• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radna svjetla

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Možda se nismo podudarili, u osnovne fabričke farove možeš da postaviš led žarulje, ali nemožeš postavljat dodatne farove to mora proći atest, to je nešto drugo i to se odnosi na terence i druga vozila, ali samo za svjetla koja se naknadno postavljaju.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
...u osnovne fabričke farove možeš da postaviš led žarulje...
Pa to i je problem o kojem sam govoril. Možeš, ali ne da i smiješ, pogotovo nehomologirana.
Svjetla s naknadno ugrađenim drugačijim izvorom svjetla od originala su neispravna.

martinv1

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2020
Poruka
1,567
A on ti hoće reć da tome u Bosni nije tako i da rade kako im se poželi.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Shvatil sam.
Ma i kod nas je usti problem s tim

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Saobraćaj je zanimljiva tema mnogih druženja, žurki i okupljanja, i mnogi pričaju o njemu, a i oni koji dirktno sprovode ove zakone načešće rade stereotipno i daleko od propisane procedure, zbog toga što mnogi vozači misle da ovu oblast poznaju a u stvari načešce budu žrvte a da nisu ni svjesni šta im je sve stavljeno na teret odgovornosti. Jedino što znam da dobar dio vozača kamiona koji se bavi međunarodnim transportom jako dobro poznaju saobraćajne propise, i tu skore da negriješe oni. Ali ti vozači imaju problem sa teretima koje prevoze jer im njihove kompanije podvaljuju terete sa netačnim masama.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
To bi u nekim slučajima zbilja trebalo zabranit kak veli Muha,
Kolega nema potrebe zabranjivati ono što Zakonom i Propisima nije bilo ni dopušteno. Ali potrebno je te Zakone i Propise jednostavno primjenjivati u svakodnevnoj praksi.

Prije osvrta na svjetla da spomenem korištenje mobitela u vožnji. Zakon je jasan, upotreba mobitela u vožnji nije dopuštena, a svaka druga "šuša" vozi i mobitelira... Policija ih ne kontrolira, ne kažnjava i zato su se razmahali. A policija bi tako bezbolno preko njih mogla puniti proračun...

Na motornim vozilima i traktorima su dopuštena samo ona svjetla koja su homologirana. Sve ostale naše divlje ugradnje su kršenje propisa i ugrožavanje sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu.

Ne želim sad ulaziti u raspravu oko "silovatelja drugih" na cesti s upaljenim stražnjim radnim svjetlima itd. Ti su ljudi, vozači zlo, najblaže rečeno. U prometu smije na motornom vozilu s prednje strane biti upaljeno bijelo svjetlo, a sa stražnje crvena svjetla, sve ostalo su izmotavanja i preseravanja. Vožnja traktorskog "priključka suviše velikih gabarita" u odnosu na širinu kolnika je drukčije regulirana, a nipošto ne paljenjem stražnjih bijelih radnih svjetala...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ima gorega, da te zaslijepio, a ti si radi toga doživio i napravio nekakvo sranje, imaš možda štetu, troškove, a on, budaletina ode i niti ne skuži, ili se samo pravi da ne kuži, da ti je svojom nadobudnom bezobzirnošću zagorčao život. 😖

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
prvo su hebali sa žutim svjetlima, pa xsenonicama, pa sad ledicama...uvjek ima netko tko ne želi voziti standard nego izmišljotinu...
dakle, hebanje neće prestat... 🤭

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Žuta svjetla nisu štetila ostalim sudionicima u prometu. Imala su možda malo manju efikasnost radi boje, dakle vozač je imao proizvedenu manju količinu svjetla.
Problem su koje kakve nehomologirane i neatestirane, uglavnom kineske robne marke žarulja i rasvjetnih tijela. Pojedinci misle da je sve novo i "skuplje" na tržištu automatski i bolje - nije. Naročito ako je ofrlje i improvizacijski stavljeno u funkciju.
A badava ti i 100% dobro ugrađena radna svjetla na ispravan traktor, ako ih traktorista koristi na nepredviđen, neprimjeren i za ostale sudionike štetan i iritirajuči način. Dok oreš, radiš na njivi, svijetli kao da si u Betlehemu, ali dok izađeš u promet, ponašaj se odgovorno, gasi stražnja bijela - radna svjetla i puna šaka brade.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Žuta svjetla su izvrsna za maglu.
Manja je zamorna refleksija, manje se umaraju oči a i netko "z druge strane magle", pogotovo po danu, vidi kad mu dolazi netko ususret.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Imam doma još dvije žute stare žarulje od R4, jebiga, milicija me natetala da ih skinem ali meni su bile ok.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
da, osobno sam imao samo maglenke na autu sa žutim žaruljama (90 i neke)...i bilo je više nego ok...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Ne maglenke.
R4 je dolazil s zutim zaruljama u glavnim farovima. Kratko i dugo svjetlo.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
r2 je bilo kod mene za duga i kratka...nemam pojma za r4...star sam... :oops:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Ne samo R4, već Citroën Žaba i Ajkula sa zakretnim farovima...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Mene je policija, pardon ondašnja milicija, davnih 70-ih natjerala da pod jačom kišom mijenjam žarulju jer je jedna bila žuta, a druga bijela. Rekli su da moraju biti obje jednake, nisu uvjetovali koje boje.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Francuzi su uglavnom svi imali žutu boju svjetla u farovima.
Kod nas se žuto svjetlo moglo koristiti, ali ne i jedan far žuti, drugi bijeli.

Najnoviji postovi

Na vrh