Otvorio sam temu jer bih volio skupiti što više iskustava prije nego se pustim u proizvodnju. Radio sam je na otvorenom tri godine i uvijek je bila dobra. Problem je što se ja nalazim 300 metara od drave i jesenje magle dolaze vrlo brzo. Zaštitu sam uspio tako odraditi da je list ostao zdrav do mraza, al plodovi su od prevelike vlage zraka počinjali dobivati točkice. Tamo već krajem kolovoza i u rujnu rosa je znala i tjedan dana biti na plodovima, budući da je sklop bio gust i pokriveno mrežama sve. Nije se moglo prozračiti.
Što se tiče folija, imaš ih stvarno raznih, od crnih, smeđih, crvenih, ljubičastih, žutih, zelenih pa do bijelih. O crvenoj sam nešto slušao u americi na jednom institutu gdje istražuju uvjete za proizvodnje rajčice i baš tu crvenu navode kao najpovoljniju mulch foliju za proizvodnju rajčice. Nisam vidio a ni pitao može li se uopće nabaviti u hrvatskoj. Isto tako postoje specijalne folije za pokrivanje plastenika, plavkaste, kao najbolje za rajčicu.
Ono bijelo u rajčici je rezultat prevelikih vručina u plasteniku. Ako se plastenik pravilno zasjeni, temperatura unutra je manja od vanjske temperature i onda se ta pojava izbjegne. I svi koji se bave rajčicom bi trebali obavezno kvalitetno zasjenjivati svoje plastenike, ponajprije zbog ekonomskog značaja. Pri prevelikim temperaturama nema ni pravilne cvatnje ni oplodnje.
Što se tiče hidroponije, mislim da bi ljudi trebali tome pribjegavati samo u slučaju da nemaju mogućnost uzgoja na tlu. Možda će neki misliti da nemam pravo, ali troškovi su znatno viši, a i ako se slučajno malo pogiješi pri opskrbi hranjivima, posljedice mogu biti katastrofalne. Tlo ipak na neki način kompenzira preveliku ili premalu količinu dodanih hranjiva, a kamena vuna nema tu sposobnost. A i plodovi su uvijek ukusniji.