• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prskanje voćaka - zaštita

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
6,356
Vrag po pekmezu! Daj ti i marelice i višnje u rakiju. Onda će to biti pravo ubijanje. Ovako može sfaliti kad bude najpotrebnije. :ppozdrav:

antondj

Dobro znana faca
Tu od
30 Kol 2015
Poruka
752
Neem bi trebao biti za lisne uši i ostalo šro grize list a glina bi trebala odbijati napad na plod i zasvijetliti da smanji temperaturu

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,749
Evo oprskano danas

Signum + kaptan + decis + yara kristalon + aminokiseline + okvasivac

Monilija, šupljikavost, palež lista
Krenuo je šljivin savijač, lisne uši na mladim listovima

Da ostane takvo lijepo i zdravo..

Sad ja najveći problem što je roda previše. Čekam odbacivanje sad u 6. Mjesecu pa da se malo prorijedi...

1000069985.jpg 1000069983.jpg 1000069980.jpg 1000069974.jpg

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
6,356
Da li si sve te pesticide pomiješao ili si prskao u više navrata? Pitam posebno vezano uz Signum jer se sugerira da se prskanje njime vrši samostalno ili eventualno uz miješanje sa insekticidima.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,749
Pa signum ide s kaptanom.

A decis ide s oboje

Ali prvo signum, onda kaptan, onda aminokiseline, okvasivac I yara

I na kraju decis

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,408
Evo oprskano danas

Signum + kaptan + decis + yara kristalon + aminokiseline + okvasivac

Monilija, šupljikavost, palež lista
Krenuo je šljivin savijač, lisne uši na mladim listovima

Da ostane takvo lijepo i zdravo..

Sad ja najveći problem što je roda previše. Čekam odbacivanje sad u 6. Mjesecu pa da se malo prorijedi...

View attachment 91607 View attachment 91608 View attachment 91609 View attachment 91610
@zoran89 rado popratim tvoje objave.
Ovaj se put usuđujem reči da recimo ja se ne bi usudio složiti takav koktel svega što si nabrojio.
Uvjeren sam da ovakav koktel jednostavno nije nešto optimalno, več je prije na granici štetnih aktivnosti u samoj prskalici, u vidu neočekivanih reakcija jednih sredstava na druge, do zgrušavanja, poništavanja u neprimjerenoj kemijskoj sredini, kiselosti.

Pojasnio si i redoslijed miješanja, Decis kao zadnji, a okvašivač prije. Moje je nekakvo stanovište da okvašivač ide zadnji dok ja pripremam svoje sredstvo za prskanje.

Mlad si, puno se time baviš, ali uvjeren sam da i ja imam puno "nakupine i otrovnog taloga, od pesticida" u mozgu. Trenutno sam uvjeren da si izveo ples po rubu mogućega. Želim ti da sam ja potpuno u krivu i zabludi, da uvijek uspiješ.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
6,356
Stariji sam pa se više ne usudim slagati takve koktele. Rađe obavim dva prskanja i podijelim sredstva prema kompatibilnosti. Treba duplo više vremena, ali sam sigurniji da će sredstva biti efikasnija. Barem tako mislim. Pri tome se sjetim cjepiva za kućne ljubimce. Ima cjepiva poput tetradoga ili sličnih. Neka su čak proizvedena i za više od četiri bolesti. No uvijek je efikasnije ono koje je namijenjeno npr. samo za jednu bolest. Barem tako veli struka, a tko sam ja da sudim?

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,749
Joj. Šta sve u prskalicu ide 😁😂.

Ovo je isprobano već dugi niz godina.

Pa signum+poliram+decis je bilo osnovno pravilo za moniliju ploda, šupljikavost lista i šljivinog savijača

1000070028.jpg

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,749
Evo i AI kaže da smiju.

Pa signum + poliram, mankozeb, signum+kaptan
+
Insekticid

Su kombinacije koju se oduvijek koriste zajedno. Šta će netko tko ide u zaštitu 15ha? Neće valjda 3 puta ići posebno?

Miješanje Signuma, Kaptana i Decisa je u pravilu dozvoljeno i vrlo često u voćarstvu jer taj "koktel" pokriva gotovo sve: dva sistemska i jedan kontaktni fungicid plus insekticid za nametnike.
Ipak, kod ove kombinacije moraš pripaziti na par ključnih stvari kako ne bi napravio štetu na listu ili začepio prskalicu:
1. Kompatibilnost (Mogu li skupa?)
Signum + Kaptan: Odlična kombinacija. Signum radi iznutra (sistemik), a Kaptan stvara jaku zaštitnu opnu izvana. Kaptan je posebno dobar za krastavost i pjegavosti.
Decis: Ovaj insekticid (deltametrin) se dobro slaže s većinom fungicida, pa tako i s ova dva. On će ti riješiti lisne uši ili druge nametnike koji se sad aktiviraju.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,408
@zoran89 zašto taj hvaljeni Decis nije uništio lisne uši na tri moje mlade šljive, ispod vinograda? I njih sam polijao svaki put dok sam špricao. Decis je bio u zadnja dva špricanja u koktelu, nazovimo taj materijal, škropivo tako.
Sve to skupa mi postaje problematično... Nije sve baš tako šareno i raspjevano, ne, ne.

Na vrh