• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radna svjetla

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
kruno1601, ti si prema ovakvom stavu evidentno razuman čovjek i živiš razuman život. Ne radiš drugima ono što ne bi želio da drugi tebi rade. Lijepo, jako lijepo.

Na žalost, ja sam več mnogo puta, previše puta doživljavao bliske susrete sa jako neodgovornim pojedincima, koji su uvjereni da su bitni samo oni i njihov "lajt šou", drže po mraku upaljeno sve što na traktorčini imaju instalirano, voze uz to bahato sredinom kolnika i jebi se sav ostali svijete.

(Da zlo bude za mene gore, nosim naočale, nisam više mlad, ali nikada do sad nisam imao prometnu nezgodu - sve sam nekako izbjegao. Nikada! Automobili, traktori, kombajni, motori ... su bili i jesu moj život, moja struka, valjda i gorivo kola mojim žilama umjesto krvi, ili se bar sve s godinama izmiješalo.)

Ti izgleda nisi takav problem, ali ovakve budale jesu.

kruno1601

Član
Tu od
8 Sij 2015
Poruka
91
@plus hahhah da mi je do "light showa" nebi tero traktor na njivu🤣, uvijek na cesti obicne lampe koje su predvidjene za na cestu, cim skrenem s ceste gasim ih i palim radne lampe (osim ako nije njiva uz cestu onda gledam da ugasim prednje ili zadnje ovisi koje su okrenute da bi ometale vozila na cesti)... Nije ljudski😁

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
@Kupljenec vidi ih 6 napred 6 iza ako oces ih ugradimo cini mi se da smo "susedi"
Da se mene pita sused ja bi to zabranil, da je to tak moralo bit tvornica bi to već odavno dela, ljudi inžinjeri koji to delaju.
Odavno je to smetnja na cesti, ja zato imam jednu iza onu tvorničku, a čak razmišljam da ju maknem i da denem petrojejku neku(fenjer) taman bi bila.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,507
Kolega tko radi po noći njemu trebaju, raditi s jednim svjetlom je jako teško , ja imam 4 pa nekad sve ne vidim. A i tvornice na nove traktore ugrađuju puno radnih svjetala. Bez veze je uspoređivati traktore stare 50 godina i reći da je dobro, nije ni onda bilo nekaj ali je prema konjima i ostalim životinjama s kojim se radilo ovo bio preporod. Kako bi ja brao kukuruz do 10 navečer da nemam svjetla i kakav bi to bio posao? Dok se je stiglo i radilo samo po danu ni meni nije trebalo a sad taman dođem doma i mrak.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,509
... Dok se je stiglo i radilo samo po danu ni meni nije trebalo a sad taman dođem doma i mrak.
A kaj ti jedeš z dve žlice, kaj moraš dva posla delati? :unsure: :hahah:

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
Pa ja po sezoni radim sve sa traktorom kroz noc, ujutro ručno šta treba a navečer i noć sa traktorom, ne vidim zašto da se patim kroz dan kad mogu radit ko covijek kad zahladi, drugi koji misle da su pametni idu doma kad ja krećem, upalim lampe i isto mi dode ko i dan a ne mucim ni sebe ni traktor

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,601
Izgleda da se nekim clanovima treba opravdavat za montirana radna svjetla. Sutra ce napadat za blatnjave kotace na njivi, preksutra nas zvat bioteroristima ako koristimo pesticde.

• Haha
Reactions: ZJ

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Izgleda da se nekim clanovima treba opravdavat za montirana radna svjetla. Sutra ce napadat za blatnjave kotace na njivi, preksutra nas zvat bioteroristima ako koristimo pesticde.
Jasno smo se suprotstavili vožnji traktora po cesti s upaljenim radnim svjetlima. Da li si ti uvjeren da je voziti traktor po cesti s upaljenim radnim svjetlima dopuštena i sigurna radnja? Ja znam da to nije nigdje dopušteno, niti ispravna upotreba radnih svjetala.

A kad si več potegnuo blatnjave kotače - njima je kao blatnima mjesto na polju, na njivi, ali nije dopušteno i vrlo je opasno dok se blato s kotača traktora rasipa više stotina metara po kolniku, sve dok se kotači ne otresu. Činjenica je da to blato može imati za posljedicu nemogučnost kočenja nekog drugog vozila i sudionika u prometu, te koje kakve štetne posljedice.

Pesticidi, herbicidi, fungicidi se upotrebljavaju pod određenim povoljnim uvjetima, nipošto ne na način da u jednom kraju nastane pomor pčela, ili da prskanje njiva protiv korova po vjetru izazove štetu na okučnicama i voćnjacima u blizini...

martinv1

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2020
Poruka
1,567
A šta da ja radim s tim kotačima? Da ih ližem ili šta?
Za snijeg koji sam od sebe pada s neba možemo imat dežurne službe koje ga čiste, zašto nebi imali i službe koje bi redovito čistile cestu, da se pokaže malo poštovanja prema onima koji ovu državu hrane, umjesto da nas se konstantno sere i pljuje.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
martinv1 mišljenja sam da danas svaki hrani svoju obitelj, a več tuđu ne, malo si to prenategnuo.
Svaki ima toliko poštovanja koliko ga je "u društvu" zaslužio, nije društvo bedasto, slijepo i gluho. Društvo poštovanje iskazuje, ili ne iskazuje...

Ovo je copy paste:
povećan rizik događanja prometnih nesreća, a tome osobito pogoduje iznošenje blata na kolnik na kotačima traktora prilikom izvođenja poljoprivrednih radova. Ovakav neodgovoran način postupanja u prometu do krajnjih granica povećava rizik od događanja prometnih nesreća i to onih s najtežim posljedicama.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama u čl. 45. propisano je da vozač koji se vozilom sa zemljane ceste, gradilišta i sličnih površina uključuje na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom obavezno mora zaustaviti vozilo i ukloniti blato s kotača. Ukoliko vozač ne ukloni blato s kotača, predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000 kuna. Međutim rijetki vozači se nažalost pridržavaju ove zakonske odredbe. Problem nastaje kada padne kiša uslijed čega dolazi do miješanja zemlje s kišom te se stvara blato, kolnik je tada vrlo sklizak i postaje opasan za sve sudionike u prometu.

Prema čl. 35. Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozač je dužan sa ceste i cestovnog zemljišta ukloniti i predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište, te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti, ukoliko to ne učini Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000 kuna, a ukoliko se radi o pravnoj ili fizičkoj osobi-obrtniku određena je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna. Ukoliko vozač, vlasnik vozila ili druga osoba ne postupe u skladu s Zakonom, odnosno ukoliko ne uklone predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište o njegovom trošku to će učiniti pravna ili fizička osoba kojoj je povjereno održavanje cesta. Za uklanjanje blata s kolnika policija angažira tvrtke nadležne za održavanje ceste te im ustupa podatke o počinitelju prekršaja nanošenja blata na kolnik tako da će onaj koji nanese blato biti u obvezi i snositi troškove čišćenja koji mogu mnogostruko nadmašiti predviđenu novčanu kaznu temeljem Zakona.

Apeliramo ovom prilikom na sve vozače, koji sudjeluju u prometu poljoprivrednim i drugim vozilima, kojima se poljoprivredni urod izvozi i prevozi našim cestama, da prije uključivanja na asfaltirane cestovne površine osiguraju čišćenje svojih vozila, jednako tako svim ostalim sudionicima u prometu savjetujemo da pripaze ako uoče mjesto gdje traktor ili drugo vozilo izlazi na cestu s blatnjavim gumama, jer je kolnik tada vrlo sklizak te da o uočenim većim onečišćenjima obavijeste nadležnu policijsku postaju.
Završetak copy paste.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,509
Nitko ne sere i ne pljuje, već si po zakonu o sigurnosi prometa na cestama dužan počistiti blato koje nanosiš na kolnik.
I nisam jedanput videl susjedu s lopatom kak struže cestu kad muž stepe gnoj s kotača kad izlazi iz dvorišta.

Snijeg je "elementarna nepogoda" a blato donešeno kotačima je nemar.
Valjda znaš razliku.
Da ne bi mislil da imam nekaj protiv tebe, isto se odnosi na blato donešeno građevinskim vozilima
;)
PS.
Nije jedan čovjek poginul radi blata na cesti, već puno njih.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,913
Kolega NH je pretpostavljam mislil na to da zakaj si neko ne bi ugradil radna svijetla ako ih koristi kak treba.
Ja sam si na jesen stavil radna svijetla napred i otraga (i preporodil sam se) jer isto većinu posla s traktorom obavljam noću. Idem na posel i radim poljoprivredu, ne jer mi je sila (fala Bogu nije), ali volim to raditi, i volim napraviti kak spada.
Isto takve napade sam imal doma od svojih, da kaj mi trebaju ta svijetla i ta poljoprivreda, onda sam dignul glas na sve da bek ne sereju( da moram tak reći). To je moj hobi i ja sam si ga odabral, a da ne velim kak su skakali oko mene pred godinu dana kad su krenula zatvaranja radi korone....daj posij čim više toga tra la la i tak.

A kaj se tiče blata na kotačima, prije izlaska na cestu stanem, u jednu ruku šrafciger, u drugu špahtla i za 5min su kotači čisti. Da traje i 30 min opet bi tak čistil, jer i mene smeta blato po cesti.
Jesam se sad raspisal....

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,507
A kaj ti jedeš z dve žlice, kaj moraš dva posla delati? :unsure: :hahah:
Nema tko drugi umjesto mene pa moram ja, od poljoprivrede ja nažalost ne živim,radim u firmi i često se desi da radim duže i da otiđem na teren, dok majka može nahraniti svinje i kravu ja sam sretan čovjek. Dok pomognem tastu i ode mi vrijeme. Dok je otac bio živ uzeo si je godišnji i polako je sa TV izorao sve za dana. Nismo onda nikad radili po noći, na žalost drukčija su vremena i moramo se prilagoditi, nije da se opravdavam samo gledam situaciju sa svoje strane. Ja osobno svjetla sva koristim dok radim a u cestovnom prometu ne, blješti to jako i nije ugodno ići u susret.

Na vrh