• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pšenica 2024/2025

luka

Dobro znana faca
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
418
Ja kaj sam bacil pocetkom tjedna, otopio se kan. Primjetio sam tko je bacao petrokeniju, ona je otopljena a mađarski genezis nije

luka

Dobro znana faca
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
418
Ne znam, to je moje zapazanje, a primjetio sam istu stvar i prosle godine kultivaciji
Mozda tko drugi zna objasniti

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
248
Ja cekam kisu u utorak..
A koji bi razlog bio da se petrokemija otopi a genezis ne?
Zbog svog sastava i samog postupka proizvodnje!

U nastavku za one koji žele znati više! :)
Češće je ovaj od petrokemije manji nego mađarski. A mađarski koristi više onih 'aditiva' pa je samim time 'bolji izbor' za skladištenje jer mu treba više vlage zbog tih aditiva i veće čvrstoće tj gustine a opet 'lošiji' izbor jer mu treba više vlage u tlu da da bi započeo proces otapanja. + Mađari koriste onaj dolomit koji ima više magnezija u sebi..I zbog svega toga petrokemija se otapa iznutra prema van tj struktura se brže raspadne/otopi dok mađarski kontra, izvana prema unutra..

Za sušne krajeve i prihranu gdje kiša promaši od najavljenje prognoze smatram petrokemiju puno boljim i 'sigurnijim izborom' upravo zbog te mogućnosti 'hvatanja rose' ali zbog tog svojstva ima i 'negativno' djelovanje na biljku tj stvara dodatan stres biljci ako se ide s velikom količinom odjednom a kiša ne padne jer se zadržava većina u površinskom sloju tla! (Iako se usjev zazeleni nakon prihrane, na ljudsko oko se ne vidi to, al se može lako dokazati, usjev bude podložniji bolestima zbog te velike koncentracije jer biljka prolazi kroz stres)

Ako se odradi prihrana a ne padne kiša gubitci su veći na mađarskom! Osim ako se ide s većom količinom onda su gubici na petrokemiji veći zbog visoke koncentracije otopine pri samoj površini toplog tla, i tada (+vjetar i sunce) dio N-a lakše prelazi u plinoviti i odlazi u atmosferu.
Ako ne gledamo ekonomičnost (pri većim količinima gnojiva odjednom) tj uloženo dobiveno opet prednost dajem petrokemijinom u takvim uvjetima kao ove godine, pa i zadnjih godina, jer već klasika suha veljača i ožujak postaju normalna pojava. Iako su u ovom slučaju veće količine gubitka N-a na petrokemijinom ipak je opet bolji izbor zbog same dostupnosti N-a! Posebno ako biljka pati za N-om tj daje izrazite simptome nedostatka N-a. Jer petrokemijin baciš u takvim uvjetima i nešto N-a će biti dostupno biljci (nakon hvatanja same rose) dok mađarski će čekati kišu tj ispada kao da niste obavili prihranu jer je taj N do prve kiše biljci zapravo beskoristan.

Za petrokemijin KAN 5-8mm kiše dok za mađarski min 10-15 mm!
*Za kišne krajeve kontra, tj onda bih birao mađarski zbog 'produženog i postupnog djelovanja', posebno kod pjeskovitijeg tipa tla! (U kišnim krajevima npr ako padne odjednom 25-35L, pogotovo ako je nagli pljusak, gubite i 50% petrokemijinog KAN-a)

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,017
Ja sam se nadao kisi u utorak, kako je bila prognoza...ali sad vidim da se i to mijenja..😵‍💫😵‍💫😵‍💫....nadam se da ce barem nesto pasti da se otopi...jer sam stavio madarski...

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
248
Ja sam se nadao kisi u utorak, kako je bila prognoza...ali sad vidim da se i to mijenja..😵‍💫😵‍💫😵‍💫....nadam se da ce barem nesto pasti da se otopi...jer sam stavio madarski...
zasad je ovo 'kopija 2022 godine', ako uzmemo u obzir prosječnu temperaturu zraka i tla, insolaciju, kad i koliko je kiša padala itd...posebno ako gledamo razdoblje od 01.10. prethodne godine do danas..
Ja uzimam već 5tu godinu što se tiče kan-a pola mađarski pola petrokemija..

Još sutra i prvih 30dana bez kapi kiše smo skinuli s liste u 2026 :S
(2022 smo u ovom periodu godine išli na 46dana bez kapi kiše...)

Na vrh