• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pumpa za bunar

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,206
7 stepena pumpa je i 4kw motor...
1000032559.jpg 1000032560.jpg

Rastavili smo donji dio...osovina se odsarafila na zadnjem dijelu i nije moglo povuci vodu uopce. .to je ocito majstor slabo zasarafio kad je zadnji put bila pumpa na popravku...
Uglavnom, mislim da ne vracamo ovo vise dolje...mijenjamo sve za potopnu pumpu...

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
753
Ovo je već informacija, znači dole imaš trofazni priključak koji podnosi 4 KW opterećenja, traži trofaznu pumpu koja ima ispod 4 Kw i visinu dobave barem 150 metara, to je bitno (kod te visine dobave pumpa ima mali kapacitet ali to je maksimum, kako je u stvarnosti potrebna manja visina dobave kapacitet će se bitno popraviti). Kapacitet će biti određen ovim parametrima (i lovom koju si spreman dati za pumpu). Samo kod potopnih pumpi moraš voditi računa o tome da pumpa mora kompletno biti uronjena u vodu (pumpa se hladi okolnom vodom u radu).
Ovo je alat za izbor pumpi pedrollo:
na osnovi svega što si napisao, meni se čini da bi tebi pasala ova pumpa ( 4SR 6/32 - S , 4 KW):
osim izbora pumpe prema visini dizanja i kapacitetu - treba stvar optimizirati da radi u području maksimalne efikasnosti (to jest da troši najmanje struje za učinak).

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,206
Pumpa te jacine je bila zato sto je na taj bunar bilo spojeno 5 korisnika. Od tih 5 korisnika 2 su imali krave jedan ima manju farmu piceka i 2 su bili korisnici sa normalnom potrosnjom. Kad je u jutro ili navecer hranio krave pumpa radila bez prestanka kolko se trosilo...
Sad su ostala spojena 2 korisnika na to. Jedan je sa farmom pilica i mi kao obicni korisnici. Da li bi bas onda trebala pumpa 4kw ili bi mogla nesto slabija? Ovo za visinu dizanja mi je jasno...

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
3,209
Mene zadovoljava jednofazna pumpa 1.1 kw i po specifikaciji 75m visinski stup
Bunar dubok oko 24 metra i do cetiri bara diže bez problema
E sad kolko imate vi dubok zdenac i koliko do hidrofira to neznam

Inače imam oko 55 komada stoke od malih telića do velikih bikovai krava
Znači da se troši dosta vode

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
753
Smanjenje broja korisnika ne mora značiti i da se potrošnja vode smanjila. Ako je ona pumpa prije stalno radila - to znači da sigurno nije imala dovoljan kapacitet. Naravno sada vjerovatno možeš ugraditi i manju (jeftiniju) pumpu ali mora biti dovoljnog kapaciteta da ne radi stalno i kod najveće potrošnje. Nemam pojma kolika je razlika u cijeni između ove i neke manje pumpe i koliko to uopće košta i koliko si spreman uložiti u sve to, ali siguran sam da je dugoročno najjeftinija varijanta - odmah sve napraviti kako spada.
Možda bi mogao ići na nešto manju pumpu jer sam prilično siguran da će potopna pumpa ako je ispravno ugrađena - pri jednakoj instaliranoj snazi - imati bolje iskorištenje nego ovaj sustav koji je bio ugrađen do sada (praktički nema gubitaka na usisu što je veliki problem za pumpe, inače). Ali sa druge strane sve ovisi o potrošnji, kada se jednom složi uredna opskrba vodom iz tog bunara - tko kaže da se neće još potrošača priključiti na taj vodovod?

Posljednje uređivanje:

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,206
Nece se vise korisnika natrag spojiti. To je bio selski vodovod davnih godina kad jos nije bilo gradskog...bit cemo samo 2 korisnika, a mozda ce se cak i ovaj jedan koji ima piceke odspoji. Potrosnja vode nije vise tako velika kao nekad.
Pogledat cu jos malo te protoke, ali mislim da bi mi cak i 2kw zadovoljavalo trenutne potrebe...hvala na savjetima.
@jlukaci7 slicna bi situacija bila kod mene s pumpom.tj omjer visine i mogucnosti pumpe po vertikali. 50m je dubok bunar. 800l posuda. Kao sto je vec ranije @Axial predlozio, gledam pumpu sa mogucnoscu 150m...i to bi onda trebalo dobar tlak napraviti u posudi...isto bi htio oko 4 bara...

Najnoviji postovi

Na vrh