• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Proizvodnja rajčice

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Pa kad ti isporučiš sjeme, mora štimat' :icon_mrgreen:
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
kod mene ova gorina loša sve nešto kilavo eto danas obrijao led poslije stavim koju sliku.
Pozdrav!
 

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
jel ima netko 200 komada flanaca neke dobre rajcice za plastenik? oslobodilo mi se malo mjesta pa mi sad fali.
 

Sasa19

Novi član
Tu od
23 Lis 2015
Poruka
14
Pozz!

Citam malo o pinciranju i zanima me što se to točno treba otkinuti kod rajčice?

U prilogu stavljam sliku pa bih bio zahvalan da mi kažete što to točno da iskidam ;) hvala :)
 
Posljednje uređivanje:

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Kod tebe se razislo ko cvijece...Znam kako se paradajz vodi u plasteniku,na jednu granu,ili drugu donekle,al sa saksijskim nemam pojma....Pogledaj slike unazad,mozda ti pomognu
 

Mateuss

Član
Tu od
9 Lis 2012
Poruka
467
Ovdje je teško baš i nešto vidjeti.
Evo koje sam uspio skicirati, možda još neko stručniji.
 

Sasa19

Novi član
Tu od
23 Lis 2015
Poruka
14
Hvala puno na odgovoru..uslikat cu malo bolju sliku pa ce mozda bit lakse..vazno mi je samo da skuzim princip pinciranja pa ce lako biti dalje :)
 
Posljednje uređivanje:

hrastovac

Član
Tu od
13 Ožu 2015
Poruka
76
Posadio sam sto stabljika rajcice u plastenik i poprskao rasadu dva puta sa Dithanom,vec je sad u cvatnji pa nesmijem bakar,dali cu imati kakvih problema ako sam fulao to prskanje bakrom.
 

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Šta kažete na ovaj rasad,ostalo mi pedesetak komada nakon sadnje i desilo se ovo. Od zalijevanja su polegli,pustili korijenje tamo gdje ne treba i dobili oštećenja pri dnu o kojem se priča na temi paprika. Ja mislim da je to definitivno od prevelike vlage jer su mi ovi kontejneri nakon sadnje premješteni u sami čošak plasenika gdje nije bilo provjetravanja a nisam ni vodio previše brige i desilo se to. Da bi stvar bila gora poslije mi falilo rasade. Zadnja slika je rasada za vrijeme sadnje,jako sam zadovoljan ove godine kako mi je ispalo.
qFwGfIT.jpg

zfESZae.jpg

IwTD3O1.jpg

KX3TVfd.jpg
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Samo ti to posadi, bude sve ok.

Eto, otkrio si toplu vodu.:icon_thumright::icon_razz::icon_razz::icon_razz:
 

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Mi došli do žice.Da je normalna godina bilo bi super,ono malo prvih katova što imam zarumenilo.Da se nadovezem na temu paprike i Jo,i ja sam tako u "panici" zalijao rajčicu sa Ridomilom,u dozi jedanput manjoj od preporučene.To ti je kad se nešto pojavi a nitko ne umije da objasni a ti taj problem još nisi imao pa zoveš i raspitavaš pa onda nešto rješavaš navrat nanos jer ne daj bože,pun plastenik malo pred berbom.Treće i četvrta slika je taj problem.To je bilo prije dva tjedna.Na kraju sam bez veze upotrebio kemiju,ubio pozitivne gljivice.Sad kada vračam film unazad,ispada da je to samo bilo fiziološki problem povezan sa velikom vlagom od previše kiše jer kada sam napokon uspio uhvatiti sunčan dan i otvorio rajčicu od ispod da se može lijepo propuhati,toga više nema.Imam sreću u nesreći da imam samo pola reda običnog hibrida,ostalo cijep.Cijep je to prebolio a obična se dva tjedna već muči,kod svakog malo jačeg sunca vene katasrofa.Ispočetka sam pojačao vodu misleći da valjda fali ali kada su i staze mokre...Tako da sam još dodatno ubio korijen viškom vode.Sada nema više zalijevanja,samo nekoliko puta dnevno folijarno kada je sunce.
 

Prilozi

  • CAM02044.jpg
    CAM02044.jpg
    79.3 KB · Pregleda: 81
  • CAM02042.jpg
    CAM02042.jpg
    76.7 KB · Pregleda: 82
  • 20160503_112030.jpg
    20160503_112030.jpg
    52 KB · Pregleda: 90
  • 20160503_113559.jpg
    20160503_113559.jpg
    42.4 KB · Pregleda: 80

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Evo, i kod mene gotovo svi prvi klasteri završeni. Kreće i drugi.

Ja sam imao istu stvar kao što spominje Sanjin, nakon perioda oblačnog vremena teško je nastaviti bez posljedica s tim da sam uspio koliko toliko intervenirati spustivši Ec i jačom drenažom. (slikano prije tri dana) Kreće drugo spuštanje. (zeza me visina do žice od 2,3 m) :icon_hang:


image hosting
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ja sam se prešla malo sa botritisom, tako da tu i tamo pokoji plod imam truli, nije puno ali nađe se, a i dio cvijetova je otpao - ali to me ne zabrinjava previše, cvijetovi, sanjič znaš pomoćni sistem, pa ih je i previše u končnici.
Odrađena je zaštita Teldorom i Akrobatom, još ćemo jednu ovaj tjedan što dolazi, a onda će uslijediti početak berbe - računam negdje koncem maja ako bude sunčanih dana, ili početkom slijedećeg mjeseca.
Paprika sam i danas nabrala par kila za sutra - ne beru mi se nedorasle, čekam da nabiju perikarp i težinu, volumen imaju, ali ćemo se još nekoliko dana strpjeti.
 

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Ah da, bortritis :icon_mrgreen: dva puta Switch, ali opet pola kante plodova izbačeno vani. Ne vrijedi (iako je vrijedilo koliko je moglo), rješenje je rušenje ovog 'prčvajza' od plastenika i visina do početka krova od 4 m. Malo prinudne ventilacije i bude onda sve u redu.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ma nemoj se nadati----ja imam pet i pol metara u slijemenu i prozore na čeonim stranama, ali ovi vlažni dani, pa jutarnja rosa - zanimljivo je da nema rose odmah dok se razdani, nego tamo oko sedam počne i uz otvorene bočne i prozore dva sata treba da se prosuše listovi.
Ono što sam primjetila je da botritis navuku plodovi na kojima se zadržao osušeni cvijet. I jednostavno od "pupka" počne trunuti.
Svič ove godine nisam kupila, kod mene više ne prolazi doza od 80 grama na sto litara, treba skoro duplo, ili br sto dvadeset pa sam se sada dlučila za Teldor - 2 dcl na sto litara. Šesto pedeset kuna litra. Svoć kod nas od kile nema, a ćini mi se da u malom pakiranju dođe oko dvije tisuće, u Sloveniji sam ga predprošle plačala oko tisuću dvijesto ili tristo pokiranog od kile, nisam sigurna.
 

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Jest', skup je ko sam đavo, al' radi.

Posušeni cvijetovi prave problem i na lišću (pri opadanju). Ja inače provjetravam maksimalno koliko mogu, čak i na štetu da sve dođe kasnije. Ovih sam dana čak znao i po cijelu noć držati male prozorčiće u sljemenu otvorene. Međutim, ima truleži. Mogu misliti šta bi se desilo da je prepušteno slučaju, pitanje je pored ovolike vlage bi li išta čitavo bilo.

Sve u svemu, meni treba veća zapremina vazduha svakako. Ja sam već jednom spuštao biljke, a evo već su za drugo spuštanje. Već prije mjesec dana bile su volumenom popunile gotovo čitav plastenik.
 

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Vreme je baš teško.Sve nas muči botritis i vlaga.Ne možeš poštucati a kad uhvatiš lijepo vreme i poštucaš,drugi dan vlaga na rane i sranje.Bude se bralo više početkom drugog mjeseca nego ovog.Evo,vani kod mene 7 stupnja,Nemam namjeru grijati kad sam vidio reklamu u Billi - rajčica 7.77 kuna kg.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Daj me naj plašiti sa temperaturom - imam vani roge za saditi u plastenik - ako mi pomrznu budem plakala. A sada me ništa neće pokrenuti da ih idem nositi u plastenik ili pokrivati.
Msliš da bi bilo pametno?
 

Najnoviji postovi

Na vrh