Po mom misljenju,zasto u 3.mj. ( a ja kazem najbolje drugom polovinom ili krajem 3. mj), zato sto kasnije prihranjivanje ima manji ucinak na kvantitet prinosa, a u odredjenim vremenski prilikama moze biti i vise stete od koristi. A i zato sto druga prihrana krajem marta jos utice na kvantitet a i na kvalitet. Zato je po meni, prvu prihranu bolje obaviti ureom,jer se urea sporije pretvara u pristupacan oblik da je biljka moze usvojiti,i ima produzeno delovanje...tako da biljka moze da je usvaja odma cim se pocne buditi, i u zavisnosti od njenih potreba tako ce i usvajati ureu. Drugu prihranu izvrsiti KAN-om da bi se izbeglo zakiseljavanje zemlje koje cini AN. Razmak izmedju prve i druge prihrane ne treba da bude veci od 30tak dana (naravno ima izuzetaka jer vremenske prilike su vazan cinilac)
@iwanho mislim da gresis zato sto: ako bacas ureu kad je vreme za bacanje uree a to je sredinom februara,a tada psenica miruje,a dobro si rekao da KAN deluje odmah,psenica nece usvojiti KANA jer ona jos "spava"...a kad se ona probudi, kana vise nece biti. A ako ureu bacas kad je vreme za prihranu kanom,a to je prvom polovinom marta, e onda ureu bacas uzaludno, jer ce ona poceti da deluje u aprilu. I sad, malo KANA (posto velik postotak od kolicine koje si pripremio za prihranu ti je urea,kad joj najvise treba) , je promasaj optimalnog roka za prihranu. Ovo kazem iz ugla jednostavnog gledanja na stvar... A dali ima i neku hemijsku nekompaktibilnost, to ne bih znao da kazem.