• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Proizvodnja rajčice

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Sadila sam ga prije par godina. Ljubav je bila obostrana, nit je on volio mene niti ja njega, zahtjevan je nekaj mu nije pasalo u mojem plasteniku, izvana prekrasan, a unutra trebaš motornu pilu za rezanje, ko bijeli žganci od jučerašnjeg doručka. Dušu dao za prodaju na veliko, na placu ne preporučam jer ak se kupac vrati drugi tjedan i podogi te tim paradajzom ode glava. Navodno je Buran poboljšani Belle, ali ni on me nije volio, vrag pavrag. U istom plasteniku su Cinto i Logistica dali super plodove, a isti uvjeti.

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Kad bi baš morala birati od ta dva ipak bi Buran, ali bolje da se izjasni netko sa više iskustva s paradajzima. Zadnjih godina sadim samo za sebe i to stare sorte i nisku za kuhanje.

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@adan
Postujem ja i uvazavam svako misljenje. Malo mi kasne sa isporukom plastenika i sada imam suzen izbor hibrida.

klint

Novi član
Tu od
29 Svi 2014
Poruka
26
sad je kasno,a i nije vrlo rani a zove se BIG BIFF rodan,ukusan,dosta nalik na stare domace sorte a i dobro se cuva.Ako prodajes na trznici sigurno pravi izbor,kupci zadovoljni i uvjek se vracaju a prinos dobar

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Znam koji je Big Biff, ali nemam ga u ponudi. Imam Buran i Belle, a johabica me galami, kaze da ne uzimam Belle. :-(

Posljednje uređivanje od moderatora:

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Pa mogu da kupim ili Buran ili Belle, jos to je ostalo od rasada u ponudi. Sad ne znam sta da radim..

Ako ti već kasne sa isporukom plastenika, pa dok ga montiraš, pripremiš tlo - kada misliš saditi?
Vjerovatno ćeš ući u 05.mj sa sadnjom a tada su beef rajčice (BuranEZ,BelleEZ koje spominješ) rizične za uzgoj u plastenicima(barem kod nas u priobalju) zbog slabe oplodnje u ljetnim mjesecima.

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@PetullaRZ

Montaza plastenika je u utorak, tj. za 2 dana. Firma koja ga prodaje ga i montira za jedan dan (35x8x3,8 dimenzije plastenika). Tlo je pripremljeno, samo treba da se postavi plastenik i izbuse rupe. Ne znam sta da radim sada, planirao sam da u taj plastenik odradim crvenu papriku, ali nisam pametan. Treba da uradim neku kulturu da se barem malo oporavim od uloga u plastenik, jer je dosta skup, ali profesionalan...

Posljednje uređivanje:

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
That is ok, preporučam onda Buran koji je puno bolja opcija od Belle. Pripaziti na pojavu baršunaste plijesni i pepelnice jer su osjetljive sorte.

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Sa pet dana zakašnjenja posadio rajčicu na selu.Zadnje dvije slike kod kuće.Lilos prešišao cinta sa dva kata i 20 cm.Ove godine upotrebio mikrozu, misleći da malo poboljšam zemlju. Mali zajeb, sada se borim sa vegetacijom cinta.Lilos i matias ok,uspio sam ih opteretiti cvijetovima ali cinto je priča za sebe.Ili mu ne odgovara tako rana sadnja na kontinetalu.

Prilozi

• CAM00840.jpg
    CAM00840.jpg
    61.7 KB · Pregleda: 151
  • CAM00837.jpg
    CAM00837.jpg
    68.6 KB · Pregleda: 160
  • CAM00855.jpg
    CAM00855.jpg
    77.4 KB · Pregleda: 163
  • CAM00862.jpg
    CAM00862.jpg
    83 KB · Pregleda: 163

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Sad mi je covjek javio da ima i Monroe F1, pa sta imate reci za njega? On je rani..

Nemoj i ti još s time rani kasni, dosta se borim kod kuće sa presadnicama i tupim ljudima.

Uzmi monroe on bar liči na paradajz u odnosu na ova dva koja su plastika. I ne kasniš puno, i jesi mozda razmišljao da zasadiš i salatara nešto? Mislim da ce biti dobra potraznja zbog mrazeva.

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@samko
Hvala ti samko na informaciji.. I ja sam kontao da uzmem Monroe, jer sam procitao da ima najbolji ukus od ova tri. Je li tvrd kao ova dva ili je mnogo meksi? Kakav mu je prinos u odnosu na Buran i Belle?
Krastavc salatar da posadim? I ja mislim da ne kasnim mnogo jer ni oni koji su posadili prije 20 dana jos nemaju neke napretke, temperature mnogo variraju. Koji salatar mi preporucujes?

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Nemoj i ti još s time rani kasni, dosta se borim kod kuće sa presadnicama i tupim ljudima.
He,he...sad traže rane,a za par tjedana će tražiti kasne...neki su skužili da hibridi dozrijevaju krajem srpnja,a sorte početkom rujna,ali to su jako rijetki slučajevi...

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
@samko
Hvala ti samko na informaciji.. I ja sam kontao da uzmem Monroe, jer sam procitao da ima najbolji ukus od ova tri. Je li tvrd kao ova dva ili je mnogo meksi? Kakav mu je prinos u odnosu na Buran i Belle?
Krastavc salatar da posadim? I ja mislim da ne kasnim mnogo jer ni oni koji su posadili prije 20 dana jos nemaju neke napretke, temperature mnogo variraju. Koji salatar mi preporucujes?

Odličan okus, mnogo mnogo mekši , prinos dobar. Visoku temp loše podnosi i voli imat zelenu kragnu.

Temptetation oće oni da se j a da im neuđe, dolaze jučer u jakni i traze krastavac, onds ujutro zovu kažu pao je, oba su pala :eek:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
@temptation, moji su lukavi - neće više rano kupovati, a kada počnu, onda hoće sa otvorenim cvijetom.
Ali sam lukava i ja - ja im dam, ali im i napravim cijenu - u svoju korist.
Do sada. Od preksutra bu to, kako mi se čini palo na dvije kune - varaždinci su velemajstori u skidanju cijene, a sad se već u plastenicima nagomilalo neprodanoga - u slijedeća ti tjedna bude se to riješavalo na ho -ruk sistem - daj kolko tko da, i nosi.

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@samko
Aha.. Valjda ce ga veleprodaja uzimati, ako je dosta meksi. Mislim da mu nece smetati visoka temp. jer je plastenik visok 3,8 metara, ima bocno provjetravanje 2 metra,a sadicu ga uz bocno provjetravanje.
Pa, mora pasti krastavac ako ga nisu pokrili agrilom.. Osjetljiv je krastavac..

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
koji sistem grijanja imaš i za koju površinu?Poslikaj malo da vidimo.:icon_pray:

Sistem grijanja je; peć - akumulator - grejna tijela (cijevi al polietilen i crne od cola).
Svaka gredica ima 'šlingu', plus cijevi po zidu konstrukcije i cijevi ispod sastava krova (radi topljenja snijega). Površina nije velika, 220 m2 je. To mi je vać par godina uvod u malo ozbiljniji projekat.
Uvod je jer se ovaj način proizvodnje uveliko razlikuje od klasičnog (negrijanog plastenika) kad priroda sama radi svoje.

Super.
Gledam te četvrtaste uzdignute grede i pitam se čime si ih napravio. Zato sam i mislila da je hidroponij. Osim toga, imaš male proreze na sadnim mjestima. Pa sam mislila da si sadio sadnice u malim hranjivim kockama, ili si ga sadio veoma mladoga, sa malim kockama substrata.
E, sada mi reci u čemu griješim, što još ne vidim dobro - zapravo ne razumijem.
Grijanje imaš, predpostavljam podno, u zoni korijena, ili položeno na tlo ispod folije?

Uh, idem još nešt odraditi - presadnaja paradajza za prodaju flanaca.
A ti mi rekni dok se vratim.

Gredice su oblikovane zbog lakšeg rada i smještaja cijevi za grijanje. Proreze sa radio jer sadilica teško buši foliju od 200 mic.
Grijanje nije u zemlji, praktično je na dnu gredice koja je uzdignuta oko 18 cm. Uglavnom, na taj način se može (u rano proljeće i kasnu zimu) postići temperatura zemljišta od 18-20 stepeni. Prije sadnje, a pošto se plastenik prethodno rashladi usljed obrade, sve zagrijavam oko tri dana da bi ušlo u režim bilo kakvog optimuma u zoni korijena.

O prijatelju šuti se i radi i onda bum ove fotke bravo.
Pozdrav!

Nema se vremena, šta ćeš. Spremam i onaj San Marzano što si mi poslao, a i Romu za vani, planiram malo razmaknuti redove pa će mi za ono što si poslao trebati oko 4000 m2. Radim još i jedan klasični plastenik 7 x 50 x 3,6 pa je posla preko glave.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Današnje stanje -

20150420_163051_zpsajkubq8p.jpg
[/URL][/IMG]

E, sada onaj kaj sto sjemenki košta dvijesto pedeset kuna. -

20150420_163259_zpssjnki6bj.jpg
[/URL][/IMG]