• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pumpa za bunar

toskela

Novi član
Tu od
11 Sij 2025
Poruka
5
Pozdrav, potrebna mi je pomoć. Nabio sam cev u zemlju i naišao na šljunak i pesak. Već tri meseca ispumpavam pesak i šljunak ručnom pumpom ali stanje se ne popravlja šta više čini mi se da peska i šljunka ima sve više( a i vode ima sve više). Postoji li neka električna pumpa da može da se prikači na cev i izvuče sav pesak iz bunara a da joj se ne ošteti motor? Na internetu sam našao neku farm fbp 1000 za koju piše da je za prljavu vodu ali nisam siguran da li sme i pesak da vuče(a i pitanje je kad bih je nakačio na cev da li bi mogla da povuče pesak sa dna cevi).Svaki savet bi mi dobro došao.Unapred hvala na odgovorima.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,618
Pol cola cijev (može i tanja) u cijev od pumpe do kraja i na vrh spojiš dobar kompresor. Imaćeš lijepi vodoskok,ali s njim izbačenu hrpu pijeska i šljunka. Provjereno. Ja sam spojil na kamionski kompresor i u sat vremena izbacil skoro kubik pijeska

toskela

Novi član
Tu od
11 Sij 2025
Poruka
5
Hvala na odgovoru, ali zar onda nece kad bude vazduh izlazio na ove rupice samo nabiti pesak i soder dole? Nije mi baš jasno kako će izlaziti gore na površinu.
1000004655.jpg

toskela

Novi član
Tu od
11 Sij 2025
Poruka
5
Pol cola cijev (može i tanja) u cijev od pumpe do kraja i na vrh spojiš dobar kompresor. Imaćeš lijepi vodoskok,ali s njim izbačenu hrpu pijeska i šljunka. Provjereno. Ja sam spojil na kamionski kompresor i u sat vremena izbacil skoro kubik pijeska

Da li ste ovako radili?

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,618
Samo cijev za zrak unutra u ovu cijev za pumpu. Nebude nabilo ništ u rupice. Najmanji otpor je da pritisak zraka diže sve gore i van. Ovaj princip na videu samo vraća zrak na drugu cijev van. Ne radi tlak na dnu

toskela

Novi član
Tu od
11 Sij 2025
Poruka
5
Samo cijev za zrak unutra u ovu cijev za pumpu. Nebude nabilo ništ u rupice. Najmanji otpor je da pritisak zraka diže sve gore i van. Ovaj princip na videu samo vraća zrak na drugu cijev van. Ne radi tlak na dnu
A treba li vrh od cevi kompresora kojeg cu staviti na dno da bude okrenut prema gore ili prema zemlji?

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,618
Samo ravno prema dolje. Bolje će dizati nakupljeni materijal. I meni ti je to bilo smiješno i nejasno kad sam čul. Ali sad kad sam isprobal,znam da radi

toskela

Novi član
Tu od
11 Sij 2025
Poruka
5
Samo ravno prema dolje. Bolje će dizati nakupljeni materijal. I meni ti je to bilo smiješno i nejasno kad sam čul. Ali sad kad sam isprobal,znam da radi
Hvala puno na odgovorima i za kraj samo da vas pitam koliki otprilike treba da bude izlazni kapacitet vazduha na kompresoru?

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,618
E,to neznam,ja sam prikopčal na kamion. Ali,što više to bolje. Mislim da ovi mali od 20 litara nebi imali baš učinka

Najnoviji postovi

Na vrh