• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radna svjetla

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Hebalo vas plavo svjetlo...
Mislite na starost i izbacite to iz svog života.

martinv1

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2020
Poruka
1,567
Ja nemam tih problema, no tko ima gleda da si svakak pomogne. Na svim uređajima imam filtere plavog svjetla.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Do 4000 K mi je ok. Čini mi se da proizvođači pribjegavaju plavkastom svjetlu jer mogu deklarirati više lm za istu snagu, a kvaliteta osvjetljenja je zanemarena.

martinv1,​

koliko ti filteri plavog svjetla smanje osvjetljenost kolika im je cijena i kak izgledaju, odnosno kak se ugrađuju?

martinv1

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2020
Poruka
1,567
Ne znam na što ti misliš, ja sam gore mislio na ove svakodnevne elektroničke uređaje, ekrane u koje blejim, tu je elektronički riješeno.

martinv1

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2020
Poruka
1,567
Lampe treba samo iskeširat kvalitetne neke odgovarajuće temperature i to je to.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Radnih nema u izvedbi 2700...3000K, vrlo rijetko se nađu one od 4000K, već su uglavnom 6500K.

Meni je muka kad mi na cesti netko ide u susret sa ksenon ili LED (plavim) svjetlima, jer jako zasljepljuju.

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
Problem je što ne rade te radne lampe Led sa 3000-4000K boje. Sve su 6000-6500K, ne znam šta im to znači i ne znam jel sam gdje sreo led radnu lampu bila skupa ili jeftina da ima manje kelvina. A za kuću odeš, znaš koje grlo i onda boja kakvih hoćeš biraš, od žute, pa bijela sve do plave.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
6500K je "dnevno svjetlo", najjeftinije je za proizvesti i ima najveću efikasnost (lm/W).
A to kaj uništava oči i ne daje prirodne boje nikoga nije briga.

Jednom sam nšel u Trgoagenciji lampe koje nisu bile baš plave, već negdje oko 4...4500K. I dalje previše plave za moj ukus, tak da i dalje ostajem na halogenima.
Halogene lampe daju potpuno prirodan spektar boja, kaj rijetko koji LED može postići (CRI - Cromma Refleks Index = vjernost reprodukcije boja).

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
4500 bi kod mene još nekako i prošlo, ali sve preko je otrov, sad kako tko voli.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Od tih ledica mislim da 4000K najviše sliči dnevnom svjetlu. Možda bi 3500 K bilo još bolje, ali njih nisam nigdje videl.

TihoST1

Dobro znana faca
Tu od
1 Sij 2021
Poruka
130
Radnih nema u izvedbi 2700...3000K, vrlo rijetko se nađu one od 4000K, već su uglavnom 6500K.

Meni je muka kad mi na cesti netko ide u susret sa ksenon ili LED (plavim) svjetlima, jer jako zasljepljuju.
Tako je @ZJ.......o ovome rijetki pričaju,koliko je opasno kada ti na cesti u susret dolazi vozilo sa takvim svjetlima da si nemoćan osim da pokriješ rukom dio vidnog polja,a inače je na STP praksa da češ biti vraćen sa pregleda ( mislim na led svjetla gdje prolaze samo poziciona svjetla kao takva na vozilu) jer takva svjetla ugrožavaju ostale sudionike u prometu,no tu priči nije kraj,kada stignu doma ili kasnije likovi mijenjaju žarulje i nastave po svome......do susreta sa organima reda,pa onda neki ili svi nagrabuse.
Za traktore i radne strojeve je dobro da ih imaju u vidu pomoćnog osvjetljenja kada su u radu noću na terenu ili prikapčaju,otkapčaju pomoćne uređaje,ali na cesti svijest drastično opada kod pojedinaca pa ih pale sve u šesnaest da se vidi sva raskoš stroja I klasično glumatanje istih.No da se dotaknem i kvalitete led lampi.......one ne podnose treskanje i drhtavicu stroja pa lumeni izgaraju,jer ta tehnologija ima svoje nedostatke,a istaknute vrijednosti o snazi led svjetla imaju smisla dok su relativno nove,vrlo brzo se to dogodi,a o tome da traju puste tisuće sati su bezvezne priče.Govorim iz dugogodišnjeg iskustva.Alternativa postoji u vidu klasičnih ali boljih snažnijih žarulja poznatih brendova,i svakako tko led svjetla korist kao pomoćna radna svjetla to treba imati na umu. Vezano za ispitivanja koji utječu na zdravlje čovjeka pokazuju da štete itekako na više razina,jedno od njih je da ometa zdrav san,najčešće izloženost ulične rasvjete naspram spavaće sobe,pa treba znati da ljudi sve više u urbanim sredinama osjećaju velike probleme i tegobe.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Za traktore i radne strojeve je dobro da ih imaju u vidu pomoćnog osvjetljenja kada su u radu noću na terenu ili prikapčaju,otkapčaju pomoćne uređaje,ali na cesti svijest drastično opada kod pojedinaca pa ih pale sve u šesnaest da se vidi sva raskoš stroja I klasično glumatanje istih
To ja pričam več godinama.
U sezoni radova neznaš jel se avion spustil na cestu i ide ti u susret od silnog svjetla.
A prestiči ga kad ga sustigneš je misija ravna samoubojstvu jer otraga svetli kao i napred...

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
( mislim na led svjetla gdje prolaze samo poziciona svjetla kao takva na vozilu) jer takva svjetla ugrožavaju ostale sudionike u prometu,no tu priči nije kraj,kada stignu doma ili kasnije likovi mijenjaju žarulje i nastave po svome......do susreta sa organima reda,pa onda neki ili svi nagrabuse.
Komentiraću zakon BiH, Što se tiće policije nije njihova nadležnost da na licu mjesta utvrđuju kakve su sijelice u svjetlima., ako to rade to nije po zakonu. Mogu da utvrde tehničku neispravnost i pošalju na vanredni pregled. Stanice koje vrše VTP nemaju nadležnost u pogledu postojanosti led svjetala , već samo o ispravnosti svjetla ili neispravnosti. Sva nova vozila sada fabrički izlaze sa led svjetlima. U zakonu postoji prekršajna sankcija za tehničku neispravnost svjetla ali samo kad ono neradi, a to se nemože odnosit na led svjetlo jer bi moralo biti decidno napisano.
Sobzirom da je zakon o saobraćaju BiH identičan sa zakonom R Slovenije nevidim da je drugačije i u zakoniku R Hrvatske.
Nemojte da vas povuku za nos ili da vas okrive ze nešto što nije tako. Svi zakoni o drumskom saobraćaju su uskalđeni sa evropskim staddardima o pravilu prometa samo se razlikuju kazne i to je u svakoj državi drugačije uređeno.
Ako u praksi imate problem samo zatražite da vam se pokaže na uvid član zakona u kojem decidno piše da je led žarulja kažnjiva.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
@smilan , mislim da kolega ne priča o tvornički ugrađenim svjetlima, već o LED sijalicama stavljenim umjesto obične žarulje. Ako nisu homologirane, vozilo s njima nije ispravno.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Pa nisu homologirane ni ona led svjetla iz TA i kojekakvih drugih ducana kaj stavljaju kao radna pa ne pita niko nigde nista.
Samo pogledaju dali svjetle, a smjestaj, podešenost .... ne gleda niko.

Neki dan me tvoj sused pital jel bi mu ih ugradil na prednje blatobrane jer je videl slike na fejsu.....

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Znam na šta se odnosi ali je jednostavno tu ostao raskorak, i zato će biti monogo divljih svjetala za sada dok se ta oblast ne uredi, međutim tehnički pregledi to nerade, pogotovo na radnim mašinama, to se upošte ne gleda. Nemogu opširno o ovoj temi možda bi bilo malo i političko pitanje a nije u redu oko toga. Jednostavno bitan je broj što više polisa osiguranja i tu staju sva pitanja nema dalje.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
To bi u nekim slučajima zbilja trebalo zabranit kak veli Muha, nemoguća misija preticat po kmici.Ja sam imal slučaj da je kamion bil natovaren na kamion, nisi znal jel ide napred ili u rikvec, i taj koji je bil natovaren nije htel u našu kabinu kaj smo ga šlepali nek je ostal u svojoj, i onda je pametnjaković ablendal ljudima kaj su išli u susret njemu, i ljudi imali osjećaj da voze u kontra smjeru. A ovaj sa labudice bleda i blenda.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Možda na traktorima još ne gledaju, ali budu...polako.
Radna svjetla su generalno manji problem nego glavna svjetla na vozilima.

Ak hoćeš takve lampe ugraditinpr na terenca, moraju biti homologirane, provjerava im se snop, ugradnja...i izdaje se atest.

Najnoviji postovi

Na vrh