• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Ova hrastovina koju sam sad napravil bi bila najbolja tek u sezoni 22/23. Ovisno kakve buju slijedeće dvije zime, možda bu i veći dio ostal za zimu 22/23. Zavisi i od toga koliko bum još rano na proljeće ili krajem zime napravil bukovih i grabrovih drv.

Krumpironja,
jel to sigurno hrast kitnjak. Da možda nije cer? Hrasta lužnjaka kod mene nema pa ne znam kakav je za loženje.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Hrastovina bi se morala "sušiti" u klaftru na kiši dvije sezone, da čim više ispere tanin.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Ne znam koji hrast je ali znam da je najbolje tako ako se presuši izgori ko papir, cer treba 2 zime stajat da bi ga se koristilo

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
Hrastovina bi se morala "sušiti" u klaftru na kiši dvije sezone, da čim više ispere tanin.
Koliko ima tanina u hrastu (postotak, kilaža po metru...)?
Koliko kiša može isprati tanina iz drveta?
Koliko izgubiš na ogrjevnoj vrijednosti ako su ti gljivice pojele koru i belicu na hrastu i da li to opravdava ispiranje tanina?
...uključiti mozak... :unsure:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Krumpironja,
ne znam kak je kod tebe, ali kod mene cerovina rađe gori nego hrastovina. Cer je drvo (barem kod nas) koje ima jako izbrazdanu tamniju koru, a u samom dnu brazdica je crvenilo.

veco

Dobro znana faca
Tu od
26 Velj 2019
Poruka
249
Ja jučer malo kalao i vozio malo lošja drva od staraca k sebi u grad. Da malo pomiješam sa suhom agacijom. Nisam puno tovario jer prolazim kroz strogi centar grada da bi dosel do svoje hize. Zadnju sliku sam stavio da se vidi moj "tenk za šumu" kojeg sam hvalio par stranica prije 😀

Prilozi

• IMG_20201108_125346.jpg
    IMG_20201108_125346.jpg
    60 KB · Pregleda: 40
  • IMG_20201108_141743.jpg
    IMG_20201108_141743.jpg
    65.7 KB · Pregleda: 40
  • IMG_20201108_141646.jpg
    IMG_20201108_141646.jpg
    60.4 KB · Pregleda: 40

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Znam sta je cer i ja ga izbjegavam ali ako ga moram lozit pustim dve godine da stoji i onda, mastan je ima smole u sebi i osim sta slabo gori začađi dimnjak i jedva ocistis poslje, ko proliveni katran je

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Tak je @iwanho, hrastovina se sprema tek za sljedeću godinu, inače samo čađavi... Bukva i grab su druga priča
Ovisi gdje raste,u močvarnom tlu ili u višim krajevima. Kod mene u brežuljkastom kraju,dovoljno ga je porezat u rano proljeće,dovoljno se osuši. ;)

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
939
Kod nas hrast nakalaju i ostave da ga kiša pere bar pola godine. Onda na sušenje .
Ja ga izbjegavam.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Ovisi gdje raste,u močvarnom tlu ili u višim krajevima. Kod mene u brežuljkastom kraju,dovoljno ga je porezat u rano proljeće,dovoljno se osuši. ;)
Kod mene konkretno se radi o lužnjaku, jer sam u nizini

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Pa, nije baš malo. Ak ti fali još 5 metri, onda si dobar potrošač. Ja toliko ne skurim u sezoni.
Nego, to je za zimu 2021/2022 ili su bile cjepanice na sušenju?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Američki Vakula (ne ovaj MUHIN) je objavil da bu slijedeća zima vjerojatno oštra, ali da bu to potvrdil ili demantiral kroz mjesec dana. Prođe mjesec, on potvrdi svoju prognozu i još napomene da je jako siguran jer Indijanci već mjesec dana svaki dan pripremaju drva za zimu. Znatiželjan novinar ode kod poglavice doznati kak oni znaju da bu zima oštra. Pa najavil je bijeli vrač..

• Like
Reactions: ZJ

Najnoviji postovi

Na vrh