• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radna svjetla

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Cijena s e-baya je kao cijena bez PDV-a.
Ak more odbiti PDV, nema ih računa naručivati s e-baya.

Novajlija

Član
Tu od
8 Sij 2014
Poruka
325
Vidiš ZJ u pravu si nisam ni razmišljao o odbijanju PDV-a, ali mi se ne isplati samo lampu naručiti kad moram i poštarinu platiti a iz kine nema poštarine, a i tamo mi je i jeftinije i kad ovdje odbijem PDV tako da ne znam budem još vidio imam vremena.

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
Šta je prednost tih LED lampi? Cijena, izdržljivost, bolje osvjetljavaju? Šta kad pregore?

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
Traju jednu čitavu godinu? Ako se desi da pregori, mijenja se sve komplet ili samo ona dioda koja ne radi? A šta fali starim fenjerima tipa polovna Hella ili Bosch (osim što ne podnose krpljažu prilikom montaže?)?

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Ja imam vec dosta dugo led, vjerujem da zna vecina i rade bez greske i ja sam super zadovoljan nakon mene su i neki prijatelji stavili isto radi bez greske, sve 4 manje trose nego jedan original far a svijetle 3 puta jače, ja imam spojeno direktno na bateriju i imaju svoj osigurac i prekidač svake posebno, jedan za napred jedan za nazad

Da ne citiram svoj post na kraju 13-te strane je i video

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Danas sam razgovaral sa strojovođom o led rasvjeti na lokomotivama uglavnom nije zadovoljan stari far (onaj na vrhu) je osvjetljaval dužinu 1000 metara ledice 150 metara i jako rasplihnuto veli nemožemo protiv napretka .

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Ekipa najbolje je da svaki sebi postavite na traktor takvu svjetiljku / lampu koja Vam bude najbolje činila korist i zadovoljstvo. Dakle, ako Vi osobno smatrate da Vaš tip ugrađene svjetiljke, Vama najbolje osvjetljava radnu površinu, pa baš Vas briga što o tome misli Vaš susjed, prijatelj ili ja.
Rasprava o manjoj potrošnji struje na traktoru, dobro pa ima li to zapravo smisla, zar ta struja bude uzela previše snage motoru dok ore noćnu brazdu, ma dajte - najte, a derete ju punim gasom, zar ne :)
Dopustite sebi na volju, postavite si svjetiljku koja Vam paše, jedino pazite da Vas ne zezaju na "tehničkom pregledu traktora", a između svijetli i uživaj.
(Ja sam pristalica za LED lampe / svjetiljke, žarulje, kod rasvjete 220V, ipak one puno manje vrte brojilo / strujomer :), no to je samo moje osobno razmišljanje. )

Novajlija

Član
Tu od
8 Sij 2014
Poruka
325
Naručio sam one LED lampe sa ebay-a pa kad dođu i kad ih namontiram bit će i video. :icon_e_smile:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Kolega Plus, sve ima svoju cijenu.
Imam ih i ja nekoliko, za probu, ali ipak nemru po rasvjetljenosti zamijeniti halogenu žarulju. Svjetlo je jako, ali je nekak "prazno", jer nema puni spektar niti pravilan uzvrat boja.
Osramove ili Philips-ove su mi preskupe za probati. Vjerujem da su bolje od no name kineskih, ali opet ne vjerujem da su dobre ko halogene.

Ovo kaj veli Željko je, nažalost, istina.

Posljednje uređivanje:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
kaj pričate gluposti , nije valjda da se LED-om ne može napraviti snop klimetar i pol kao prije .
kad u glavu ubacite varijablu" moč navike " onda je svaku novotariju lakše prihvatiti

Posljednje uređivanje od moderatora:

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Puknuti vlak vozi brzinom 140 km/h gornji far tkz reflektor u noći bez magle na 1000 metara si videl auto kako prelazi preko pruge a kod ledica ga vidiš tek na 150 metara a ima pun ku,, ledica ali izgleda kak da svijetiš kroz mliječni filter .

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
sad je več kilometar , hihi ..

ne kažem ja da nije tako , tko zna tko je naručio takve reflektore i da li je uopče vodio računa o potrebama ..danas se dosta vodi računa o tome da se pušta puno svjetla u atmosferu, ne mogu se sjetiti ovog trena kak se to stručno zove ,hm

ljudi zamjene 100 svač žarulju s "šparnom" od 8 w i očekuju da ova svjetli k dan

edit , ma gdje to vlak ide kod nas 140kmh?

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Jedino kaj se meni sviđa kod ledica je to kaj je smanjeno opterečenje cijele traktorske instalacije.
Ovo kaj se piše da manje struje troše, neznam kak da to objasnim, struje ili ima ili nema, prednost je kaj je manje opterečenje na samog proizvođača struje na traktoru ako me razmete kaj hoću reći.

E sad ako postoji neka najsličnija ledica koja daje boju svijetlosti kao H3 radni far, takvu bi volio imati, sve ove "plave" mi se ne sviđaju!

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Slažem se da smo se s godinama navikli na svjetlost starih tipova žarulja koje su bile po spektru sličnije danjem svjetlu, nego novo popularne LED-ice.
Halogenke su i dalje zakon.
Mene jako smeta ako ne bi dobro vidio, jednako me jako smeta dok mi u susret po mraku dolazi na cesti vozilo sa krivo okrenutom žaruljom pa me zasljepljuje, a da ne govorim da popizdim na divlje ksenone i slična s*anja.

Ne mogu se složiti da treba s LED-icama rasterečivati električne instalacije dosadašnjih traktora. Instalacije su jako dobro dimenzionirane, generatori također (i stari dinamo generatori i noviji alternatori), a bome ne treba na traktoru razmišljati ni o tome da budeš s LED-icama ušparao 0,000001 % na potrošnji goriva.
To nek ostane rezervirano za moderne ekološki (lažne) zelene automobile koji isključuju generatore, pa uključuju dok koče itd. :icon_mrgreen: Traktori su tu da oru i deru, pa taman i po nafti :icon_mrgreen:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Ne znam kak je s led radnim lampama, ali led žarulje za rasvjetu se mogu kupiti u raznim nijansama, odnosno s različitom toplinom boje. Od nekih 2700 K do 6000 ili čak 6500 K.
Meni najbolje odgovara oko 4000 K. Međutim držim da je to individualan i jako subjektivan doživljaj.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Jedinica je Kelvin, jel??

Znači što manje K tim je svijetlo prirodnije, manje plavkasto?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Šanana, 2700K je žučkasto, 3000K je bijelo.
Sve iznad toga ima plavičasti odsjaj.
Nisam videl radnih lampi s manje od 6000K.
Jedva sam našel vanjske reflektore ( za dvorište) od 3000K, s 30 i 50W.
Kolega Puknuti, termin koji tražiš je light pollution (svjetlosno zagađenje) .

Na vrh