Stvarno ne bih htio Vas ili bilo koga uvrijediti, ali zar nije malo ishitreno prihvatiti neki natječaj, a bez da znate koje obaveze to nosi? Zato postoje konzultanti da Vas obavijeste o svemu i točno definiraju obaveze.
Evo ja sam radio sebi projekte, a odnedavno prijavljujem i druge na projekte kao konzultant pa ću na Vašem primjeru napisati točno stanje stvari, a vidim da i mnoge druge buni taj dio, pa možda malo razjasni:
U nastavku primjer poreza i dohodaka koje trebate plaćati ovisno o mogućem poreznom statusu. Uzeo sam za primjer izmišljeni iznos primitaka (prihoda) od 80 000 kn.
- Prijavom na natječaj za mjeru 6.1.1 (dio sa 50k eur poticaja) imate obavezu plaćanja doprinosa po osnovi poljoprivredne djelatnosti 5 godina nakon isplate druge rate. Prema tome ulazite u sustav poreza na dohodak, odnosno imate obavezu upisa u RPO (Registar poreznih obveznika). U RPO su se obavezni upisati svi poljoprivrednici čiji je iznos primitaka (uplate na račun) u kalendarskoj godini veći od 80.500 KN (u taj iznos ulaze i poticaji i EU potpore jer se radi o primicima na žiroračun).
- U sustav PDV ulazite prisilno samo ako ste u kalendarskoj godini imali isporuku dobara i usluga u iznosu većim od 300.000 kn; znači izdanih računa u iznosu više od 300.000 kn (bez obzira da li su računi plaćeni ili ne). Kako se gledaju izdani računi (isporuke), u ovaj iznos se ne računa dobivena potpora od EU. Ako želite i ako Vam se isplati, možete dobrovoljno ući u sustav PDV-a. Nekad se to ljudima isplati jer si mogu odbiti PDV na nabavljenu opremu, materijal itd (recimo ja imam taj slučaj da smo dobrovoljno ušli u sustav PDV-a).
- Ukoliko se niste odlučili za dobrovoljni ulazak u sustav PDV-a imate dvije opcije:
- Biti paušalist (sve dok je iznos primitaka manji od 300 000 kn) - pri čemu ne vodite poslovne knjige, osim evidenciju o prometu tj. obrazac KPR
- Biti obveznik poreza na dohodak, pri čemu se vodi jednostavno knjigovodstvo (knjiga primitaka i izdataka, popis dugotrajne imovine, knjiga prometa, evidencija o tražbinama i obvezama, ...).
- Biti obveznik poreza na dobit (ali to uglavnom nije isplativo osim za velike iznose pa neću detaljnije)
- Ukoliko ulazite dobrovoljno u sustav PDV-a automatski ulazite pod točku 2 (obveznik poreza na dohodak).
Primjer 1. Odabrali ste biti paušalist
Paušalno oporezivanje ide prema razredima primitaka, najniži razred je do 85.000 kn, pa za primjer uzmimo da imate godišne primitke (prihode) od OPG-a u iznosu od 80.000 kn. Vaše obaveze prema državi su:
Porez na dohodak: Godišnje 12% na osnovicu od 12.750 KN = 1.530 kn godišnjePrirez: (ovisi o vašoj općini uzmimo da je 10%): 153 kn godišnjeDoprinosi: (20% mirovinsko + 16,5 % zdravstvo na fiksnu osnovicu 3.379,20): 1.233,41 kn mjesečno odn 14.800 kn godišnje.Sveukupno: minimalno 16.483 kn godišnje * 5 godina = 82.415 knOvo je pod uvjetom da ste u najnižem razredu paušala, što vjerojatno nećete biti s obzirom na visinu prihoda i primitke od EU barem za ove dvije godine kada isplate EU potporu od 186000 kn. Ali maksimalno može biti +3000 na ovaj iznos gore, ako uđete u razred primitaka između 230 000 i 300 000 knPrimjer 2. Obveznici ste poreza na dohodak i vodite jednostavno knjigovodstvo
U ovom slučaju plaća se porez na dohodak po stopi od 24% na osnovicu do 360 000 kn, ili porez od 36% na iznos veći od 360 000 kn.
Uzmimo slučaj kao iznad da imate prihode od 80.000 kn, i izdatke (troškove) u poslovnim knjigama od 10.000 kn što znači da imate dohodak od 70.000 kn. Kako bi dobili osnovicu za obračun poreza na dohodak još umanjujete osobni odbitak od 3.800 kn mjesečno odn. 45.600 kn godišnje. Prema tome:
Porez na dohodak: Osnovica = dohodak (70.000) - osobni odbitak (45.600) = 24.400 kn24.400 * 24 % porez = 5.856 kn po godišnjem obračunu - (za gornji primjer, ovo može varirati ovisno o dohotku).Prirez: (ovisi o vašoj općini uzmimo da je 10%): 585 kn godišnjeDoprinosi: (20% mirovinsko + 16,5 % zdravstvo na fiksnu osnovicu 4.646,40): 1.695,94 kn mjesečno tj. 20.351 kn godišnjeSveukupno za primjer: minimalno 26.792 kn godišnje * 5 godina = 133.960 kn
Nadam se da sam približio i detaljnije pojasnio sva davanja koja ste dužni prema državi.
P.S. ovo je informativni izračun na jednom primjeru za isporuke u iznosu od 80.000 kn, i ovisno o tome iznosi se mogu manje ili više mijenjati.
P.PS ovo je informativno i ne odgovaram za ne namjerno napisani krivi izračun
Nije problem u ljudima vjeruj mi, nego u radnicima koji rade i potpuno su neinformirani, a savjetodavna služba uopće ne zna o čemu se tu radi. Porezna isto lupeta. Znam to sve iz iskustva jer sam to sve prošao prije otprilike godinu dana. Na kraju sam otišao u dobar knjigovodstveni servis i sve mi je bilo objašnjeno u roku 5minuta.
Konkretno za mjeru 6.1.1. da potvrdim, imaš obvezu ući u RPO. ALI isto tako piše i da to moraš napraviti najkasnije do isplate 3 rate. ( zadnjih 10.000E).
Znači teoretski možeš primiti prvu ratu 2018. , pa drugu 2019., pa početkom 2020 ući u RPO i primiti zadnju ratu.
To znači, do 3.rate možeš plaćati samo 600-injak kuna mjesečno, a onda nekih 1700kn+knjige(200kn recimo).
Isto tako imaš obvezu biti zaposlen puno radno vrijeme na svojem opg-u do isplate treće rate i tako raditi 5 godina poslije isplate treće rate.