• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radna svjetla

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Kramp 4x9W kockaste ugrađivao na kombajn, ukupno 10 komada, samo nikada nisam vidio kako izgleda u radu jer je kombajn prodan prije sezone, a ovako su dosta dobro osvijetljavale, samo drugačije je to kada gledaš u dvorištu i kada si na otvorenom, plus prašina i sve ostalo.

Kvalitetom su ok, čvrsto kućište, žice se daju fino očissiti od izolacije, a da licne ne pucaju i nosači su normalni, ima mjesta za ušarafiti. Ali kao i ove kineske su ključ 14/13 da ne ukradu majstori 😂😂

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Ova klasična kockasta led svjetla mi nisu baš nešto, daju uži i dulji snop svjetlosti, što mi kod radnih svjetala nije potrebno. Koristio sam ovakva svjetla kao na slici i linku, 48w su, odlično svijetle i snop ne baca daleko što mi odgovara. Kvalitet je osrednji, neka su otišla (ušla je voda u njih). Jedina mana ovakvih svjetala je boja svjetlosti, recimo u sjetvi napred nisu pogodna jer je slab odziv boje pa se trag markira slabo vidi, ali nazad je super. I veličina je dobra, lakša su za ugradnju u odnosu na kockasta.
Link LED svjetla 48W
LED.jpeg

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Zato kod kupovine treba pogledati dali je spot light ili flood light.

Spot light baca u jednu točku kao baterija, a flood light ima raspršen snop, zato obično LED bar osvijetljava bolje, ne radi jačine LEDica, nego zbog šireg kuta bacanja snopa svijetlosti.

Trenutno imam Wesem 4 komada od 48w za ugraditi na Zekana, po deklaraciji su floodlight, pa ćemo vidjeti kakva će biti, inače komad je s rabatom 178kn bio.

Također treba vidjeti i temperaturu svjetlosti odnosno boju, ove moje su deklarirane kao 6k, trebalo bi biti ok, a s plavima tj. od 8k pa nadalje je smrt za raditi.

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
1,996
Ovakva radna LED svjetla sam planirao staviti na kabinu traktora sa stražnje strane, koristio bi ih samo prilikom obrade zemlje, kod samog transporta po glavnoj cesti bi koristio za to predviđena svjetla, a ove isključio jer ne želim da ometam promet iza sebe, prvenstveno radi toga da nekoga ne zasljepljuju.
Međutim, pretpostavljam da bi mi pravili probleme na tehničkom, pa bi bilo dobro da se fiksiraju tako da ih mogu uzeti dolje sa kabine.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Ja sam si ugradil tak svijetla na kabinu napred i natrag i nikakvog problema na tehničkom. Kolko sam skužil bitno da lampe ne izlaze iz gabarita kabine.
Naravno, to su radna svjetla za rad u polju i za njih se ne traži nikakvi atest, po cesti se koristi već predviđena rasvjeta.
Evo na ovoj poziciji su, isto tak i napred
IMG_20210911_114726.jpg

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Vjerojatno jer nije tak original. Al onda u tom slučaju znaju tražiti atest. Možda pretpostavil da nemaš pa te odma najuril doma

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Tako je, nije u originalu tako i ne možeš proći bez atesta, a za atest moraš imati deklaraciku proizvoda koji ima homologaciju i certifikat od EU, a to naravno nema.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,912
Ja sam ove ugradio. Planirao sam neke druge, ali sam ove jedine našao da mi promjerom odgovaraju u original rupe od halogenih.

Za sada sam super zadovoljan. Jedino mi malo ružno izgledaju jer su puno tanje od halogenih pa su mi dosta uvučene u krov.

Ali što se tiče svjetla, jače je i bolje baca. S bojom sam zadovoljan. Ovakvo bacanje sam baš i tražio. Da mi ne baca daleko, nego široko.

Kupio ih na talijanskom Amazonu. Htjeo sam hellu, cobo ili osram samo iz razloga što hoću da ono što piše na kutiji stvarno i bude tako. A ne da boja na kraju bude plava itd.

IMG-20220309-WA0007.jpg IMG-20220309-WA0005.jpg IMG-20220309-WA0008.jpg

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
5700K i je plavo...
3000...4000K je bolje, ali takvih nema baš u ponudi.

Probaj ih nagnuti prema dolje, jer pola svjetla gubiš rasipanjem u visinu.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,912
Ako ih nagnem prema dolje onda ima 2 problema

1. Odbljesak od haube naprijed, priključka iza.

2. Jedini komad ravne površine koji posjedujem je ovaj gdje je traktor trenutno, a i on nije baš ravan. Znači na bijegu kad idem mislim da će ovako biti dobro.

Što se tiče boje. 5400 bi trebalo biti sunce u podne. I ja ovo svijetlo vidim kao bijelo. Za razliku od Kineza koji su baš plavičasti s bojom 6500K+

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Radna svjetla nazad dolje na blatobran, naprijed negdje na haubu ili isturit sto vise ispred sofersajbe na donjem dijelu. Sve ostalo je vise stete nego koristi.
Cim se potegne pitanje oko radnih svjetala vidim da se svi unaprijed ispricavaju i opravdavaju da ih ne koriste na cesti, cemu 🤔

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Napomenem samo, jer kod mene ima onih koji se s radnim svjetlima voze po cesti

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,912
A gle. Stavio sam svijetla gdje su bila svijetla. Bio sam relativno zadovoljan i sa starima, ali su mi bacala previše u daljinu, falilo mi je svijetla gdje mi zapravo najviše i treba. I kad mi se orunilo onaj deflektor iznutra na 2 komada odlučio sam staviti led.

A sad pozicija, to ovisi i o tome jesi ratar, voćar, kombiniran, radiš bašče. Nije sve tako jednostavno. Ali ne postoji univerzalno dobra pozicija.

Što se mene tiče, a to sam baš pričao s kolegom neki dan. A vidim da na novijim traktorima tako i rade...

Bolje 5 od 1000 lumena naprijed i 5 natrag. Svakako montiranih. I gore i dolje i lijevo i desno...

nego 2 od 2500 lumena naprijed i 2 natrag. Uvijek ćeš negdje imati sjenu, negdje viška svijetla, negdje manjka.

Po meni za moje potrebe bi bilo najbolje 4 spot što bacaju daleko gore u krov (2 naprijed, 2 natrag) na posebnom prekidaču. One bi mi bile super kod obrade zemlje u voćnjaku gdje se ide većim brzinama i gdje mi je to bitnije i one ne bi stvarale odbljesak.

2 naprijed kod haube i 2 iza na blatobran flood kada se radi nešto preciznije, međuredna obrada i tako.

I 2 male 500 lumena bočno kod kotača da mi bacaju u red da točno vidim gdje je red...

Svaki par naravno na svojem prekidaču...

Jer ovisno o poslu neke smetaju.

A sad da to uzmem raditi. Po ovim cijenama led rasvjete (kvalitetnije malo) i još šta bi sve morao raditi na traktoru... To već košta novaca...

Ovo je rješenje koje nije ni dobro, a nije ni loše. Ali je bolje nego što je bilo i bolje nego nikakvo.

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,386
Sa Hellom nema fulanja to znam, ali 4 fara koštaju 600-800 eura, a ja pokušavam kupit 4 za cca 1000 kn haha. Sparex ne mogu naći link, ali jako je sličan Fendtovim radnim kvadratnim farovima, vjerojatno zato ih Grapak i ima u prodaji. Nazvat ću pa ću pitati za specifikacije, ali mislim da ću uzeti Kramp, nemam problema sa njihovom robom, nadam se da će i ovo biti ok.

salyn

Aktivni član
Tu od
25 Lip 2011
Poruka
348
Sa Hellom nema fulanja to znam, ali 4 fara koštaju 600-800 eura, a ja pokušavam kupit 4 za cca 1000 kn haha. Sparex ne mogu naći link, ali jako je sličan Fendtovim radnim kvadratnim farovima, vjerojatno zato ih Grapak i ima u prodaji. Nazvat ću pa ću pitati za specifikacije, ali mislim da ću uzeti Kramp, nemam problema sa njihovom robom, nadam se da će i ovo biti ok.
Cijenovno nisu skupe, al po meni su vrlo dobre.
Na jednom traktoru imam jedne no name...i kad sjednem iz tog u drugi koji ima ova radna svjetla preporod.

Moja preporuka

Najnoviji postovi

Na vrh