš bezveze..
osim ako imaš stočarsku proizvodnju,onda si svake godine stavi koje grlo više i amen:)

Raptor

Aktivni član
Tu od
13 Svi 2018
Poruka
232
Jel ti lijepo piše,korisnik je planirano povećanje SO-a dužan potkrijepiti i potvrdom..već sam pisao na koji način se povečava SO,ili kupnja zemlje,zakup,i slično,ili kupnja životinja...ako ništa od toga nisi naveo u poslovnom planu nemaš ni povećanja SO-a...neznam šta se sekiraš bezveze..
osim ako imaš stočarsku proizvodnju,onda si svake godine stavi koje grlo više i amen:)
Nisi mi odgovorio na pitanje :)
Nisam pitao da li moram iskazat povecanje, nego da li trebam uopce popuniti tu tablicu i do koje godine? :) Poslovni plan se ne moze nadopunjavati pa ne bih htio zeznut nesto

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
moraš upisati što imaš od zemlje,objekata i životinja...gdje siješ ako nemaš zemlje???
ako ne kupuješ,zemlju i životinje,onda nemaš ni povečanja SO.a...neznam za koliko godina te traže,mene je LAG tražio za 10 godina..a u 6.3.1 je bilo na prošlom 5 godina ak ose ne varam.

ps. ako nešto nebude kak se spada,administrativna kontrola te traži pojašnjenje,nadopunu itd...

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Možeš li, molim te, pojasnit ovo?
Na koje izračune misliš?

Izračun gospodarstva .
Kako on veli iće više ljudi.u pdv sustav .
Jel zna ko kakva je to mjera od 20 tisuća eura .
Da su bili kod prijatelja iz savjetodavne i govorili mu o tome.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
6.1 mjera ako si zaposlen onda 20k eura,ako nisi,onda 50k eura...
U PDV se ulazi ako imaš prihoda 300 tisuća kuna...nema smisla da OPgove koji su ispod te cifre uguraju u PDV jer niš od toga..eventualno ako će ih gurati u registar poreznih obveznika,da nekakav porez plaćaju...

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Sad na zadnjem natječaju je po novome da u 6.1.1 imaš u biti dvije mjere.
50000€ ako ćeš se zaposliti na OPG-u
20000€ ako ćeš ostati osiguran po nekoj drugoj osnovi (zaposlen)

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,811
U PDV se ulazi ako imaš prihoda 300 tisuća kuna...nema smisla da OPgove koji su ispod te cifre uguraju u PDV jer niš od toga..eventualno ako će ih gurati u registar poreznih obveznika,da nekakav porez plaćaju...

Prošle godine je bio prag za upis u registar poreznih obveznika 80000kn a u 2018 se to trebalo povećat na 100000kn.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Prošle je bilo 80500kn,ove god je 85000kn..lani je u pdv bio prag 230000 tisuća,ove 300000

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967

Jel znaš više o toj mjeri .
Možda vi tu mogao jel moraš biti u pdv da ju ostvariš

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Moraš biti osiguran po osnovi poljoprivrede za 50k eura..ako se ne varam..ima na netu k tome više pa potraži..

Na vrh