• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pumpa za bunar

toskela

Novi član
Tu od
11 Sij 2025
Poruka
12
Pozdrav, potrebna mi je pomoć. Nabio sam cev u zemlju i naišao na šljunak i pesak. Već tri meseca ispumpavam pesak i šljunak ručnom pumpom ali stanje se ne popravlja šta više čini mi se da peska i šljunka ima sve više( a i vode ima sve više). Postoji li neka električna pumpa da može da se prikači na cev i izvuče sav pesak iz bunara a da joj se ne ošteti motor? Na internetu sam našao neku farm fbp 1000 za koju piše da je za prljavu vodu ali nisam siguran da li sme i pesak da vuče(a i pitanje je kad bih je nakačio na cev da li bi mogla da povuče pesak sa dna cevi).Svaki savet bi mi dobro došao.Unapred hvala na odgovorima.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,649
Pol cola cijev (može i tanja) u cijev od pumpe do kraja i na vrh spojiš dobar kompresor. Imaćeš lijepi vodoskok,ali s njim izbačenu hrpu pijeska i šljunka. Provjereno. Ja sam spojil na kamionski kompresor i u sat vremena izbacil skoro kubik pijeska

toskela

Novi član
Tu od
11 Sij 2025
Poruka
12
Hvala na odgovoru, ali zar onda nece kad bude vazduh izlazio na ove rupice samo nabiti pesak i soder dole? Nije mi baš jasno kako će izlaziti gore na površinu.
1000004655.jpg

toskela

Novi član
Tu od
11 Sij 2025
Poruka
12
Pol cola cijev (može i tanja) u cijev od pumpe do kraja i na vrh spojiš dobar kompresor. Imaćeš lijepi vodoskok,ali s njim izbačenu hrpu pijeska i šljunka. Provjereno. Ja sam spojil na kamionski kompresor i u sat vremena izbacil skoro kubik pijeska

Da li ste ovako radili?

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,649
Samo cijev za zrak unutra u ovu cijev za pumpu. Nebude nabilo ništ u rupice. Najmanji otpor je da pritisak zraka diže sve gore i van. Ovaj princip na videu samo vraća zrak na drugu cijev van. Ne radi tlak na dnu

toskela

Novi član
Tu od
11 Sij 2025
Poruka
12
Samo cijev za zrak unutra u ovu cijev za pumpu. Nebude nabilo ništ u rupice. Najmanji otpor je da pritisak zraka diže sve gore i van. Ovaj princip na videu samo vraća zrak na drugu cijev van. Ne radi tlak na dnu
A treba li vrh od cevi kompresora kojeg cu staviti na dno da bude okrenut prema gore ili prema zemlji?

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,649
Samo ravno prema dolje. Bolje će dizati nakupljeni materijal. I meni ti je to bilo smiješno i nejasno kad sam čul. Ali sad kad sam isprobal,znam da radi

toskela

Novi član
Tu od
11 Sij 2025
Poruka
12
Samo ravno prema dolje. Bolje će dizati nakupljeni materijal. I meni ti je to bilo smiješno i nejasno kad sam čul. Ali sad kad sam isprobal,znam da radi
Hvala puno na odgovorima i za kraj samo da vas pitam koliki otprilike treba da bude izlazni kapacitet vazduha na kompresoru?

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,649
E,to neznam,ja sam prikopčal na kamion. Ali,što više to bolje. Mislim da ovi mali od 20 litara nebi imali baš učinka

toskela

Novi član
Tu od
11 Sij 2025
Poruka
12
Kakve karakteristike treba da ima kompresor da bi mogao da izbacuje vodu i pesak iz cevi 5/4 cola i dubine 5.5 metara?

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,262
To nije nikakvo kompresovanje!
A zašto bi to radio?
Trebaš neki industrijski kompresor koji dobavlja zrak u kubicima!

toskela

Novi član
Tu od
11 Sij 2025
Poruka
12
To nije nikakvo kompresovanje!
A zašto bi to radio?
Trebaš neki industrijski kompresor koji dobavlja zrak u kubicima!
Sve vreme izbacujem pesak i šljunak, voda je mutna. 1000006018.jpg

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,844
mijenjaj kože na ručnoj pumpi i deri...nije voda posao bez znoja...
ili, ako si len kao ja, uzmeš najjeftiniju kinesku pumpu i skuriš je dok očistiš vodu...ali, obično se da isprati, pa prihvate garanciju na popravku.. :devilish:

toskela

Novi član
Tu od
11 Sij 2025
Poruka
12
Izvinjavam se što sam pisao ćirilicom, nisam znao da je zabranjena na forumu. Pa evo opet da objavim da sam uspeo da očistim bunar sa kompresorom od 100 l/min za nekih 3-4 dana kompresovanja po 2 sata dnevno. Hvala puno @Deda Marek na savetima! Da nije njegovih saveta verovatno bih naredne 2 godine pumpao ručnom pumpom dok ne izbistri. Ko zna koliko je peska i šljunka izašlo. 1000006319.jpg

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,597
Ja neznam da je ćirilica zabranjena na p.p. forumu,,, jedino što mnogi članovi neznaju čitati ćirilicu,,,
Ima pojedinih tema gdje se postavljaju slike i tekst je na engleskom,,i njega mnogi neznaju,,

gost1975

Član
Tu od
20 Pro 2022
Poruka
39
Kolega toskela lijepi rezultati, korisno je znati da ovo radi posao kako je i preporucio kolega Deda Marek. Cestitam i veselim se.
Sad kratki osvrt i moje razmisljanje za cirilicu pretpostavljam da ju manje vise svi znamo koji smo 45+, a tu su i online translate alati tako da i mladja populacija moze prevesti kada zeli razumijeti napisano . Moje misljenje je da svaki forum pa i ovaj nas treba i ima neke standarde i korisno ih je ispostovati da se cijela ekipa bolje i brze razumije. Eh da je bilo standarada kad su turci krenuli prema Becu, dosli bi da je svako djule pasalo u svaku rupu. Ovo zadnje mi je onako palo na pamet pa nemojte zamjeriti postovani forume.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,844
uvijek je dobro nešto novo naučiti, pa i o opsadi Beča iz prve ruke... ;)
e sad, ovo što se voda očistila i što si ispumpao hrpu pijeska...on ti na dnu sad fali, i moglo bi se dogoditi da ti bušotina postane nestabilna i uruši se...tj. sad pri samom dnu imaš "krušku" kao prazninu, i stvar je tla iznad nje hoće li izdržati...

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,436
Znam ljude koji tek kad buše bunar, kupe pumpe ibo, da izbaci pijesak, pa kad iskuri još jedna ibo, pa kad je voda čista postave pumpu grundfos i mirni su par godina.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,262
e sad, ovo što se voda očistila i što si ispumpao hrpu pijeska...on ti na dnu sad fali, i moglo bi se dogoditi da ti bušotina postane nestabilna i uruši se...tj. sad pri samom dnu imaš "krušku" kao prazninu, i stvar je tla iznad nje hoće li izdržati...
To se upravo dogodili jednome u susjednom mjestu. pumpao, pumpao i zemlja oko pumpe propala pola metra i izgleda kao ljevak u promjeru 5-6m

toskela

Novi član
Tu od
11 Sij 2025
Poruka
12
U mom kraju ima najmanje 50 ljudi ručnu pumpu i svi rade na taj način da izbacuju pesak i kamenčiće. Niko nema filter. Nikome još nije propala. Nisam valjda toliki baksuz da baš meni propadne. Inače kada sam kopao bilo je pola metra zemlje, 3 metra gline, oko metar mulja pomešanog sa zemljom u kome se nalazio poneki kamenčić. Kada sam završio ovaj sloj dalje nisam mogao jer sam naišao na neki sloj tvrd kao beton. Onda sam uzeo cev i nabio je još metar u zemlju i onda sam naišao opet na glinu i tu sam stao. Debljina tog tvrdog sloja je bila oko pola metra i debljina sloja u kome se nalaze sšljunak i pesak oko pola metra.Tako da sam došao na dubinu oko 5.5 metara. U početku je bilo po 5-6 kofa od 25 litara pa sam onda morao da čekam sat vremena da se napuni pa je posle toga opet bilo toliko na svakih sat vremena. Kako sam izbacivao pesak i šljunak tako je bilo sve više. Tako da nakon kompresovanja sam došao na to da imam protok od 2000 litara(2 kubika) na sat bez nestanka vode i tako može da ide 24 h😃. Sad ću da stavljam električnu pumpu i moj posao bi trebao da bude završen.

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh