• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Proizvodnja rajčice

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,674
cvetal substrat...bljak...a i zima im je...
odi u Fitopromet i uzmi si Brilla drugi puta, pa će biti bolje...i nekakav nispet...malo najlona preko daski i to će im bolje goditi nego da idu iz podruma na sunac...
al ako gledaš s druge strane, ove sadnice neće doživit šok kad ih presadiš...:(happy):
ako nisu pikirane (a čini mi se da nisu), napravi to sad i promijeni supstrat...sve ostalo može proći...
...ili dođi u školu kod moje seke...:(wait):
 

Mateuss

Član
Tu od
9 Lis 2012
Poruka
467
A da ih nije slučajno bura uneredila?

Da je bura bio bih sretniji, kako je bilo vezano špagom mislim da ih je ona isjekla a neke su pokidane pri dnu a ima i celera koji je počupan u istoj noći.

Špaga je zavezana na komad drveta i zabijen u zemlju kao na slici i samo ju je neko rukom mogao počupati isto i na drugoj sliki.
Vrt je ograđem pletenom žicom i može se ući samo na dvije noge.
Salatu nisam slikao sutra slikam salate mi nije žao jer ju je opet led oštetio ma da su došli i pitali poklonio bih im.

Evo vidite kako to izgleda.



 

kresoklc

Član
Tu od
24 Ruj 2012
Poruka
90
Uff ne baratam baš ovim stručnim nazivima :( ali izgleda da uskoro budem :) . Kaj preporučate da ih pikiram u veće tegle i da promjenim supstrat.

odi u Fitopromet i uzmi si Brilla drugi puta, pa će biti bolje...i nekakav nispet...malo najlona preko daski i to će im bolje goditi nego da idu iz podruma na sunac...

Što je brill,nispet i kako mislis malo najlona preko daski? pa da ce im to bolje goditi nego iz podruma na sunce. Budem sutra posliko gdje ih držim preko noći, pa ćeš mi reći što da promijenim. A i ovo o školi mi je isto prihvatljivo hehe :)
 

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Prijatelju Mateuus. Da to nije naša "zlatna mladež" koja od dosade nezna šta bi i hoda svijetom smišljajući gluposti?Ostaneš bez riječi
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Lijepo - uspio si u svakom slučaju.Evo se nemraš mučiti sa vezicama za vezivanje - jednostavno špagu malo nategni prema zemlji,stavi je ispod lista da bude čvrsta i napravi osmicu,zaveži,i bude u redu.Bude ti jednostavnje i brže.Kasnije samo stabljiku omataš oko špage.
Sretno u uzgoju - nemoj zaboraviti zaštitu - vrijeme je,vlažni su dani.Fitoftora i botritis će biti u prvom planu.
 

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
A to motanje špage ima još jednu pozitivnu stvar na koju se možda i ne obraća pažnja. U hladnije doba, proljeće,rajčica radi bujniju lisnu masu jer temperatura pogoduje više vegetatiivnom nego generativnom smjeru. Namatanjem špage oko stabljike,stabljike su relativno meke,stvaraju se mikroskopske rane koje iritiraju rajčicu i ta iritacija može pogodovati kraćim internodijima. U ljetu kad su temperature visoke,koristim kopče jer ne iritiraju toliko kao špaga pa je lisna masa malo jača što dobro dođe, može ojačati cvijetnu granu. Pozdrav
 

zokii

Član
Tu od
17 Lis 2009
Poruka
630
Trebao je već biti presađen...... ali eto bude sutra... :icon_axe:
 

Prilozi

  • DSC00099.jpg
    DSC00099.jpg
    83.2 KB · Pregleda: 192

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Stigo agroalarm za plamenjaču u plastenicima, što li čeka tek nas na otvorenom polju? :-/
 

Miki70

Novi član
Tu od
5 Svi 2014
Poruka
13
Dobra veče, pozdrav svim forumašima ja sam Miki70 iz Brčko DC, novi sam član foruma,bavim se plasteničkom proizvodnjom paradaiza i paprike ,pa imam jednu dilemu ili problem :( nisam savim siguran pa molio bih savjet trenutno nisam u mogucnosti postaviti slike ali uskoro , o ovome je reč: Naime vrhovi paradaiza se uvijaju odnosno mladi listici koji se tek odvajaju od vodilice motaju se kao loknice kose pa mi strukovi izgledaju nekako čudno da napomenem zaštita je uradjena redovna zadnja dva tretmana 1. ekvation pro 2. Qvadrisom prihrana Yarina 1
paradaiz goni 4 rodnu granu dole ima plodova na 1. ja se nadan da nisam previse opsirno unap.hvala! Još da kažem da je reč o sorti Buranu i Belei.
 

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
Pretpostavljam da se uvijaju večinom navečer, ako je tako onda nemaš nikakve brige....
 

Miki70

Novi član
Tu od
5 Svi 2014
Poruka
13
plevak
Pa da ti kažem prvo hvala na odgovoru, al nije samo naveče nego čitav dan ali kako poraste nakon par dana polako se ispravljaju ali ne skroz.
 

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Pozdrav Miki.Da li su ti listi tamne zdrave boje?Koja ti je formulacija gnojiva?Listi se Mislim da nije ništa,stavi sliku.Vrh se zna savijati zbog hladnih noći,zbog viška nekog gnojiva ilić može bitii karikaristika sorte.
 

Miki70

Novi član
Tu od
5 Svi 2014
Poruka
13
:(nod): Listovi su tamnije nijanse zelene boje baš djeluju zdravo ,ali se samo uvijaju a prililom sadnje išao sam sa zutim kristalonom mislim da je oko 40% fosfora a prihrana 1. sa 14-11-25, 2. sa 20-20-20 i pre 3-4 dana kalcijum.
a sadio sam belu lani i nije toga bilo .
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Predposljednja prihrana ti je bila sa gnojivom za lisnu masu i ako si išao sa kalcij nitratom, to ti je malo veća količina dušika u jednom trenutku i ako je bilo par hladnijih noći, sve se posložilo.Različite sorte rajčice različito reagiraju.Višak dušika se lijepo vidi na cvijetnoj stapki.Ako je kut manji od 45 stupnja,ide u nebo,ima ga previše.Koristi formulacije sa više kalija,ne kalij nitrat.U jednom plasteniku imam 6 vrsta rajčice za probu za drugu godinu,prihrana je svugdje ista a svaka sorta reagira drugačije. Poslije stavim par slika.Pozdrav


Kao što sam obečao par slika.Cinto reagira bujno na dušik,velika lisna masa i okomiti cvijet ali je cvijetna stapka debela,može se manipulirati sa veličinom cvijetne grane.Atiyya ima manju lisnu masu,ne može se manipulirani sa brojem cvijetova,5 do 6 cvijeta.Amerigo,srednja lisna masa,dobro prihvača manipulaciju, isto kao Lilos,isto i reagiraju na dodavanje dušika,kovrčanje vrhova.Matias isto prihvača manipulaciju.Največe internodije imaju Cinto i Lilos,Cinto zbog lisne mase a Lilos zbog brzine rasta.
 

Prilozi

  • cinto u redu.jpg
    cinto u redu.jpg
    82 KB · Pregleda: 207
  • atiyya u redu.jpg
    atiyya u redu.jpg
    82.2 KB · Pregleda: 178
  • amerigo u redu.jpg
    amerigo u redu.jpg
    79.7 KB · Pregleda: 190
  • lilos u redu.jpg
    lilos u redu.jpg
    82.2 KB · Pregleda: 183
Posljednje uređivanje od moderatora:

Miki70

Novi član
Tu od
5 Svi 2014
Poruka
13
Sanja. hvala ti na informacji a slike cu pokusati snimit za 2-3 dana, dobro da znam sad cu smanjiti hranu sto se tice dusika dodacu mu formulacije sa vecim procentom kalijuma to sam mislio da dodam citajuci litreraturu al nisam bio siguran dali je to dobro sad uraditi posto svuda kazu da je kalijum za zrenje, a dobro je da si mi sad rekao da to pokusam jos jednom hvala i pozdrav.:(whew):
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh