Hmm, koncept je više nego zanimljiv, ali ono što me bode u oči i uši je 750€ kotizacije kod tog Poljaka.
Ok, filtrira idiote, ali brate, nek' uzme 10 "polaznika", lagano je tutnio 10 mjeseci rada neke tete u RH za blagajnom, a vjerujem da Vas se tamo educira puno više.
Malo mi je to onako, blago rečeno licemjerno. Ovamo kao pomažeš poljoprivrednicima da ulažu manje, a privrede više, plus podižu potencijal zemljišta, a iste te dere, da se poljoprivredom ne mora niti baviti da bi izgurao godinu.
P.S. Glifosat je gov*o i uništava zemljište, organizme, biljke itd... Ali svaka proizvodnja ima dobre i loše strane, na žalost.
Ovo za 'filtrira idiote' je istina. Prve godine kad sam išao, platio 150e kotizaciju, bilo nas cca 120, 2dana. Iskreno, ako uspoređujem s ova ostala zadnja dva puta, 'žali bože' tog vremena kojeg sam izdvojio te prve godine. Nije problem bio u poljaku i njegovom rođaku, druge kolege tj ti idioti koji su ometali, od pijanih idiota pa do svačega pa do onih koji na svaku njegovu kažu sereš, nemoguće, pa neprekidno ubacivanje čovjeku u riječ. Zadnja dva puta nas je bilo 20ak i 3dana je trajalo mislim oba puta. Taj koncept sa manje mi se daleko više svidio i daleko više se naučilo i vidjelo. Plus, poljak sve potkrijepi sa dokazima, od analize tla pa do svega objašnjeno i prikazano na licu mjesta do samih detalja, sa svakim individualno doslovce kako kaže ovaj moj radnik, više je naučio u ta dva dana tamo prošle godine nego na 5g faksa...
Gostoprimstvo jedno od najboljih koje sam doživio, smještaj ekstra, dobiju se lijepi, korisni i 'bogati' pokloni. Evo, prošle godine sam se vratio sa penetrometrom za tlo a to baš nije jeftina stvarčica...Pretprošle godine digitalni refraktometar. Jedan je prošle godine dobio za vadit uzorke tla stepenasto...to bi meni npr trebalo
Ja se nadam pozivu i ove godine, najviše zbog koncepta 'Green lightning' kojeg je najavio prošle godine. Pa da vidim u praksi iz prve ruke kako to funkcionira i jel stvarno djelotvorno.
Posebno zbog ovih EU direktiva i o tome koliko će tko smijeti bacati umjetnog gnojiva. Npr prošle godine sam gledao kombajn u istočnoj Njemačkoj, vlasnik mi je pričao koliko smije baciti dušika po hektaru. Maksimalno 40 kg N-a, tj npr cca 90 kg ureje ili 150 kg kana, ili i manje ako koristi miješano sa N (npr 15-ica i druge formulacije). Pošto je imao sušu u zadnjih 4 od 5g prag sa 180kg N-a (nisam siguran točno, 150 ili 180kg N-a) mu se spustio na samo dozvoljenih 40kg N-a po hektru u tekućoj godini. Obrađuje 60ha i prošle godine mu bilo dozvoljeno kupiti samo 2400kg čistog N-a tj ako kupuje ureju može kupiti samo 5,4t. Toliko u prosjeku ureje kupuje gospodarstvo u HR koje obrađuje 25-30ha. U Italiji, Francuskoj i par drugih država već ima pokrajina gdje su zabranili primjenu ureje, i to pretežno sušna područja. U Francuskoj, Poljsko itd ako imaš u tlu npr već 50 kg N-a od prethodne kulture a spadaš u zonu max 40 kg N-a, imaš pokrajina gdje imaš potpunu zabranu primjene umjetnog N-a u tekućoj godini. Znači posiješ kukuruz i nemaš pravo baciti umjetni dušik...
A ovaj prag od 180kg N-a max dozvoljeno po hektaru (ili 150, nisam siguran) mislim da je na snazi u cijeloj EU..samo u HR malo tko ga se pridržava, tj zadnjih godina više ali to je više razlog financijske prirode i divljanja cijena gnojiva.