• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Proizvodnja rajčice

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Petulla, ti očito dosta koristiš RZ sjeme. Kod nas u podravini i virovitičkom kraju nisu u nekoj mjeri zastupljeni ni s jednom vrstom povrća. Koprivnički dio jedino što radi njihovu Mentu. Ove godine sam je i ja uzeo 6 tisuća za probu. Ovdje se od paprika 90 posto radi vedrana, a rajčice su čini mi se enzine najviše. Ne radim još rajčicu, ali čini mi se da je tako. Kupusnjaće su u zadnje godinu dvije dosta sakatine, no syngenta još drži dobar dio tržišta.
No da se vratimo rajčici. Ja sam ove godine uzeo malo LogisticeRZ baš da vidim kakva je. Ti je radiš duže pa bih te molio da me usmjeriš na nešto što možda nije uobičajeno kod rajčice, ako što postoji.
Princip proizvodnje znam. Rasad znam proizvesti, sklop 3 biljke m2 i uzgoj na jednu granu, tako sam radio s belle, dok sam radio. I bilo je dobro.

LogisticuRZ sam ove godine prvi put radio, iako sam je vidio u Mađarskoj na oglednom polju RZ 2006.godine i tada je bila najbolja od svih pokusnih sorti. Mene je zadovoljila prinosima i kvalitetom ploda(tvrd i ukusan), visok je i prozračan , zdrav do kraja vegetacije ali sam uočio na njemu i neke mane koje ću iduće sezone vjerujem popraviti. Osjetljiv je na reguliranje vlage u tlu (optimalna vlaga tla u svakom trenutku) što znači da ću više paziti kako navodnjavam (tenziometri) , osjetljiv je na nedostatak željeza i moram povećati bor radi bolje cvatnje i oplodnje. i još nešto, a to ću se morati raspitati što je uzrok, nakon oplodnje cvjetova i formiranja plodova odjednom produži cvjetnu granu i zameće nove cvjetove. to je dodatni posao jer se to mora rezati. To moram otkriti šta je(možda višak fosfora). Inače sve drugo OK.
 

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,463
Dok sam bio u americi, malo sam tamo gledao kak istražuju razne vrste mulcha za proizvodnju rajčice. Od svih mulch folija najbolje im se pokazala crvena mulch folija, ali ni jedna folija nije dala tak dobre rezultate kao mulch od malčirane grahorice.
U jesen siju grahoricu i kad naraste nekih 0,5-1 metar, ovisno kad žele saditi, malčiraju i sade direktno u tu masu. Po svim slikama koje smo tamo vidjeli, takva proizvodnja je najbolje izgledala. Govorilo se o istim datumima sjetve, sadnje, ista gnojidba i zaštita. Dakle razlika je bila samo u vrsti mulcha.
Osnovnu gnojidbu naprave u jesen, na temelju analize tla. Grahorica je odlična pretkultura jer nema zajedničkih bolesti sa rajčicom. Sama grahorica veže dušik na svoje žile, rahli tlo i čuva vlagu.
Sama rajčica u pokusima na grahorici je bila nekih 20 posto rodnija od najboljeg slijedečeg, crvenog mulca. Crnu ne preporučaju zbog prevelike temperature u razini i ispod same folije.
 

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Poznato mi je da razne grahorice , djeteline i slične kulture zaoravanjem obogaćuju tlo organskom tvari te popravljaju strukturu tla ali mi nije bila poznata ova metoda o kojoj govoriš. Samo mi se čini da je šteta da nadzemni dio grahorice služi za mulch umjesto da završi u tlu i da ga obogaćuje. Ali vjerovati ćemo istraživačima i njhovim rezultatima. Kod nas bi to bilo moguće uraditi u ljetnoj sadnji rajčice jer neznam kako bi grahorica prezimila, znači sjetva grahorice u rano proljeće te mulchanje i odmah sadnja rajčice početkom srpnja.
 

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
govorili smo o tome da bi bilo dobro nakon određenog vremena korištenja plastenika valjalo ili promjenti zemlju ili premjestiti plastenik. a šta mislite onoj proizvodnji na balama slame od pšenice koja nije prskana,poslože se bale u plastenik,na njih se posadi kultura i dodaje normalno prihrana i navodnjavanje,nakon berbe na kraju se slama baci vanka i ponovo isti postupak?
 

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,463
Poznato mi je da razne grahorice , djeteline i slične kulture zaoravanjem obogaćuju tlo organskom tvari te popravljaju strukturu tla ali mi nije bila poznata ova metoda o kojoj govoriš. Samo mi se čini da je šteta da nadzemni dio grahorice služi za mulch umjesto da završi u tlu i da ga obogaćuje. Ali vjerovati ćemo istraživačima i njhovim rezultatima. Kod nas bi to bilo moguće uraditi u ljetnoj sadnji rajčice jer neznam kako bi grahorica prezimila, znači sjetva grahorice u rano proljeće te mulchanje i odmah sadnja rajčice početkom srpnja.

A gledaj, ja sam prošle jeseni posijao grahoricu za zelenu gnojidbu i preživjela je bez problema. Imaš ozimih kultivara grahorice i stočnog graška. Ove jeseni sam posijao hektar graška pomiješanog sa pšenicom. To čudo naraste preko metar i pola i to je strašna masa za zaorati. Sad sam na drugom laptopu, dok budem na kompu stavit ću par slika da vidite kak to izgleda.
 

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
i još nešto, a to ću se morati raspitati što je uzrok, nakon oplodnje cvjetova i formiranja plodova odjednom produži cvjetnu granu i zameće nove cvjetove. to je dodatni posao jer se to mora rezati. To moram otkriti šta je(možda višak fosfora). Inače sve drugo OK.

Ovo ja imam stalno na buranu nitko mi nije znao reći razlog samo su govorili kidaj to je neka greška u sorti dali je to točno ja neznam ali imao sam još jedan problem poslije četvrte cvjetne grane umjesto zaperka stup se podjeli na dva potpuno ista djela i obadva jednako cvjetaju ni to mi nitko nije znao reći što bi to bilo.
 

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,463
Evo, ovo je smjesa stočnog graška koji je korišten za silažu i ishranu stoke. Sada sam posijao istu stvar, uz istu tehnologiju, a namijenio sam to malčiranju i zaoravanju. Ako bude ovakva masa, dobit će se organske tvari u tlu.


Uploaded with ImageShack.us


Uploaded with ImageShack.us
 

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
@ PetullaRZ: Kada siješ rajčicu za ranu proljetnu proizvodnju?

Znači plastenici bez grijanja: sijem 25.01, pikiranje 05.02 i sadnja 20.03(pokrivanje Agril-om do cvatnje kada se unose bumbari za oplodnju oko 10.04)
 

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Evo da kažem svoja iskustva sa rajčicom. Dosada sam sadio svašta zadnjih godina od EZ iskreno sa prinosom i krupnoćom sam bio zadovoljan ali sada mjenjam sortu čim sam dobio cjenik od Kadma naručio sam njihovu rajčicu i usput malo porazgovarao o onom bijelom čudu u plodu rajčice da skratim objašnjenje je ovako :" nije nikakva sortna greška nego je greška u kaliju" pošto sam ja redovito dodavao kalij kažu da je otežano usvajanje kalija iz zemlje a preko lista nebi bilo dovoljno a mislim da bi Petula više znao o tome dali bi možda biološki preparati pomogli rajčici da usvoji kalij i šta to blokira rajčicu da ga ne može usvojiti.A što se tiče Mente bio sam na zelenoj kad su kupci baš tražili mentu.

Definitivno moraš napraviti kemijsku analizu tla kako bi se vidjele vrijednosti reakcije tla (ph), koncetracija otopina (EC), tekstura tla, količina humusne tvari, mikro i makroelemenata. Sve su to čimbenici koji utječu na raspoloživost hranjiva biljkama u tlu. Konkretno za kalij biljka ga tečko usvaja ako je ph ispod 4,5 zatim ako je EC veći od 2,5 što je znak da je tlo zaslanjeno a to su obično klor i natrij i to ti uvjetuje upotrebu sulfatnih mineralnih gnojiva a izbacivanje iz upotrebe kloridnih a pogotovo kalijevog klorida. a isto tako upotreba nitratnih dušičnih gnojiva a izbacivanje amonijskih(KAN;UREA). Tekstura tla je isto bitna znači glinasto , pjeskovito itd.
ali napravi analizu tla pa će se odmah vidjeti u čemu je problem.
 

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Eto vidiš koliko je dobro razgovarati o proizvodnji pojedinih kultura. Što se tiče bijeloga u plodu rajčice jednom prilikom sam spomenuo to bijelo čudo i Temptetion i Petula su mi odgovorili da je to zbog toga što su rajčice GMO niukom slučaju ne smatram da oni ne znaju dapače smatram da imaju veoma veliko teoretsko i praktično iskustvo ali treba razgovarati. Nisam se s tim složio zato što se to ne javlja na prvoj i drugoj etaži nego kako se plod penje tako sve više ima tog čuda dok kod vanjske rajčice npr. Hektor F1 uopće toga nema. Ako je to zbog GMO onda bi to trebalo biti na svim plodovima a možda grešim.:scratch Trebali bi se u ovu temu uključiti svi proizvođači rajčice, bilo bi puno više iskustava.

Hector je jedan do najstarijih hibrida rajčice na našem tržištu i ne sadrži GMO...
Prva biljka nastala genetskim inžinjeringom je upravo rajčica,1994.g...
Interesantno je kako u Hrvatskoj svi odgovorni i distributeri sjemena zabadaju glavu u pijesak kad je riječ o GMO-u,sada više to neće biti potrebno jer od ove godine je sadnja i sijanje GMO usijeva u Hrvatskoj zakonom dopuštena...
Najomraženija u svijetu,američka kompanija Monsanto,koja je potrovala do sada na milijune ljudi stigla je ove godine i u Hrvatsku... Uz pomoć naših korumpiranih znanstvenika i pod pritiskom američke ambasade,te FDA-e,Hrvatska je šaptom donijela zakon koji dozvoljava sijanje svih vrsta GMO usijeva...
Inače Monsanto je vlasnik najveće svjetske korporacije sjemena povrća Seminisa,te De Roittersa ,a sigurno na tome neće stati...trenutno drži 90% svjetske GMO industrije sjemena...
Više o tome pronađite na internetu...
Tko ne voli čitati članke,ima na Youtubeu na hrvatski prevedene video isječke o GMO-hrani,"Monsanto-ubojice čovječanstva"...
 

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Neznam dali vas ne zanima ili niste upoznati s ovom tehnikom uzgoja povća na balama slame pa evo i nekih detalja o takvom uzgoju.

PRIMJER ZA KRASTAVCE - Praksa uzgoja takvih krastavaca već je poznata niz godina. Obično se uzgajaju u staklenicima ili plastenicima namijenjenima za uzgoj raznih kultura. U takvim zaštićenim prostorima krastavci se mogu uzgajati na dva načina.

Prvi je da se sadnice sade na gredice koje se pripreme za sadnju sadnica krastavaca.
Drugi je način uzgoja na balama slame. Ako možete nabaviti bale slame od pšenice, razmislite o takvom načinu uzgoja.

Praksa je pokazala da uzgoj na slami daje vrlo dobre rezultate. Prvenstveno se s uzgojem na slami počelo u zaštićenim prostorima gdje se krastavci uzgajaju više godina uzastopce u istom prostoru. Takvim načinom uzgoja izbjegava se nakupljanje štetnika u tlu i napad biljnih bolesti. Praktično je i to što se dio podloge (bale slame) na kojoj se uzgajaju biljke nakon sezone uzgoja može kompletno ukloniti. Tako se uklanja iscrpljena podloga koja, ako je uz to zaražena nekim parazitom, mora se temeljito raskužeti. Ovim načinom potpuno se uklanja, što je puno bolje.
Na što obratiti pažnju pri nabavi slame

Za uzgoj možete koristiti bale slame težine 15 - 25 kg. Na takvoj bali biljke mogu rasti više mjeseci. Iskustvo je pokazalo da je slama od pšenice najbolja.

Potrebno je pri nabavi slame obratiti pažnju na to da je cijela suha. Ako slama nije ravnomjerno suha, biokemijski procesi koji se odvijaju pri raspadanju slame neće biti ujednačeni što nije poželjno.

Osim toga, slama mora potjecati od biljaka koje nisu bile tretirane nikakvim herbicidima. To je važno zato što bi i male količine (rezidui) herbicida štetno djelovali na buduće biljke stakleničkih krastavaca.

POSTAVLJANJE BALA SLAME U STAKLENIKU -
U stakleniku širine 3,20 m složite dvije gredice slame. Bale složite 30 - 40 cm od stijenke staklenika. Slažete red od dvije bale s lijeve i desne strane, a u sredini ostavite prolaz.
Bale se mogu postaviti samo na površinu tla ali se mogu i malo ukopati. Ako ste se odlučili za ukopavanje bala, nemojte ukopati više od trećine njihove visine.

Ako se bojite da bi bale iz podloge mogle biti zaražene nematodama ili fuzarijom, tada prije polaganja bala na tlo prostrite plastičnu foliju i na nju složite bale. Rubove folije zakrenite prema gore tako da napravite zaštitni podložak. Stazu između bala - gredica možete zasipati sitnom slamom, usitnjenom korom drva ili tresetom.

PRIPREMA SLAME ZA SADNJU -
Kako je slama suha, bale trebate navlažiti kako bi se pokrenuli željeni mikrobiološki procesi. Po mogućnosti, za namakanje slame koristite mlaku vodu, i to 40 - 50 litara po bali. Uz vodu dodajte i mineralni gnoj. Ako koristite granulirano gnojivo, vodu dodajte u 2 - 3 navrata kako bi se gnojivo polako otapalo i ulazilo u unutrašnjost bale te pomoglo mikrobiološkim procesima u slami da se počnu odvijati. Gnojivo se može dodavati i u obliku otopine, i to 2 - 3 puta.

Procesi razgradnje slame uz oslobađanje topline isti su kao i oni koji se odvijaju u klijalištu grijanom slamom i stajnjakom, samo što je u ovom načinu stajnjak nadomješten mineralnim gnojivom. Kako bi se tijekom uzgoja zimi taj proces potaknuo da što lakše i brže započne, staklenik treba lagano zagrijati. Kada proces krene, počne se oslobađati toplina. Temperatura u sredini bale može biti i viša od 40 oC. Nakon prve burne reakcije temperatura se pomalo stabilizira i iznosi 25 - 30 oC. Tako će ostati tijekom vegetacije i davati potrebnu toplinu biljčicama.

Možda bi poslužilo i kao primjer za uzgoj rajčice ili kao dobar malč za rajčicu.
 
Posljednje uređivanje:

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Ne znam što bih rekao dane001 za ovo sa balama sijena. Čini mi se previše komplicirano a i čisto sijeno je problem naći. Ako imaš urednu, čistu i zdravu zemlju sve je to nepotrebno. Zdrava zemlja je najbolji medij u kojem će se biljke razvijati, a da nam budu zdrave zemlje mi moramo sa njima znati gospodariti. Jedna od mjera je i sideracija o kojoj cabage govori a koju ću ja morati koristiti u plastenicima zbog plodoreda i zbog toga što mi nedostaje humusne tvari u tlu(koristiti ću smjesu koja spriječava razmnožavanje nematoda).
 

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
A gledaj, ja sam prošle jeseni posijao grahoricu za zelenu gnojidbu i preživjela je bez problema. Imaš ozimih kultivara grahorice i stočnog graška. Ove jeseni sam posijao hektar graška pomiješanog sa pšenicom. To čudo naraste preko metar i pola i to je strašna masa za zaorati. Sad sam na drugom laptopu, dok budem na kompu stavit ću par slika da vidite kak to izgleda.

Nisam se nikada interesirao za nabavku sjemena tih raznih smjesa za sideraciju pa i neznam gdje se mogu nabaviti i koja im je cijena. Možeš mi pomoći po tom pitanju?
 

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
Pozdrav društvu i sretna i uspješna 2011. godina da se uključim malo ja sadim rajčicu u plasteniku površine 250 kvadrata oko 500 kom sjeme je Izraelske firme Nirit seed a sorte su Nemo netta i Nemo tami mogu reći da sam zadovoljan krupnoćom 180-220 gr izrazito crvene boje bez bijelih djelova prijašnjih godina sam išao na 12 rodnih grana a ove na 8 što se pokazalo dobrim .
Pozdrav Anđelko !
 

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Želim Vam svima sretnu i rodnu 2011.g...
Probao sam dosta hibrida rajčice do sada,mada je malo teže sve to pratiti u zadnje vrijeme,jer stalno niču novi i bolji hibridi kao gljive...
Najrodniji paradajz kojeg sam sadio definitivno je bio Zapata F1,na 8 katova dao je oko 12 kg ploda (western union seeds),nije bio GMO i stvarno je jako ukusan,problem je što treba jako paziti na kontinuitet navodnjavanja,jer voli popucati...nažalost ne može se u Hrvatskoj više nabaviti sjeme od te rajčice...
Trenutno sadim Small Beef F1,niski hibrid,koji može rasti u jako gustom sklopu (oko 450 kom/100m2),izuzetno je krupan i rano dozrijeva,te Abellus F1 i Mesinu F1...
Ovaj prvi nije GMO i služi mi za izravnu prodaju na malo na tržnicama,jer GMO hibride više nitko ne želi kupovati,pogotovo kad jednom kupce naučiš da postoje crvene,mekane i ukusne rajčice...
Ova druga dva mi služe za prodaju na veliko dućanima,birtijama...
 

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
...
Trenutno sadim Small Beef F1,niski hibrid,koji može rasti u jako gustom sklopu (oko 450 kom/100m2),izuzetno je krupan i rano dozrijeva,te Abellus F1 i Mesinu F1...
Ovaj prvi nije GMO i služi mi za izravnu prodaju na malo na tržnicama,jer GMO hibride više nitko ne želi kupovati,pogotovo kad jednom kupce naučiš da postoje crvene,mekane i ukusne rajčice...
Ova druga dva mi služe za prodaju na veliko dućanima,birtijama...

Ja do ove godine nisam sadio nisku rajčicu nisam imao potrebu ali ove godine možda probam Ofira F1 kažu da kao i hektor nema ono bjelo čudo ali je dosta tvrđa od hektora i nešto ranija.
 

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,463
Nisam se nikada interesirao za nabavku sjemena tih raznih smjesa za sideraciju pa i neznam gdje se mogu nabaviti i koja im je cijena. Možeš mi pomoći po tom pitanju?

Ja se isto snalazim na različite načine. Ima član foruma Bogec dosta tog sjemenja, ali ti si u istri a on ovdje u bilogori tak da ne znam....
Nabavljam i u boljim poljoapotekama ali uglavnom nemaju, jedino ako na vrijeme naručiš pa ti nabave. Teško je s tim jer se uglavnom slabo troši i neće to trgovci držati jer ne mogu prodati.
 

seljanka

Novi član
Tu od
16 Lis 2010
Poruka
23
sretna nova svima i od mene,pratim već neko vrijeme vaše teme i što više čitam imam osjećaj da sam sve gluplja,sadim rajčicu i salatu a vjerovatno od ove godine još ponešto, usput gdje su žene u proizvodnji povrća,pozdrav
 

Najnoviji postovi

Na vrh