koji sistem grijanja imaš i za koju površinu?Poslikaj malo da vidimo.:icon_pray:
Sistem grijanja je; peć - akumulator - grejna tijela (cijevi al polietilen i crne od cola).
Svaka gredica ima 'šlingu', plus cijevi po zidu konstrukcije i cijevi ispod sastava krova (radi topljenja snijega). Površina nije velika, 220 m2 je. To mi je vać par godina uvod u malo ozbiljniji projekat.
Uvod je jer se ovaj način proizvodnje uveliko razlikuje od klasičnog (negrijanog plastenika) kad priroda sama radi svoje.
Super.
Gledam te četvrtaste uzdignute grede i pitam se čime si ih napravio. Zato sam i mislila da je hidroponij. Osim toga, imaš male proreze na sadnim mjestima. Pa sam mislila da si sadio sadnice u malim hranjivim kockama, ili si ga sadio veoma mladoga, sa malim kockama substrata.
E, sada mi reci u čemu griješim, što još ne vidim dobro - zapravo ne razumijem.
Grijanje imaš, predpostavljam podno, u zoni korijena, ili položeno na tlo ispod folije?
Uh, idem još nešt odraditi - presadnaja paradajza za prodaju flanaca.
A ti mi rekni dok se vratim.
Gredice su oblikovane zbog lakšeg rada i smještaja cijevi za grijanje. Proreze sa radio jer sadilica teško buši foliju od 200 mic.
Grijanje nije u zemlji, praktično je na dnu gredice koja je uzdignuta oko 18 cm. Uglavnom, na taj način se može (u rano proljeće i kasnu zimu) postići temperatura zemljišta od 18-20 stepeni. Prije sadnje, a pošto se plastenik prethodno rashladi usljed obrade, sve zagrijavam oko tri dana da bi ušlo u režim bilo kakvog optimuma u zoni korijena.
O prijatelju šuti se i radi i onda bum ove fotke bravo.
Pozdrav!
Nema se vremena, šta ćeš. Spremam i onaj San Marzano što si mi poslao, a i Romu za vani, planiram malo razmaknuti redove pa će mi za ono što si poslao trebati oko 4000 m2. Radim još i jedan klasični plastenik 7 x 50 x 3,6 pa je posla preko glave.