• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prskanje voćaka - zaštita

Futa

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2023
Poruka
79
To sam i mislio, ali htio sam provjeriti. Da, na proljeće špricam sa plavim uljem, hvala na odgovoru. :ppozdrav:

davor_vfr

Član
Tu od
12 Tra 2022
Poruka
34
Bok,
Malo me iznenadilo buđenje prirode ove godine. Jučer sam orezao voćke, danas bi ih išao pošpricati.
Neka stabla su mi lagano propupala... pa je moje pitanje smijem li sa plavim uljem špricati ova stabla?
IMG_20260308_165255.jpg

davor_vfr

Član
Tu od
12 Tra 2022
Poruka
34
Prošla baka s kolačima...

U teoriji smiješ, ali max 1% koncentracija..
Ok. Ništa onda ovo što nije procvalo ću pošpricati standardno, a ove ću onda sa 1% ili možda čak i 0,7%.
Pa kako bude.

Hvala ti na informaciji!

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,501
Ja sam ove godine na breskvama išao sa 3% bordoške juhe...
Uf. Čemu toliko puno? Ti je dupla max koncentracija. (1.5% je max... Modro ulje inače ide 3%)

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,380
Svoje sam orezao prije tjedan dana, isti dan pošpricao modrim uljem u koncentraciji 2%, a onda drugi dan okrečio. Ovo što Parkside nije mogao povući sam pretresao u manju ručnu prskalicu od 5 litara i dodatno još razrijedio jer sam ujedno ispirao Parkside. Valjda nisam nešto za*ebao... :D

Ima li modro/plavo ulje kakvog pozitivnog efekta na lišaj ili da idem sa crvenim uljem najesen kada lišće otpadne?

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,501
Bordoska juha ima najbolji utjecaj na lisaj (bakar + vapno), nakon nje velike koncentracije bakra (nordox)....

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,904
Krečiti treba u jesen. Onda je pravi efekat. Osnovni cilj krečenja je da ne dođe do pucanja kore uslijed smrzavanja. Ovako je to više dekoracija.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,380
Krečim i u jesen/ranu zimu, stavljam ujedno i malo sumpora i soli, sad sam ih samo osvježio i da se plavo ulje bolje zatvori unutra.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,904
Lijepo je vidjeti okrečene voćke. Po tome se prepoznaju pravi gazde. Lijepo okrečena voćka me odmah podsjeća na moju susjedu kad na sebe nabaci malo šminke. :ppozdrav:

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,501
Za kovrčavost ti je bolje češće nego više. Znači obavezno u jesen.

A i kovrčavost rijetko kada uništi plod. Samo ako breskva nije pognojena dobro pa odbaci plod. Baciš dušika kad vidiš veliki napad kovrčavosti.

A i dobro bi bilo fungicid pred proljetnu kišu...

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,501
Poznate su i neizravne štete od kovrčavosti zbog regeneracije izgubljenog lišća. Pritom gubitak rezervne hrane negativno utječe na formiranje cvjetnih pupova i slabije “dozrijevanje” mladica.

Kovrčavost nema utjecaja na plod. Nego ga voćka odbaci zbog nedostatka hrane.

Nekih godina iznadprosječno tople zime potvrdile su da jesensko preventivno tretiranje bresaka i nektarina bakarnim pripravcima treba također provoditi u kontinentalnim regijama.

Tj. Fata je Fata, ali dva put je dva put

Najnoviji postovi

Na vrh