čitam, pa bi komentiro, ne bi. ne volim pisat puno, mlad sam, ne iskusan. puno stvari na znam, pitam starije, polako učim... al krompironja, ako nisi bio u slavoniji, dođi u đakovo, ja te pozivam, ako misliš da ćeš biti konkurentniji i produktivniji, prepuštam ti gospodarstvo, nema puno, 12 jutara. traktor 50 ks, prikolice 3 i 5 t, tanjurača, plugovi 2x14", 2x10" i 1x16", tanjurača 28 diskova, zubača, rasipač, šprica 350 l, kosa strižna, grablje, kultivator podesivi, uskoro završavam multifunkcionalnu sadilicu povrća. imaš i 20-ak svinja. 3 mlina, skladišni prostor, kompletnu bravarsku, stolarsku i kovačku radionicu. zemlja je ugl. prve klase, mali dio je druge. dođi, izračunaj ili preuzmi gospodarstvo. ili, ako hoćeš, ja ću te spojit s ljudima koji proizvode voće ili povrće, pa objasni čovjeku što da radi s 6 tona konzumnih šljiva koje je ubrao za agrofructus, pa su se oni dva dana prije dostave robe predomislili. a ima još toliko ne ubranih. a ako hoćeš. imam jednog prijatelja, norvežana. živi u jednom pitoresknom seocetu u norveškoj, okružen poljima ječma i livadama. onda ćemo usporediti po čemu su to oni konkurentniji, što je to država za njih učinila, a što za nas. ukratko, prosječno gospodarstvo im je 10 ha, a svi, ali apsolutno svi, primaju osnovni, fiksni poticaj u iznosu od 150 000 kruna. prosječna plaća im je 20 000 kruna. ne treba obješnjavati da su tu još i ostali poticaju, ovisno o proizvodnji,naročito u stočarstvu, zagarantirana cijena mlijeka, kontrola uvoza, niže stope poreza i td. a sve to, u zemlji s par tisuća stanovnika više od nas i gotovo istom površinom obradivog zemljišta. e da, pokrivaju preko 80% domaćih potreba, jbg, ne mogu proizvest banane i kivi, moraju nešto uvest
i ako smijem dodat, neretvanin možda još nije vidio hittnera
. nije vrhunac tehnologije, ali ako odgovara švabama, česima, slovencima, austrijancima, pa valjda nešto valja na njemu. da nije bilo politike, olt je mogao biti puno više nego što je danas. nisu krivi inženjeri, ni radnici, nego vodstvo. a što se brodogradilišta tiče... na faksu, profesor postavlja pitanje zašto je jedino uljanik opstao u kakvom-takvom stanju od svih brodogradilišta. a kolega s pelješca mrtav-ladan ispali kako je ljudima iz jednog kraja bilo predaleko za doć do istre, pa valjda zato
. neću reć kojima