• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

PŠENICA sjetva/žetva 2016-2021

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

matijavz

Član
Tu od
13 Pro 2015
Poruka
232
Mislim da netreba toliko žuriti sa prihranom,bude još minusa i varljivo je ovo vrijeme.

Nego, sa čime planirate prskati?
 

Hurki

Član
Tu od
20 Tra 2013
Poruka
241
Svijetlo zelenom označena moja taktika napada ovog proljeća :)
vimo0w.gif


Od 21.3. više ne bi smjelo biti brojki sa minusom ispred, tada će vegetacija krenuti. Par dana kasnije dolazi kiša, stoga pred samu kišu dodati KAN i to bi trebalo biti to.

Iako je i to malo rano, ali logičnije nego ovo sada :) Dok biljka dođe to toga što si ti bacio, prošla baba s kolačima.
 

strongboyy

Član
Tu od
2 Stu 2010
Poruka
389
Bez uvrede, ali suludo je to što radiš. Probaj drugačije, pa ćeš vidjeti koliko si u biti griješio dosada.

Koja korist od prihrane kada biljka stagnira? Proljetna prihrana se radi da se ubrza proces razvijanja biljke kada započne vegetacija.

Jesi u pravu to sto kazes da nema koristi od prihrane dok biljka miruje.Ali dejstvo uree je ...kako da kazem.... deluje nakon mesec dana. A nakon mesec dana ce biljka vec poceti da raste.Sasvim je u redu prihranjivati ureom seredinom februara.Ako ureom prihranjujes kad je biljka u fazi rasta, e onda je to pogresno, jer delovanje ce biti zakasnjeno.
Kad se radi o prihranjivanje AN-a ili KAN-a, onda treba prva prihrana da se obavi tek kada se biljka probudi iz "zimskog sna"...kad pocne da daje znakove zivota.Onda je prao vreme za prihranu. Ali ureom - prvom polovinom do sredinom februara. sve drugo je zakasnjelo.
Iz svog iskustva sam zakljucio da je najbolje sredinom februara prihraniti ureom,a drugom polovinom marta ili krajem marta prihraniti KAN-om.
I jos da napomenem da ureu ne treba kombinirati (mesati) sa ostalim djubrivama (tako bar kazu agronomi).
 
Posljednje uređivanje:

bhorv

Dobro znana faca
Premium
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,654
Bez uvrede, ali suludo je to što radiš. Probaj drugačije, pa ćeš vidjeti koliko si u biti griješio dosada.

Koja korist od prihrane kada biljka stagnira? Proljetna prihrana se radi da se ubrza proces razvijanja biljke kada započne vegetacija.
Kolega iz Makedonije ti je sve odgovorio.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Ja sam znao pomiješati kan i ureu.
Razlog je moje razmišljanje da kan djeluje odmah, a urea ima produženo djelovanje.
Griješim li?
 

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,335
Zašto druga prihrana odma brže u 3. mj? Ja drugu obavljam tek oko 15.4. pa me interesira..
 

strongboyy

Član
Tu od
2 Stu 2010
Poruka
389
Po mom misljenju,zasto u 3.mj. ( a ja kazem najbolje drugom polovinom ili krajem 3. mj), zato sto kasnije prihranjivanje ima manji ucinak na kvantitet prinosa, a u odredjenim vremenski prilikama moze biti i vise stete od koristi. A i zato sto druga prihrana krajem marta jos utice na kvantitet a i na kvalitet. Zato je po meni, prvu prihranu bolje obaviti ureom,jer se urea sporije pretvara u pristupacan oblik da je biljka moze usvojiti,i ima produzeno delovanje...tako da biljka moze da je usvaja odma cim se pocne buditi, i u zavisnosti od njenih potreba tako ce i usvajati ureu. Drugu prihranu izvrsiti KAN-om da bi se izbeglo zakiseljavanje zemlje koje cini AN. Razmak izmedju prve i druge prihrane ne treba da bude veci od 30tak dana (naravno ima izuzetaka jer vremenske prilike su vazan cinilac)

@iwanho mislim da gresis zato sto: ako bacas ureu kad je vreme za bacanje uree a to je sredinom februara,a tada psenica miruje,a dobro si rekao da KAN deluje odmah,psenica nece usvojiti KANA jer ona jos "spava"...a kad se ona probudi, kana vise nece biti. A ako ureu bacas kad je vreme za prihranu kanom,a to je prvom polovinom marta, e onda ureu bacas uzaludno, jer ce ona poceti da deluje u aprilu. I sad, malo KANA (posto velik postotak od kolicine koje si pripremio za prihranu ti je urea,kad joj najvise treba) , je promasaj optimalnog roka za prihranu. Ovo kazem iz ugla jednostavnog gledanja na stvar... A dali ima i neku hemijsku nekompaktibilnost, to ne bih znao da kazem.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Miky123

Član
Tu od
6 Sij 2015
Poruka
49
Nisi tu skroz u pravu, i kan ima pola dušika u amonijskom obliku koji se postepeno usvaja, a ni nitratni dio se ne usvoji odmah, dok se otopi i dok da biljka usvoji prođe ovisno o vremenu 5-10 dana. Sva struka isključuje primjenu UREA-e u prvoj prihrani ozimih žitarica jer sadrži visok udio dušika koji se lako usvaja i zahtjeva visok intenzitet disanja te pri nižim temperaturama i ako je biljka slabije razvijena može doći do trovanja amonijako i zastoja u vegetaciji tako da se tu ne slažem s tobom
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

strongboyy

Član
Tu od
2 Stu 2010
Poruka
389
kan u poredjenju za ureom je "odmah" ...naravno da ce proci nekoliko dana dok se pocne primecivati efekat,ali biljka treba da bude "probudjena iz zimskog sna". Dok urea deluje mnogo kasnije.A nastace "trovanje" ureom ako se baca vise nego sto treba. Treba manju kolicinu uree jer je ona mnogo "jaca" u odnosu na ostala djubriva. A stim da se prva prihrana ne treba obavljati ureom , se nikako ne slazem.Bas naprotiv. Ali pored optimalnog roka,treba zapaziti i odmerene kolicine skojom se ide u prihrani.
Inace, do tog trovanja moze doci ako se urea baca na jako niskim temperaturama i dok je biljka suvise slabasna...mala....a "opekline" biljke ako se baca na visokim temperaturama.... Zato kazem da je sredina februara neko optimalno vreme kad treba prihraniti ureom,ali ne bacati kolicinski kao recimo KAN....vec manje (ja bacam recimo odprilike 60tak % od kolicine koje bih bacio da prihranjujem sa KAN-om),i odmah u drugom polovinom marta idem sa drugom prihranom. Ali najvaznije u svemu ovome je osloniti se na vlastito iskustvo, jer klimatske prilike su mnogo razlicite u razlicitim regionima.
I slazem se stobom sto pravila struke kazu...ali eto ja tako prihranjujem i zadovoljan sam vise nego sto sam ocekivao.....Od kad ovako prihranujem zitarice prinos mi je daleko veci nego pre.
 
Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Hvala obojici! :drink:
Danas sam ipak prihranil pšenicu, ali samo dio koji gdje sjeme nije bilo dobro i klijavost je bila oko 30-40%. Pomiješal sam 2/3 kana i 1/3 uree. Preračunato bi bilo ukupno oko 70 kg/ha. Ako kaj pomogne, dobro, a ako ne, nisam bacil puno penez. Nadam se da nebu naškodilo.
Kad bu krenula vegetacija, ide redovna prihrana po cijeloj površini.

Edit:
Hvala i kolegi strongboyyu :drink: koji je u međuvremenu napisal post.
 

strongboyy

Član
Tu od
2 Stu 2010
Poruka
389
@iwanho nema na cemu ;) . I jos nesto....na guscem posevu bacati manje djubriva ,a na redjem vise.:drink:
 

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
455
Pšenicu treba prihraniti u početku proljetne vegetacije nikako prije i to sa kanom. Prvom prihranom se postiže bolje busanje. Druga prihrana se radi u početku vlatanja kada se na klasu razvijaju cvjetni pupovi i njome se postiže veći broj zrna na klasu, najbolji je kan ali može i urea jer da bi biljke ureu usvojile potrebno je toplije vrijeme jer ju mikroorganizmi prerade u biljci pristupačan oblik.
Datumi u prihrani pšenice su nebitni ! Jedino za evidenciju.
 

Hurki

Član
Tu od
20 Tra 2013
Poruka
241
Odlično si objasnio.
Samo bih htio dodati da je suludo "gađati" ; 25.1. idem baciti ureu, da bi ona taman počela djelovati kada krene vegetacija... a dotad, pomoz bože...

Isključivo KAN u prihranu, najbrže djelovanje, nema boljega od toga. Početak vegetacije je najidealniji trenutak za prihranu, i to u dva navrata po mojemu skromnom mišljenju.

cca 100kg kana u prvoj turi, i 150 u drugoj turi...

Nekada treba popratiti i šta struka kaže, nemojte se slijepo držati onoga "moj dida je to tako radio, pa i ja tako radim" ... imamo mogućnost učiti svaki dan nešto novo, iskoristite tu mogućnost ljudi...
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

strongboyy

Član
Tu od
2 Stu 2010
Poruka
389
Kolega Hurki,sve si dobro rekao slazem se, osim na kraju. Veci deo ,recimo 60% od ukupne kolicine planirane za prihranu, treba baciti u prvu prihranu,a ostatak u drugoj prihrani.Prva prihrana je najvaznija jer ona utice na prinos.... druga prihrana vise utice na kvalitet zrna.Tako sam bar ja shvatio citajuci razne preporuke agronoma. Ne retko se desava da se prihrana obavi u jednom navratu.
 
Posljednje uređivanje:

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
455
Prvom prihranom se povećava broj klasova, drugom prihranom se povećava broj zrna po klasu a trećom prihranom se povećava kvaliteta zrna.
 

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
455
Mi radimo i četvrtu prihranu folijarno (otopina urea cca 7-10 dana prije početka cvatnje).
Nisam ju zaboravio samo ju nisam spomenuo jer mnogima su i dvije po njihovom mišljenju glupost pa pišem malo prilagođeno. Prije 3 godine treća prihrana nije imala velikog opravdanja a nakon pojave kodeksa se isplati ako se pravilno napravi .
Kada se povećaju ulaganja a naprave na mrvicu krivi način financijski rezultat može biti katastrofalan. Pojedinac sam treba odlučiti što je za njega bolje s obzirom na njegovu mehanizaciju, mikroklimu, znanje ........
 

zeko

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2009
Poruka
1,633
Ja sam prije 3 godine napravio 150 tisuca minusa kada sam predao svu pšenicu..
Do tada sam radio 3 prihrane i sve po PSU ali nakon toga pušem i na hladno.

S7 edge koristeći Tapatalk
 

Hurki

Član
Tu od
20 Tra 2013
Poruka
241
Ajoj. Možeš li napisati što si sve uložio(kompletna gnojidba, špriciva), a kakvi su rezultati što se prinosa tiče i proteina? Malo škole nije na odmet.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
 
Posljednje uređivanje od moderatora:
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh